Imparte.ro Imparte.ro
Email:
Parola:
 
Postat de: danieli in Blogul Imparte ro | Data: 13-May-2011 | Afisari: 3681 | Comentarii: 0
Categorie: Donatii

Ajuta un copilPare paradoxal si poate chiar deranjant, dar acesta este un adevar uman.

De ce? Pentru ca atunci cand vine vorba de probleme, cu cat mai mari si impresionante sunt cifrele, cu atat implicarea si grija noastra scad.

Iar o singura persoana aflata in pericol ne impresioneaza mai mult decat alte milioane aflate in aceeasi situatie.

Daca va ganditi la asta si va analizati reactiile pe care le aveti atunci cand sunteti solicitati pentru donatii sau ajutor, veti vedea ca asa e.

Iar daca nu sunteti de acord, nici nu trebuie sa ma credeti pe cuvant. S-au facut studii si cercetari, iar unul dintre ele a fost condus de un om pe nume Paul Slovic. Acesta a vrut sa vada daca reactia oamenilor in fata unui apel caritabil e diferita in functie de modul de prezentare a cazului (problema ce trebuia rezolvata ramanand de fapt aceeasi).

Unui grup de oameni li s-a oferit doar una din aceste trei posibilitati de a ajuta:

  1. Sa ajute o fetita de 7 ani pe nume Rokia din Mali care “traieste intr-o saracie extrema si sufera foarte tare de foame, ba chiar ar putea sa moara din cauza asta”.
  2. Sa ajute milioane de copii ce sufera de foame.
  3. Sa o ajute pe Rokia, insa in afara de cazul fetitei oamenii au primit si multe alte statistici si informatii care sa le prezinte contextul global al problemei foametei si malnutritiei.

Care au fost rezultatele?

Mai multi oameni au raspuns afirmativ primul caz, sa o ajute pe Rokia. De fapt, de doua ori mai multe persoane vor sa o ajute pe Rokia fata de cele ce vor sa se implice in sprijinul a milioane de copii infometati.

Iar extra informatiile oferite in prezentarea nevoii de ajutorul #3 au avut un efect negativ comparativ cu numarul de oferte de ajutor primite pentru primul caz, dar si ca valoare a donatiilor.

Asadar, prezentarea cazului fetitei Rokia in contextul in care milioane alte copii mor de foame, nu ar fi ajutat-o pe micuta sa primeasca ajutor de la mai multe persoane sau ajutor mai insemnat.

Explicatia acestui rezultat se pare ca sta in faptul ca oamenii nu pot face fata unei avalanse de numere, de date statistice, psihicul se blocheaza, iar reactia la apelul emotional de ajutor catre un singur om este mai redusa.

De aceea fundatiile cele mai de succes isi ilustreaza cererile de donatii cu fotografii si cazuri ale unor oameni reali, in care si oase, pe care i-au ajutat si carora le-au imbunatatit viata. S-a mai constatat ca prezentarea de fotografii portret ale acestor oameni, fata de fotografii de grup, creste valoarea si numarul donatiilor facute.

Ce spune aceasta cercetare despre noi?

In nici un caz ca nu ne pasa de cei ce sufera, altfel nu ne-am arata compasiunea deloc. Doar ca suntem oameni si ca percepem cazul unei alte persoane, sau al unui anumit caine sau al unui copac, mult mai puternic, relationam cu acesta, ne formam o imagine si simtim ca putem sa ajuta, ca chiar si daca am fi singurii care am face-o, situatia acelui caz va fi alta, mai buna.

Pe cand atunci cand ni se solicita chiar si o foarte mica contributie pentru o problema atat de mare cum este foametea la nivel global, simtim ca ajutorul nostru se pierde undeva si ca si cu el si fara el, impactul va fi aceleasi.

Asadar, pentru cei va implicati sa ajutati si pentru voluntari: cum va asigurati ca spuneti o poveste despre un singur individ in apelul vostru?

sursa foto: orphanreliefandrescue.orgAdauga un comentariu

Urmariti

Continutul website-ului Imparte.ro poate fi preluat, prelucrat si redistribuit, pe alte cai decat cele puse la dispozitie in mod public, numai cu acordul Administratorului site-ului. Pentru solicitari in acest sens va rugam sa ne contactati pe adresa de e-mail admin@imparte.ro.

 
Soleil Roi Charity Gazduire.ro - Gazduire web, inregistrare domenii, VPS