Imparte.ro Imparte.ro
Email:
Parola:
 
Postat de: Moldovanu Dorin in Blogul Moldovanu Dorin | Data: 12-Oct-2011 | Afisari: 786 | Comentarii: 1

 Victima şi victimizarea

 „La omul sărac nici boii nu trag.”

***

De ce am abordat acest subiect? Simplu! Cândva, am trecut şi eu prin aceste stări. Un alt motiv este dorinţa de a ne trezi din ignoranţa faţă de noi înşine. Divinitatea ne dă dar nu ne bagă în traistă. Deci cu alte cuvinte avem o responsabilitate fata de noi înşine, faţă de viaţă.

Aţi întâlnit vreodată oameni care par să o ducă din succes în succes, bucuroşi, fericiţi, frumoşi? Pe de altă parte există oameni a căror viaţa, cred ei, este un lanţ de eşecuri şi suferinţe?

De ce credeţi că sunt ei aşa? Se pare că oamenii din a doua categorie, suferă de două obiceiuri extrem de proaste: văicăreala şi plasarea responsabilităţii în exterior, pe spatele altora.

Dacă cunoşti printre prietenii tăi persoane care apelează la cele două metode, articolul acesta este menit să-ţi explice ce legatură este între ele şi responsabilitate.

 

După dicţionare, definiţiile acestori cuvinte sunt:

 

VÍCTIMĂ, victime, s.f. 1. Persoană care suferă chinuri fizice sau morale din partea oamenilor, a societăţii, din cauza propriilor greşeli etc. 2. Persoană care suferă de pe urma unei întâmplări nenorocite (boală, accident, jaf, crimă etc.). 3. Persoană care a nimerit într-un accident sau într-o catastrofă;4. (În antichitate) Animal sau om care era sacrificat unui zeu. – Din fr. victime, lat. victima.

 

Victimizare - A transforma (pe cineva) în victimă; a persecuta

Iată câteva afirmaţii, care poate le întâlniţi adesea:

  Am avut suferinţe mari  în trecut şi mi-e frică de eşecuri

● „Nu mai vreau să iubesc, pentru că toţi bărbaţii sunt nişte nemernici, fără nici o excepţie!

● „Toata lumea e pusă pe înşelăciune şi pe furat

● „Copiii nu mă ascultă deloc

● „Nu mai vrea nimeni să mă angajeze”

 Ai observat că imediat cum îţi aprinzi o ţigară soseşte autobuzul?"

<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->„Când eram mic, tata ne-a părăsit şi de atunci mi-a fost greu să accept iubirea şi afecţiunea cuiva."

<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->„Tocmai îmi revenisem cu banii, când cea care mi-a fost nevastă mi-a blocat salariul pentru pensia alimentară neplătită."

<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]--> „Nu mai am nici o şansă, mă zbat pentru o cauză pierdută."

<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->„Eu nu sunt in stare de a face asta."

<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->„Aş dori să încep o afacere personală, dar soţiei mele nu-i place ideea. Aşa că că va trebui să continuăm să ne chinuim, iar eu voi rămâne cu slujba mea fără perspective."

Ce au în comun aceste afirmaţii?

Toate au ca numitor comun rolul de VICTIMĂ a individului. Afirmaţiile şi termenii  reflectă tipologia de persoane cu serioase probleme legate de respect de Sine, şi predis­poziţie către aşteptări negative.

 

Acestea chiar se bucură de acest statut şi povestesc despre cele mai recente necazuri, despre neputinţele, neajunsurile, tragediile sau catastrofe abătute asupra lor. În realitate ei nu sunt victime, ci voluntari, pentru că EI aleg, de obicei subconştient , să fie victime.

 

Suntem suma gândirii şi simţirii noastre. Dacă avem o atitudine şi aşteptări negative şi afirmăm acest lucru şi celor din jur, creem o profeţie care ulterior se îndeplineşte.

 

Această atitudine ne determină să respingem dra­gostea, să amânăm fericirea, să atragem boli sau accidente sau să sabotăm succesul financiar.

Îi convingem atât de bine pe cei din jur de istoria noastră de victimă, încât sfârşim prin a-i urma scenariul cu exactitate.

Aproape zilnic port discuţii cu astfel de persoane, care consideră că sunt oropsiţii sorţii şi problema lor este cea mai gravă. Ei consideră că nu există nici o oportunitate de a ieşi din situaţia lor.

 

Oare de ce atât de mulţi dintre noi se agaţă cu disperare de situaţii care îi victimizează?

 

 Îngăduiţi-mi să enumăr câteva motive:

 

<!--[if !supportLists]-->1.     <!--[endif]-->Ei îşi spun că nici un eşec din viaţa lor nu li se datorează.

<!--[if !supportLists]-->2.     <!--[endif]-->Ei cred că factorii exteriori sunt cauza tuturor lucrurilor rele din viaţa lor, absolvin-du-se astfel de responsabilitatea personală.

<!--[if !supportLists]-->3.     <!--[endif]-->Văicărindu-se, ei căpăta atenţie, simpatie şi compătimire din partea altora.

<!--[if !supportLists]-->4.     <!--[endif]-->Această atenţie, simpatie şi compătimire poate substitui, pentru ei, iubirea de care au ne­voie cu disperare, dar pe care nu ştiu cum s-o primească.

<!--[if !supportLists]-->5.     <!--[endif]-->Ei utilizează respingeri din trecut pentru a jus­tifica motivul pentru care nu se apropie nicio­dată emoţional de alte persoane.

<!--[if !supportLists]-->6.     <!--[endif]-->Ei se folosesc de eşecurile din trecut pentru a justifica motivul pentru care nici măcar nu încearcă să atingă obiective superi­oare sau să realizeze proiecte nobile.

<!--[if !supportLists]-->7.     <!--[endif]-->Ei doresc confirmarea că sunt „perdanţi înnăs­cuţi", care „nu vor fi niciodată în stare de nimic" pentru că nu au educaţia ori legăturile, cunoştinţele, necesare pentru a reuşi.

<!--[if !supportLists]-->8.     <!--[endif]-->Ei se pot simţi aidoma unor eroi din filme: oameni simpli, din popor, care luptă cu forţele răului, deşi nu au nici o şansă.

<!--[if !supportLists]-->9.     <!--[endif]-->Ei se pot simţi împliniţi spiritual, crezând că-şi sacrifică fericirea pe plan uman, pentru a primi adevăratele răsplăţi în viaţa de apoi.

<!--[if !supportLists]-->10.                       <!--[endif]-->În esenţă, ei sunt pur şi simplu inconştienţi, ca majoritatea turmei, lăsând viaţa să li se în­tâmple, fără a fi nevoiţi să gândească.

 

Cele de mai sus sunt motive pentru care ei rămân „fraieri, bolnavi şi faliţi”. Indife­rent în care dintre aceste motive vor crede - sau, mai degrabă, în care combinaţie de motive cred, rezultatul final va fi acelaşi: vor duce o viaţă unidimensională de subzistenţă, trăind de pe o zi pe alta, fără să cutezaţi realmente să atingă fericirea şi împlinirea. Iar aceasta poate genera disperare sau depresie. Nu cred că este calea pe care dorim de fapt să o urmăm.

 

Dacă ne facem o analiză corectă, luând ca repere motivele de mai sus, vom putea vedea, poate,  cauzele problemelor noastre. Cu alte cuvinte, primul pas pentru a scăpa de starea de victimă este identificarea motivului. După ce victimizarea este recunoscută şi acceptată, încărcătura ei emo­ţională scade.

 

Pentru a descoperi cauza, trebuie să examinăm just din nou programarea primară şi convingerile fundamentale pe care le-am dezvoltat în copilărie. Aceste credinţe esenţiale învăluie felul în care vedem tot ceea ce ni se întâmplă, pe toată durata vieţii. Ele generează situaţiile la care ne aşteptăm şi pe care astfel le materializăm. Prin legea Rezonanţei atragem evenimentele, situaţiile şi persoanele care materializează statutul de victimă.

Este perfect adevărat: venitul, statutul, educaţia, cartierul, familia şi multe alte circumstanţe vă vor influenţa, afecta şi chiar determina poziţia în viaţă. Dar cine creează circumstanţele?

Tot aşa cum un grădinar trebuie să-şi îngri­jească pământul, plivindu-1 de buruieni, dumneavoastră trebuie să vă îngrijiţi grădina minţii, curăţind-o de gândurile despre lipsuri, limitări şi negativitate. Trebuie să vă îngrijiţi şi să vă ocupaţi de gândurile de fericire, succes şi ţeluri înalte.

Dacă practicaţi genul acesta de grădinărit, veţi descoperi în scurt timp că sunteţi grădinarul-şef al propriului dumneavoastră succes. Veţi ajunge la înţelegerea profundă că nu sunteţi victima circum­stanţelor, ci arhitectul lor - deoarece tocmai aceste gânduri cărora le acordaţi prioritate vă vor modela caracterul, vor crea circumstanţele şi vă vor deter­mina destinul final.

Odată ce aţi înţeles să vă asumaţi responsabilitatea pentru cele ce se petrec în viaţa dumnea­voastră, înţelegeţi brusc că deţineţi puterea de a schimba cursul şi de a vă crea viaţa la care visaţi.

Dacă aparţineţi unui grup care vă învaţă că sunteţi neînsemnat şi că este moral şi normal să fiţi sărac, părăsiţi-1 imediat. Găsiţi o comunitate, aşa cum este CALIVITA, care vă celebrează ca persoană şi care vă învaţă cum să trăiţi în abundenţă şi să aveţi o viaţă de calitate, pentru că aceasta este adevărata ordine a Universului.”

Pentru mai multe amănunte vă recomand călduros o carte, pe care sponsorul meu mi-a recomandat-o, şi care m-a transformat profund:

„De ce să fii FRAIER, BOLNAV ŞI FALIT - şi cum să ajungi DEŞTEPT, SĂNĂTOS ŞI BOGAT” – autor Randy Gage

Alegerea vă aparţine!

 Sunt convins că majoritatea văicăreţilor care au citit pledoaria mea vor ramane la fel ca şi până acum. Mai mult, vor veni cu argumente care ii indreptaţesc să fie aşa: „dar situatia mea e una speciala…”, “dar tu nu stii ce inseamna sa fii ca mine“… etc.

În loc de concluzie. Nimeni şi nimic nu ne poate afecta fara voia noastră. Nimeni şi nimic nu poate să ne bareze drumul către succes, cel mult ne va întări personalitatea şi încrederea în sine.

Soluţii există, important este să avem ochi de văzut şi urechi de auzit...la planul de marketing.

Există 3 verbe care sunt chei ale succesului in afacerea noastră: a ŞTI(a CUNOAŞTE), a FACE şi a Te MULTIPLICA.

Să lucrăm cu aceste verbe şi Minuni se pot întâmpla.

Vă doresc spor în toate şi numai minuni.

Nu uita! FII ÎNVINGĂTOR / ÎNVINGATOARE!

 

Autor Dorin Moldovanu

 Adauga un comentariu

Comentarii recente:
Urmariti

Continutul website-ului Imparte.ro poate fi preluat, prelucrat si redistribuit, pe alte cai decat cele puse la dispozitie in mod public, numai cu acordul Administratorului site-ului. Pentru solicitari in acest sens va rugam sa ne contactati pe adresa de e-mail admin@imparte.ro.

 
Soleil Roi Charity Gazduire.ro - Gazduire web, inregistrare domenii, VPS