Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Responsabilitate sociala 3 mituri despre ajutor
 

3 mituri despre ajutor

 

Exista de ceva vreme mituri despre ajutor, despre acordarea ajutorului si de ce am ajuta. In cele mai bune cazuri, miturile despre ajutor se ascund sub o samanta de adevar, insa din motive gresite sau incomplete ele ajung sa fie intelese pe dos. Vorbim aici despre cele mai importante 3 mituri de nespulberat, din care aratam samanta de adevar ce se afla in centrul fiecarui mit.

Mitul 1. “Din cauza efectului de suprapopulare, ajutorul doar agraveaza problema”

Rata crescuta a natalitatii din tarile dezvoltate serveste pentru mentinerea populatiei sarace, chiar daca bunastarea in ansamblu creste calitatea vietii. Cresterea numarului populatiei pe Glob are o multine de efecte, atat pozitive si negative. Amintind de aspectele pozitive, prin crearea “ganditorilor” si a oportunitatilor pentru specializari, rezultatele stiintifice si culturale s-au imbunatatit vizibil, imbunatatind astfel vietile tuturor oamenilor, in moduri diferite.
Din perspectiva efectelor negative, situatia parea mult mai grava in anii 1960, cand oamenii vorbeau despre exodul de populatie, dar doua aspecte importante au minimizat consecintele negative ale populatiei de atunci pana in prezent. De exemplu, “revolutia verde” in agricultura a crescut simtitor capacitatea lumii de a hranii populatia, salvandu-ne de predictibila criza de alimente.

Declinul ratei natalitatii este cauzat de factorul numit “tranzitie demografica”, in care o societate se muta de la o rata mare a natalitatii la o valoare a natalitatii mica. Aceasta tranzitie este declansata de un declin al ratei decesului, insemnand ca familiile nu trebuie sa mai aiba atat de multi copii pentru a se asigura ca unii dintre ei vor supravietuii. Multe societatii in curs de dezvoltare se afla in aceasta situatie. Sunt multe modalitati prin care putem imbunatatii vietile a milioane de oameni care traiesc in conditii extrem de sarace. De exemplu, putem vindeca oamenii de cancer sau boli transmisive.

Mitul 2. “Problema e atat de vasta incat ajutorul meu nu va face diferenta”

Samanta de adevar din mitul 2 spune ca pentru mai mult de un miliard de oameni care traieste in saracie, actiunile tale individuale nu vor avea puterea sa opreasca ori sa reduca povara pe care o provoaca acestor oameni nici macar cu un procent.
Imaginea de ansamblu este ca in timp ce este usor sa ne fie distrasa atentia privind la impactul pe care il avem in societate, ceea ce conteaza in final este tocmai acest impact. Ceea ce conteaza este ca fiecare dintre noi poate avea un impact pozitiv in vietile a sute de oameni care traiesc in saracie cu un cost modest. Bineinteles ca nu poti rezolva o problema de unul singur, dar ar fi necugetat sa ignori adevaratul impact pe care il poti produce.

Mitul 3. “Actele caritabile incep de acasa: trebuie sa ne rezolvam mai intai propriile probleme”

In calitate de indivizi, nu suntem in masura sa ajutam pe toata lumea care are nevoie de ajutor si pentru asta trebuie sa luam decizii corecte in privinta resursele. Una din modalitati este sa actionam la nivel local, sa favorizam oamenii din imediata apropiere. Daca priviti la diferetele nevoi cu care se confrunta asociatiile caritabile si persoanele fizice de pe imparte.ro, nu credem ca trebuie sa aducem argumente in plus la ceea ce am afirmat la mitul 3 si in randurile de mai sus. Exista, asadar motive intemeiate sa oferim ajutor persoanelor apropiate care ni-l cer.

Sursa foto: ny-image3.etsy.com

Articol realizat de:

Mirona D Mirona D
88 articole postate
Publica din: 2011-04-20
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Semne ca un batran are nevoie de ajutor

Imparte ajutorul tau pentru persoane fara adapost

Doneaza sange pentru cei care au nevoie de ajutor

Cine sunt copiii care au nevoie de ajutor?

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Vezi cine din judetul tau
are nevoie de ajutor

harta cazuri

Doneaza pentru:

Fundatii | › Persoane

Reprezinti un ONG?

Ai nevoie de fonduri?

Adauga o fundatie

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: