Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Responsabilitate sociala Subventii pentru caldura si in 2010
 

Subventii pentru caldura si in 2010

 

Subventiile pentru caldura se aloca si in 2010! Romanii au primit o veste buna inca din luna august a anului curent, cand Guvernul a anuntat ca subventiile pentru caldura vor fi acordate si iarna aceasta. In baza unei solutii temporare, subventia pentru caldura va fi acordata numai celor care au nevoia sociala de a fi sustinuti de stat. Decizia a fost luata chiar daca in pachetul de masuri de austeritate anuntat de autoritati era inclusa eliminarea totala a subventiilor.

"Anul acesta, la fel ca anul anterior, va fi, pe de-o parte, o subventie pe care o primesc primariile la combustibil, pana la 45 %, si, de asemenea, populatia primeste subventia in functie de venituri pentru caldura. Ceea ce am cerut Guvernului si colegilor mei care se ocupa de echipa interministeriala este sa pregateasca strategia astfel incat subventia pe viitor sa fie acordata numai celor care au nevoia sociala de a fi sustinuti de la stat", a afirmat premierul Boc. Premierul are vesti si in ceea ce priveste actiunile pe viitor, astfel ca de la 1 aprilie 2011, urmeaza "sa se intre pe noua strategie la care Guvernul lucreaza in momentul de fata".

Ajutoare sociale de pana la 45%

Pana la 45% din costurile cu combustibilul CET-urilor este acoperit din bugetul de stat, in timp ce autoritatile locale sustin cel putin 10% din pretul final al energiei termice. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca Primaria va suporta si in aceasta iarna subventia la gigacalorie, pentru toti bucurestenii, pretul acesteia ramanand neschimbat: "Ca sa nu mai existe niciun fel de speculatie, pretul gigacaloriei ramane la 100 de lei plus TVA".

Cine primeste subventii pentru caldura?

Populatia capitalei va plati 119 lei/ gigacalorie, in loc de 300 lei, cat ar insemna in realitate. Costurile necesare in iarna 2010-2011 pentru subventionarea gigacaloriei in Capitala sunt de 360 de milioane lei, din care guvernul va da 137 milioane. Iarna aceasta se va pastra si plafonul maxim de 615 lei pe membru de familie pentru beneficiari.

Tot din iarna este posibil sa se modifice legea, astfel incat ajutoarele sa nu se mai acorde pe baza de declaratie pe proprie raspundere, "ci cu documente justificative - fluturas de salariu, talon de pensie, ce vor fi verificate cu datele de la ANAF si de directiile de taxe si impozite locale", au explicat specialisti din Ministerul Muncii. In aceasta iarna, factura la incalzirea locuintei va fi subventionata in procent de 90% pentru un venit ce nu depaseste 155 lei pe membru de familie si cu un procent de pana la 40% pentru un venit cuprins intre 355 si 425 lei pe membru de familie.

De ce este caldura atat de scumpa?

Suna destul de alarmant insa, peste doua treimi din CET-urile din Romania sunt de 40 de ani si chiar mai vechi de atat. Mai mult, retelele de distributie au fost proiectate pentru un consum mult mai mare, care acum a coborat la jumatate din cauza inchiderii unor uzine si a debransarilor.

Pentru ca sistemul de termoficare din Romania este atat de invechit, in urmatorii doi ani, ar trebui inlocuite marile CET-uri (centrale electrice de termoficare) cu noi instalatii. In caz contrar, sectorul va avea de suferit, potrivit autoritatile din domeniu. Deocamdata, nu exista un plan concret pentru inlocuirea CET-urile din Bucuresti, Brasov, Arad sau Iasi. Din cele 25 de CET-uri care reprezinta 95% din sistem, 6 sunt in subordinea Ministerului Economiei, iar 19, la MAI. Din cele 19, sapte vor fi reabilitate cu bani europeni prin programul de mediu.

Alte 200 de milioane de euro
Pentru restul de 12 din subordinea MAI, investitiile necesare pentru inlocuirea instalatiilor se ridica la 200 de milioane de euro. Pentru cele de la Ministerul Economiei nu s-a facut o evaluare, a declarat Dan Gheorghiu, presedintele Institutului de Studii si Proiectari Energetice.

Sursa foto: mpinteractiv.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Sfaturi de ingrijire pentru cei varstnici

Servicii de ingrijire

Omul fara adapost

Invatamantul vocational

Drepturile omului – prezentare generala

Alege tu unde ajung cei 2% din impozitul pe salariu!

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Vezi cine din judetul tau
are nevoie de ajutor

harta cazuri

Doneaza pentru:

Fundatii | › Persoane

Reprezinti un ONG?

Ai nevoie de fonduri?

Adauga o fundatie

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: