Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Responsabilitate sociala Despre generozitate Gaudi antreprenoriat social si altele
 

Despre generozitate, Gaudi, antreprenoriat social si altele

 

Andreea OlaruAcest articol este scris de Andreea Olaru, PR Consultant in cadrul agentiei Rogalski Grigoriu Public Relations. Daca ai un blog si scrii despre responsabilitate sociala, donatii, voluntariat sau pur si simplu vrei ca mai multi oameni sa sustina cauza in care tu crezi trimite propunerea ta pe colaboratori (arond) imparte.ro

Romanii nu sunt un popor “generos”, sau, cel putin, cuvantul nu face parte din portofoliul cuvintelor cheie ale brandului national. „Nu ne caracterizeaza”, am zice la o prima vedere, pentru ca, vorba unui taximetrist, „astazi nu mai merge sa ai bun simt, sa fii bun, ca imediat te incaleca astia”. E o paradigma pe care o intalnesc cel putin o data pe saptamana, in metrou, in magazine sau pe strada si se pare ca a devenit unul dintre principiile care ghideaza multe minti, pe sistemul ochi pentru ochi si dinte pentru dinte. Ca sa supravietuiesti, nu trebuie sa te lasi purtat de valul „incalecarii”, trebuie sa devii si tu un „incalecator” la randul tau. Si atunci…unde sa mai incapa atata bunatate?

Cu toate astea, fiecare individ sustine o cauza, pentru care lupta sau pentru care poate sa inceapa din orice moment sa lupte, e in stare latenta. Lucru si mai vizibil prin aplicatia educationala Facebook dedicata cauzelor, care atrage lunar un numar de utilizatori activi aproximativ egal cu demografia Romaniei: 21,832,443.

Cauzele intaresc sentimentul ca sta in puterea fiecarei persoane sa faca o schimbare a lucrurilor care se pot regenera, asa cum laureatul premiului Nobel pentru pace, Muhammad Yunus, a vazut in microcreditare iesirea din saracie a femeilor, un mijloc de regenerare a paturii de mijloc a Bangladesh-ului, victima unui sistem capitalist care a adus cu sine si o serie de lipsuri. Propunerea sa vine ca o radicalizare a capitalismului,  dar exemplul Grameen Bank, a bancii saracilor si a numeroaselor joint ventures realizate cu branduri internationale, deschid poarta catre un nou tip de economie, cea a afacerilor sociale.

Atunci cand se porneste pe drumul solutionarii unei cauze sociale, fara sa existe in minte ideea in sine de profit, vorbim despre antreprenoriat social. Este acel gen de afacere pe care oricine poate sa il faca atunci cand are o idee inovatoare, al carei grad de acoperire este suficient de mare si  finantarea e suficienta pentru autosustinere. Sunt cazurile zecilor de antreprenori din lume ai Arthur Guinness Fund, unul din programele dedicate acestui tip de afacere care nu doar ca au finantat idei sociale sustenabile de business, dar au facut primii pasi in rezolvarea, in pasi marunti, a unor probleme pe care guvernele nu dovedesc sa le ia in considerare.

In cazul antreprenoriatului social, vorbim de fapt de o stare de spirit, este o invitatie la inovatie si la initiativă a fiecaruia dintre noi. Este, cu alte cuvinte, ceea ce Seth Godin numeste “Poke the box”.  In incercarea de a intelege si de a explica mai bine antreprenoriatul social, ma indrept catre filosofia lui Gaudi care se invarte in jurul unei singure constante: culoarea. De multe ori, forta si magnetismul operelor sale pot fi un real punct de reper in intelegerea  unor fenomene simple dar cu o incarcatura imensa. Formele neobisnuite, nuantele electrizante care au acaparat Barcelona de zeci de ani, nu doar ca stimuleaza creativitatea dar genereaza o geometrie a mintii in care totul capata un alt sens si deschide o lume noua, avangardista.

Un antreprenor social are capacitatea de a deveni un Gaudi, un creator al unei lumi noi, atipice, dar necesare, unde generozitatea ia locul formelor si culorilor. Totul incepe cu o privire in jur. Si cu un singur scop: bunatate.

Articol realizat de:

Daniel Ion Daniel Ion
6 articole postate
Publica din: 2011-04-20
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Vezi cine din judetul tau
are nevoie de ajutor

harta cazuri

Doneaza pentru:

Fundatii | › Persoane

Reprezinti un ONG?

Ai nevoie de fonduri?

Adauga o fundatie

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: