Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Responsabilitate sociala 2012 - Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii
 

2012 - Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii

 

Anul 2012 este desemnat Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii, conform deciziei nr. 940/2011/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 14 septembrie 2011.

Tuturor, ni se ofera ocazia de a reflecta asupra faptului ca speranta de viata a cetatenilor europeni este in continua crestere si ca, in acelasi timp, acestia imbatranesc in conditii bune de sanatate – oportunitati pe care ar trebui sa le valorificam.

De ce este 2012 Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii?

Pentru a marca cea de-a 10 a aniversare a angajamentului politic, Uniunea Europeana a declarat anul 2012, Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii.

Imbatranirea activa le poate permite celor din generatia „baby boom” si persoanelor varstnice de maine:

- sa ramana in campul muncii si sa-si impartaseasca experienta indelungata
- sa joace in continuare un rol activ in societate
- sa duca o viata cat mai sanatoasa si implinita.
- sa combata excluziunea sociala in randul varstnilor prin incurajarea acestora sa participe activ in comunitatile lor la nivel local si regional si sa se angajeze in initiative cetatenesti active, la nivel national si european
- sa prevena starea de dependenta atunci cand persoanele sunt foarte batrane

Obiectivul anului european il reprezinta facilitarea crearii in Europa a unei culturi a imbatranirii active. Anul european incurajeaza si sprijina eforturile statelor membre de a promova imbatranirea activa si de a face mai mult pentru a mobiliza potentialul segmentului de populatie care se apropie de 60 de ani sau a depasit aceasta varsta. Astfel, sunt stimulate solidaritatea si cooperarea intre generatii, precum si crearea de posibilitati mai bune care sa le permita persoanelor in varsta sa joace un rol activ pe piata muncii.

Principalele obiective ale EY 2012 vor fi:

- Promovarea imbatranirii active privind ocuparea fortei de munca;
- Promovarea imbatranirii active in comunitate, inclusiv prin intermediul cetateniei active, voluntariat si ingrijire
- Promova imbatranirii active la domiciliu, printr-o imbatranire sanatoasa si printr-un stil de viata independent
- Consolidarea cooperarii si solidaritatii intre generatii.

Ce inseamna “imbatranirea activa” si “soldaritatea intre generatii”?

Imbatranire activa este definita de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii drept “procesul de optimizare a oportunitatilor de sanatate, participare si securitate, cu scopul de a imbunatati calitatea vietii oamenilor in varsta. Aceasta le permite oamenilor in varsta sa-si descopere pe parcursul vietii, potentialul pentru bunastarea lor si sa participe la viata societatii conform nevoilor, dorintelor si capacitatilor lor, in timp ce li se asigura masuri adecvate de protectie, securitate si ingrijire atunci cand au nevoie de asistenta”.

Solidaritatea intre generatii se refera la sprijinul reciproc si cooperarea intre diferite grupe de varsta, cu scopul de intemeia o societate in care oamenii de toate varstele isi joaca rolul in conformitate cu nevoile si capacitatile lor, si pot beneficia de economia si progresul social, intr-un mod egal.

De ce sa te implici in Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii?

Oamenii in varsta reprezinta un segment mare si in crestere din populatia UE. Aceasta populatie ce imbatraneste rapid ne schimba societatile in nenumarate moduri. Din pacate, imbatranirea este adesea vazuta ca o problema, aduce provocari in structura varstei la locul de munca, in durabilitatea sistemelor de protectie sociala si in organizarea si finantarea sanatatii si serviciilor de ingrijire pe termen lung.

Aceasta imagine negativa nu este echitabila fata de enorma experienta a persoanelor in varsta. Contributia lor pentru societate este de prea multe ori trecuta cu vederea si trebuie sa fie recunoscuta si promovata. Este nevoie de o schimbare de atitudine daca intentionam sa avem o societate a tuturor.

Cum sustii Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii?

Ziua Europeana a Solidaritatii intre Generatii este celebrata in fiecare an in data de 29 Aprilie. In acest fel, ni se ofera oportunitatea sa luam in calcul progresele realizate in conformitate cu obiectivele de imbatranire activa si solidaritate intre generatii si sa crestem gradul de constientizare spre a actiona si a ne implica.

Fii un sustinator prin:  

- distribuirea mesajului (de exemplu, adauga o referinta despre EY 2012 pe site-ul tau)
- promoveaza conceptul de imbatranire activa (de exemplu, integreaza obiectivele ET 2012 in programul de lucru al organizatiei tale)
- alatura-te campaniei (de exemplu, profita de Ziua Europeana a Soldaritatii intre Generatii din 29 Aprilie, si promoveaza imbatranirea activa cu scopul de a incuraja solidaritatea intergenerationala)

Brosura "2012: Everyone has a role to play."

In colaborare cu AGE (Platforma Europeana a Persoanelor Varstnice) si alti parteneri ai proiectului, CSR Europe a anuntat publicarea noii brosuri de promovare a Anului European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii – “2012: Everyone has a role to play.”

Brosura cuprinde o prezentare extinsa a Anului European 2012, si va ofera o serie de sfaturi si recomandari despre cum va puteti implica. De asemenea, veti regasi cateva din obiectivele pentru 2012 pe care le-am enumerat si noi mai sus.

Descarca brosura aici.
Afla mai multe despre EY 2012 aici.

Sursa: csreurope.org

Articol realizat de:

Mirona D Mirona D
88 articole postate
Publica din: 2011-04-20
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
2011 – Anul European Al Voluntariatului

2010 – Anul european al luptei impotriva saraciei si a excluderii sociale

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Vezi cine din judetul tau
are nevoie de ajutor

harta cazuri

Doneaza pentru:

Fundatii | › Persoane

Reprezinti un ONG?

Ai nevoie de fonduri?

Adauga o fundatie

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: