Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Responsabilitate sociala Combaterea discriminarii persoanelor cu dizabilitati
 

Combaterea discriminarii persoanelor cu dizabilitati

 

Combaterea discriminarii persoanelor cu dizabilitatiDiscriminarea reprezinta actiunea prin care unele persoane sunt tratate diferit sau lipsite de anumite drepturi in mod nejustificat, pe baza unor considerente neintemeiate.

Dizabilitatea se refera la afectarea uneia sau mai multor functii esentiale ale omului prin care ii este diminuata libertatea de expresie sau capacitatea de actiune. Din cauza discriminarii, persoanelor cu dizabilitati le sunt marginalizate si, adesea, le sunt incalcate anumite drepturi fundamentale.

Cum se manifesta discriminarea persoanelor cu dizabilitati

Aproximativ 80 de milioane de persoane din Uniunea Europeana au o dizabilitate, motiv pentru care se confrunta cu obstacole in viata de zi cu zi. In general, persoanele cu dizabilitati sunt excluse din viata sociala, iar sansele de a participa la viata publica sunt limitate. In plus, persoanele cu dizabilitati se afla in imposibilitatea de a se angaja sau de a-si castiga existenta, din cauza discriminarii la locul de munca.

Masuri pentru combaterea discriminarii

Uniunea Europeana a ratificat Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (CDPD) care a fosr semnata de toate statele membre UE.

CDPD subliniaza importanta includerii in viata publica a persoanelor cu dizabilitati. In acest sens, guvernele trebuie sa aiba in vedere nevoile persoanelor cu dizabilitati in toate politicile, programele si actiunile lor. De exemplu, cand politicienii elaboreaza o noua lege, este important sa analizeze modul in care aceasta ar putea afecta persoanele cu dizabilitati si sa se asigure ca nevoile acestora sunt luate in considerare.

Potrivit CDPD, guvernele ar trebui sa adopte legi care promoveaza egalitatea de sanse si stopeaza toate formele directe si indirecte de discriminare impotriva persoanelor cu dizabilitati. Prin urmare, niciunei persoane nu ii este permis sa actioneze in mod discriminatoriu. Astfel, persoanele cu dizabilitati si-ar putea dezvolta cu mai multa usurinta abilitatile de comunicare, ar putea sa isi gaseasca un loc de munca si s-ar integra in societate.

Disciminarea poate avea si o forma indirecta de manifestare. De exemplu, lipsa unei cai de acces in cladiri pentru persoanele care se deplaseaza in scaune cu rotile. Pentru a evita discriminarea indirecta, este important ca legile sa se asigure ca le sunt indeplinite nevoile persoanelor cu dizabilitati.

sursa foto: http://www.ziare-pe-net.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Reintegrare sociala: educatia pentru copii cu dizabilitati

Dezvoltarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati

Ce este dizabilitatea

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Vezi cine din judetul tau
are nevoie de ajutor

harta cazuri

Doneaza pentru:

Fundatii | › Persoane

Reprezinti un ONG?

Ai nevoie de fonduri?

Adauga o fundatie

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: