Imparte.ro Imparte.ro
Email:
Parola:
 
Postat de: danieli in Blogul Imparte ro | Data: 16-Apr-2013 | Afisari: 540 | Comentarii: 0

Partea a II-a - Cand cresti poti sa ajuti mai mult

Spuneam randul trecut ca organizatiile non-profit si organizatiile pentru profit se aseamana in foarte multe privinte si se deosebesc (sau cel putin asa ar trebui) doar intr-una: obiectivul organizatiei. In cartile de business se vorbeste de maximizarea valorii pentru actionari. Dar maximizarea binelui parca nu suna la fel de bine, nu?

Aparent putem agrega banii la infinit, insa nu ne putem imagina ca putem face acelasi lucru si cu binele. E oare binele un agregat al faptelor bune? Daca facem multe fapte bune si mult bine la scara mica, oare binele general va creste?

Scepticii spun ca nu. Ce rost are sa ajutam un copil sa nu moara de foame, sa plantam un copac, sa adunam gunoaiele din apa, oricum nu se va schimba nimic. Si au dreptate, daca noi ceilalti ne lasam convinsi sa nu facem nimic.

Dincolo de aspectele umanitare, eu cred ca atunci ca daca esti convins ca fiecare bine contribuie la binele general, vom face mai multe.
Poate ca prima problema, cea umanitara, cateodata ne impiedica sa gandim sistemic si sa gasim solutii pentru a eradica raul cand e mic, de la radacina, asa incat binele pe care il vom face sa aiba un impact mult mai mare.

Ca si gandire personala, pot sa zic ca am trecut de la “Ce fapta buna am facut astazi?”, la “Ce am facut astazi pentru a schimba lumea in mai bine?”. Uneori cele doua intrebari pot avea acelasi raspuns, aceeasi actiune.

Dar nu neaparat. Daca am facut lobby pe langa o institutie a statului pentru schimbarea unei stari de fapt care dezavantajeaza o categorie sociala, aparent nu am facut o fapta buna, nu? Insa daca demersul meu reuseste, toate aceste mici actiuni vor produce o schimbare sistemica care va influenta in mai bine vietile a nenumarati oameni.

Sunt fanul organizatiilor care au o astfel de viziune pe termen lung, in care se gasesc oameni care cred in ei si in cei cu care se asociaza, ca pot schimba lumea. Iar a schimba lumea nu inseamna ca totul trebuie rasturnat, ca trebuie sa arate dupa ca dintr-un film S.F.

Iar o parte din acesti oameni mai constientizeaza ceva. Ca trebuie sa fie cat mai multi, cat mai puternici, pentru ca impactul lor sa fie cat mai mare. Ca trebuie sa fie organizati si sa atraga si foloseasca cat mai multi bani. Ca banii nu sunt pentru ONG un scop in sine ci mijlocul prin care isi ating scopul.

Revenind la comparatia cu organizatiile pentru profit, daca exista doar o singura deosebire, inseamna ca ambele tipuri de organizatii au nevoie sa investeasca pentru a creste.

Ajung astfel la punctul pe i pentru care v-am ocolit un pic: nu e nici o rusine sa vrei sa cresti ca si ONG si sa investesti bani si alte resurse pentru a atrage alti bani, noi angajati, recruta noi voluntari, noi sponsori.

E ok sa fii sau sa vrei sa devii o organizatie mare care gestioneaza bugete de milioane de euro, e ok sa-ti platesti managerii si personalul permanent cu salarii peste media pe economie.

Pentru ca o organizatie care gestioneaza corect un buget anual de 10 milioane de euro si are 10% cheltuieli administrative si de marketing poate produce schimbari mai dramatice decat o organizatie care gestioneaza un buget anual de 100.000 euro si are 0 cheltuieli in afara programelor directe.
Pentru ca cea din urma este o organizatie care nu creste. Iar atunci cand suntem mari putem ajuta mai mult si pe mai multi.

sursa foto: PhotoExtremist.comAdauga un comentariu

Urmariti

Continutul website-ului Imparte.ro poate fi preluat, prelucrat si redistribuit, pe alte cai decat cele puse la dispozitie in mod public, numai cu acordul Administratorului site-ului. Pentru solicitari in acest sens va rugam sa ne contactati pe adresa de e-mail admin@imparte.ro.

 
Soleil Roi Charity Gazduire.ro - Gazduire web, inregistrare domenii, VPS