Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Responsabilitate sociala Mostenirea nepretuita a lui Nelson Mandela
 

Mostenirea nepretuita a lui Nelson Mandela

 

Nelson Mandela, primul presedinte de culoare al Africii de Sud, a decedat, joi seara, la varsta de 95 de ani. Pierderea acestui om plin de valoare a afectat intreaga lume, mai ales ca Nelson Mandela s-a remarcat de-a lungul vietii ca un inversunat militant antipartheid si a luptat intens pentru reconcilierea intre rase si drepturile omului.

Un om plin de idealuriNelson Mandela

Inainte de toate, Nelson Mandela a fost unul dintre cei mai iubiti si mai apreciati presedinti de culoare ai Africii de Sud. El s-a facut remarcat mai ales prin lupta sa pentru drepturile persoanelor de culoare si cea impotriva regimului rasist. Una dintre cele mai aprige dorinte ale lui Nelson Mandela a fost si institutionalizarea segregatiei in Africa de Sud.

Din dorinta de a ajuta cat mai mult poporul sau si pentru ca mereu a tinut cu dreptatea, Nelson Mandela a fost, intre anii 1964-1990, detinut politic. Insa, chiar si din spatele gratiilor, Mandela a reprezentat un simbol al oprimarii poporului sau, iar in perioada in care a fost retinut lumea intreaga a manifestat pentru eliberarea sa.

Nelson Mandela a luptat cu sistemul si pentru drepturile omului inca din studentie, fiind chiar exmatriculat din la universitate pentru atitudinea sa inversunata impotriva segregatiei.

Mandela a fondat, de asemenea, mai tarziu chiar si o Liga de Tineret a ANC, insa aceasta a fost interzisa in 1960, iar el arestat in nenumarate randuri, ultima data, in 1962 fiind condamnat la inchisoare pe viata.

Cu toate acestea, Nelson Mandela a spus, chiar si in fata judecatorilor, in pledoaria sa de aparare ca nu va renunta niciodata sa lupte pentru democratie.

"Eu am luptat impotriva dominatiei albilor si am luptat impotriva dominatiei negrilor. Idealul meu cel mai scump a fost cel al unei societati libere si democratice in care toti sa traiasca in armonie cu sanse egale. Sper sa traiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Insa, daca este necesar, este un ideal pentru care sunt pregatit sa mor", a declarat Mandela.

O viata dedicata poporului

In anul 1992, Nelson Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace si a fost recompensat, totodata, cu Medalia Prezidentiala a Libertatii in SUA, fiind considerat in Africa de Sud un "tata al natiunii".

Nelson Mandela suferea de cativa ani de o infectie pulmonara severa, iar de cateva luni era tinut in viata de aparate. Mandela fi inmormantat ca un adevarat erou, iar lumea intreaga va tine momente de reculegere pentru el. Sud-africanii au iesit deja in strada si scandeaza "Mandela, Mandela, nu mai este nimeni ca tine".

Presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a ordonat ca in toata tara sa fie ridicate steaguri, iar liderul Mandela sa fie inmormantat ca un adevarat om de stat. De asemenea, Zuma i-a indemnat pe cetatenii natiunii sale sa se inspire din lupta lui Nelson Mandela de acum inainte.

"Acesta trebuie sa fie momentul de determinare pentru noi - o determinare de a trai asa cum a trait Mandela. Trebuie sa depunem eforturi si sa ne straduim asa cum a facut-o si el. Si sa nu ne odihnim pana cand nu am realizat aceasta viziune a unirii Africii de Sud. O Africa pasnica si prospera, intr-o lume mai buna", a mai spus Jacob Zuma, presedintele Africii de Sud.

sursa foto: thestar.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Voluntariat pe termen scurt in Africa

UNICEF

Drepturile omului

Dreptul copilului la protectie

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Vezi cine din judetul tau
are nevoie de ajutor

harta cazuri

Doneaza pentru:

Fundatii | › Persoane

Reprezinti un ONG?

Ai nevoie de fonduri?

Adauga o fundatie

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: