Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Responsabilitate sociala Risipa de alimente o problema globala
 

Risipa de alimente, o problema globala

 

Risipa de alimentePotrivit unui studiu comandat de Organizatia Natiunilor Unite, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente se risipesc anual, ceea ce inseamna ca 33% din totalul productiei mondiale de mancare se arunca, in timp ce aproape un miliard de locuitori nu au ce manca. Cantitatea de alimente risipita este echivalenta cu cea produsa in intreaga Africa Subsahariana.

Romanii arunca mancarea

In topul tarilor europene care genereaza cele mai multe deseuri alimentare, Romania se afla pe locul 10 din 27 de tari analizate, europenii aruncand anual in medie 180 de kilograme de mancare pe cap de locuitor, conform datelor publicate de Eurostat. In Romania, fiecare persoana arunca anual 100 de kilograme de alimente. Tu cate alimente risipesti?

2014 - anul luptei impotriva risipei de alimente

Risipa alimentelor este una dintre marile probleme ale lumii moderne in tarile dezvoltate, insa aceasta poate fi redusa cu pana la 60% prin educatie si tehnologie. In acest sens, Uniunea Europeana a desemnat 2014 drept anul luptei impotriva risipei de alimente, iar pana in 2025 se doreste o reducere cu pana la 50% a deseurilor alimentare.

Cercetarile Uniunile Europene arata ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totala de deseuri alimentare, producatorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering, pentru 14% din total.

Cum poti reduce risipa de alimente

Cauzele principale ale risipei de alimente sunt planificarea defectuoasa si depozitarea incorecta. Iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa limitezi risipa de alimente.

1. Planifica cumparaturile. Inainte de a merge la cumparaturi, stabileste meniul pe toata saptamana si fa o lista cu alimentele de care ai nevoie. Este important ca lista sa fie respectata pentru a limita risipa de alimente.

2. Verifica termenele de valabilitate. Nu cumpara produse usor perisabile daca stii ca nu vei avea timp sa le consumi in timp util. Nu cumpara alimente cu termene de valabilitate care expira curand.

3. Pastreaza alimentele conform instructiunilor de pe ambalaj.

4. Nu aglomera frigiderul, intrucat acesta nu va mai permite circulatia vaporilor de aer, motiv pentru care nu va mai raci la parametrii normali, iar mancarea se va deteriora mai repede.

5. Congeleaza alimentele pentru a le pastra mai mult timp.

6. Gateste doar atat cat poti manca.

sursa foto: http://www.ghiduldesanatate.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.roTrist ....
coemntarii
Ca din gospodarii se mai arunca mincarea, inteleg, dar la producatorii cum de se arunca asa mult ? De ce nu o doneaza cu 3- zile inainte de expirare, in loc sa o arunce ?
Adaugat de: gvoichita la data de 6-June-2013, 11:02
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Problemele de alimentatie: care sunt cauzele?

Idei pentru pachetul cu mancare al copilului

Cum sa donezi alimente pentru fundatii

Criza alimentara

6 motive pentru a manca cereale integrale

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Vezi cine din judetul tau
are nevoie de ajutor

harta cazuri

Doneaza pentru:

Fundatii | › Persoane

Reprezinti un ONG?

Ai nevoie de fonduri?

Adauga o fundatie

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: