Imparte.ro Imparte.ro
Email:
Parola:
 
Postat de: ARTADHD REDAM ZAMBETUL COPIILOR! in Blogul ARTADHD REDAM ZAMBETUL COPIILOR! | Data: 20-Feb-2017 | Afisari: 1520 | Comentarii: 0

 

Considerat un tip de stimulare vizuală sau “STIM”  fluturatul mainilor poate fi  o modalitate pentru copii cu #autism de a da sens unei parti din lumea lor. Ca părinte, ai  putea găsi acest comportament îngrijorătoare și dificil de înțeles.

Pentru multi parinti de copii cu #autism fluturatul mainilor este unul dintre primele semne pe care il observa la copilul lor si asta il face diferit fata de ceilalti copii.  La început, acest comportament poate părea ciudat dar drăguț, și este comun pentru părinți să se refereadesea  la copilul lor ca o mică pasarica vazandu-l asa cum flutura manutele.  Cu toate acestea, pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă,  fluturatul mainilor devine un comportament problema.  Există un stil distinctiv pentru acest tip stimulare – “fluturatul mainilor. În cazul în care copilul dumneavoastră este predispus la acest comportament, incercat sa urmariti si următoarele aspecte:

  • ·        mișcări rapide de fluturare ale mâinilor, de obicei  îndoire de la încheietura mâinii
  • ·        mâinile de obicei, dar nu întotdeauna sunt duse de copil in apropierea campului lui vizual(zona fetei/ochilor)
  • ·        fluturatul mainilor este însoțit  de  o leganare a corpului, un țopăit sau batut din picioare

un zgomot ascuțit sau repetitiv sau un cuvant/o expresie care însoțește fluturatul mainilor

fluturatul mainilor care se manifesta continuu de la câteva secunde la câteva minute

lipsa contactului vizual sau o interacțiune semnificativă în timpul fluturarii mainilor

Am putea traduce ca fluturatul mainilor este un stegulet pe care copilul cu autism il flutura atunci cand simte o stare de emotie puternica fie ea pozitiva fie negativa(atunci cand este fericit sau nervos/suparat), e modul lui de a transmite starea de tensiune emotionala. 

Integrarea simțurilor

Multi experti in autism si ergoterapeuți cred cu privire la  copiii cu autism  ca de multe ori ei  lupta cu sortarea informatiilor senzoriale pe care corpurile lor le  primesc de la mediile in care traiesc. Acceasta sortarii senzoriale poate genera si acest comportament de stimulare vizuala. Mai explicit,  probabil ați experimentat acest lucru si dvs. dacă ati fost vreodată într-un loc foarte zgomotos. S-ar putea să fi observat că a trebuit să va chinuiti sa auziti conversatia avuta cu partenerii de dialog iar când v-ati  întors acasă, ai constatat probabil ca sunteti epuizat. Pentru copiii cu tulburari de integrare senzoriala (problemă comună la copii cu autism) fiecare experiență poate fi ceva de genul asta si atunci ei dezvolta mecanisme de autoreglare emotionala diferite chiar daca par adesea ciudate(fluturatul mainilor). Fluturatul mainilor reprezinta o modalitate pentru copiii cu autism de a reglementa deficientele senzoriale vizuale. Fluturatul mainilor le poate da  acestora o șansă să se relaxeze pentru câteva secunde ca si cum si-ar incarca bateriile. Cu toate că este mai evident social,  fluturatul mainilor nu este într-adevăr foarte diferit de alt “Stim”" vizual cum ar fi invartitul repetitiv al unor obiecte sau tragerea/impingerea la nesfarsint in fata/spate a unei jucarii. Toate aceste comportamente ajuta un copil  cu autism sa-si reduca starea de anxietate. Fluturatul mainilor este considerat un semn puternic al unui dezechilibru senzorial, nu indică insa in mod automat prezenta autismului. Nu toți copiii cu probleme senzoriale sunt diagnosticati cu Tulburari din Spectul Autismului.

Fluturatul mainilor poate inseamna:

În ciuda faptului că fluturatul mainilor nu este obligatoriu un semn  la copilul dvs c are o Tulburare din Spectrul Autismului totusi aceasta manifestare ne arata ca exista o problema senzoriala.  Acest lucru poate fi alarmant pentru mulți părinți din următoarele motive:

  • ·        Fluturatul mainilor poate duce usor la stigmatizare sociala.
  • ·        Fluturatul mainilor ii poate distrage atentia copilului si acest lucru duce in timp la intarzieri de achizitii cognitive semnificative.
  • ·        Fluturatul mainilor poate la un moment dat sa devina  pentru dvs. o preocupare constanta in dezvoltarea. Mulți părinți asociază acest tip de stimulare vizuala cu propria lor anxietate.

Cum să ajuti la diminuarea/eliminarea fluturatului mainilor?

În funcție de vârsta de dezvoltare a copilului dumneavoastră, puteți să reduceti sau să schimbati acest comportament. În cazul în care fluturatul manilor la copilul dvs  se repeta foarte des si pe o perioada indelungata impiedicandu-i bunul mers al vietii  sau  este un element de marginalizare sociala  iata cateva idei pe care ati putea sa le incercati: .

  • ·        Experimentati ideea de a stabili limite pentru fluturatul mainilor(de exemplu nu ai voie sa fluturi manile la masa, sau  flutura mainile doar in camera ta sau doar dupa ce termini o activitate, etc). Multi parinti s-au declarat multumiti  că această structură  organizatoica a manifestarii controlate funcționează bine pentru copiii lor. Incurajati copilul să ia o pauză  din fluturatul mainilor dar aveți grijă să nu trimite mesajul pe care copilul dumneavoastră este de a face ceva greșit prin flutura mâinile sale.
  • ·        Subliniați fluturatul mainilor la copilului dumneavoastră atunci când se întâmplă. Acest lucru poate ajuta copilul să devină mai conștient de comportamentul și modul în care el sau ea se simte în acel moment. Aceste informații pot ajuta unii copii sa-si reglementeze comportamentul.
  • ·        Cautati un specialist care sa va indrume in integrare senzoriala sau terapie comportamentala


Adauga un comentariu

Urmariti

Continutul website-ului Imparte.ro poate fi preluat, prelucrat si redistribuit, pe alte cai decat cele puse la dispozitie in mod public, numai cu acordul Administratorului site-ului. Pentru solicitari in acest sens va rugam sa ne contactati pe adresa de e-mail admin@imparte.ro.

 
Soleil Roi Charity Gazduire.ro - Gazduire web, inregistrare domenii, VPS