Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Articole voluntariat Viitorul voluntariatului
 

Viitorul voluntariatului

 

Intr-o societate in continua transformare, care a inteles importanta si beneficiile actiunilor de voluntariat se impune o analiza detaliata privind viitorul voluntariatului.

Care sunt trendurile in voluntariat?

In urma muncii depuse de sociologi, asistenti sociali sau manageri de ONG-uri s-a constatat ca exista cateva trenduri in actiunile de voluntariat.

1. Voluntarii manifesta o preferinta pentru angajamentele pe termen scurt. Totusi, aici exista si cateva nuantari, in functie de interesele urmarite. Astfel, tinerii dornici sa isi construiasca o cariera si sa obtina un minim de recunoastere sociala, vor avea mai multa disponibilitate pentru a desfasura actiunile de voluntariat. Pe de alta parte, voluntarii care isi schimba in timp prioritatile si decid sa se concentreze mai mult asupra familiei sau prietenilor, vor renunta la o parte din angajamnetele lor din cadrul ONG-urilor.

2. Predomina voluntariatul ocazional sau episodic.

3. Creste preferinta pentru desfasurarea actiunilor de voluntariat in familie.

4. Exista mai putin interes de participare in posturile de voluntariat traditionale, dar, in schimb, au aparut actiunile de voluntariat tehnologic (voluntariatul virtual este de mentionat aici).

5. A aparut conceptul de service-learning (in special in cultura tarilor dezvoltate), ceea ce inseamna ca studentilor li se cere sa faca voluntariat ca parte a pregatirii lor academice.

6. Voluntarii isi doresc ca prin actiunile lor din cadul ONG-urilor sa aiba posibilitatea sa creasca pe plan profesional si personal, adica sa invete lucruri noi si utile.

7. Desi valoarea muncii de voluntariat a crescut in perceptia indivizilor, a scazut simtitor disponibilitatea de timp. Astfel, majoritatea indivizilor considera ca timpul alocat voluntariatului trebuie taiat din cel alocat familiei si copiilor.

8. Legiuitorii diverselor state se gandesc deja sa integreze voluntariatul printre obligatiile cetateanului. In acest mod angajatii ar trebuie sa aloce cateva ore pe saptamna din timpul efectiv de lucru activitatilor in folosul comunitatii. Totusi, se creeaza un paradox, iar voluntariatul nu va mai avea un caracter facultativ, limitat exclusiv la vointa proprie a individului (ceea ce reprezenta principiul sau fundamental de functionare).

Sursa foto: mentalhealthy.co.uk

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Voluntari de succes: Raluca Ene, voluntar Greenpeace

Voluntari de succes: Ioana Barbulescu, voluntar Crucea Rosie Filiala Sector 1

microVoluntariatul sau Voluntariatul Online

Legea voluntariatului

Job description in voluntariatul online

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: