Imparte.ro Imparte.ro
Email:
Parola:
 
Postat de: danieli in Blogul Imparte ro | Data: 23-May-2013 | Afisari: 580 | Comentarii: 0

Am vorbit despre persoanele individuale care se implica in actiuni cu impact social, de companii care investesc in programe de responsabilitate sociala.

Nu vi se pare ca lipseste ceva? Nu am vorbit despre institutiile statului, despre aparatul administrativ din perspectiva unei organizatii constiente de impactul pe care il are in societate si asupra mediului, dincolo de efectele rezultatelor pe care ar trebui sa le produca.

Pai e corect? Oamenii trebuie sa se implice, companiile trebuie sa se implice, dar statul? Stiu, noi ne-am multumi ca fiecare institutie macar sa-si faca treaba pentru care a fost infiintata, si la un nivel decent. Fara foarte multe sperante deci, comentam in dorinta unei schimbari de perspectiva.

In afara de serviciile de protectie sociala si serviciile de urgenta: ISU, pompieri, salvare, nu stiu despre campanii initiate sau co-organizate de vreo institutie a statului. Nu am auzit ca oamenii din sutele de agentii pe care le are statul sa se fi oferit voluntari pentru ceva. Nu am auzit ca la nivelul unei institutii sa se instaureze un set de politici verzi, prin care sa se minimizeze impactul asupra mediului.

Insasi cuvantul birocratie ne trimit cu gandul la munti de hartie si dosare si paduri defrisate pentru asta. Ati auzit de campanii de impact ale Ministerului Mediului sau cum se mai numeste acum?

Nu aveti impresia ca de multe ori oameni de bine si companii in care lucreaza astfel de oameni reusesc sa faca lucruri in ciuda si nu cu sprijinul institutiilor?

Cred ca e nevoie sa punem presiune pe aceste institutii, de fapt pe oamenii care cumva se ascund in ele (generalizez, sunt sigur ca exista si exceptii in fiecare loc), sa-si asume lucruri?Guvernul reprezinta statul

Altfel statul se va retrage si mai mult din domeniile in care se desfasoara multe campanii CSR. De ce sa dam bani pe bune sa curatam albia unui rau, cand o mare companie poate mobiliza o suta de angajati sa faca asta gratis? Si in plus le dam si ocazia sa se simta bine ca au facut ceva pentru mediu...

Lumea non-profit ar trebui sa lupte sa realizeze ce nu poate face statul cu resursele lui limitate sau cu lipsa de interese in anumite zone. Nu sa faca lucruri in locul statului. E bine sa curatam albia acelui rau, dar la fel de bine e sa ne mobilizam si sa folosim orice parghie pentru a-i determina pe cei responsabili sa o faca.

Si tocmai mi-am dat seama ca se folosesc excesiv expresii precum autoritatile, institutiile statului si statul. Iar aceste formulari le convin de minune celor din guvern. In limba engleza se foloseste cuvantul "government" cu trimitere directa la guvern, la membrii lui si primul ministru.

Trebuie sa nominalizam mai des si sa nu-i lasam sa se ascunda la infinit.

sursa foto: pesurse.roAdauga un comentariu

Urmariti

Continutul website-ului Imparte.ro poate fi preluat, prelucrat si redistribuit, pe alte cai decat cele puse la dispozitie in mod public, numai cu acordul Administratorului site-ului. Pentru solicitari in acest sens va rugam sa ne contactati pe adresa de e-mail admin@imparte.ro.

 
Soleil Roi Charity Gazduire.ro - Gazduire web, inregistrare domenii, VPS