Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Articole voluntariat Saracie extrema - Romania o tara europeana in secolul 21
 

Saracie extrema - Romania, o tara europeana in secolul 21

 

Baneasa de Giurgiu -  Iunie 2015Intr-o Sambata a lunii Iunie 2015, 4 voluntari si un camion cu 4oo Kg de haine si incaltaminte, am descins in localitatea Baneasa din judetul Giurgiu, la 53 Km de Bucuresti.

Cand patrunzi in localitate, lasand la o parte casele mai aratoase cu masini cu numar de Bulgaria in fata, este imposibil sa nu observi si cocioabele de chirpici gata sa cada, gospodariile fara garduri in care nu se vede nici tipenie de om.

Undeva la marginea localitatii, isi duce traiul comunitatea de tigani, o comunitate in care saracia a ajuns la cote greu de imaginat. Am sa spun tigani, in primul rand pentru ca nu ii deranjeaza acesta titulatura si pentru ca asa au fost cunoscuti in intreaga lume de sute ani.

Ne asteptam sa auzim manele, harmalaie de copii, agitatie, insa peste sat trona o liniste apasatoare.

Prima gospodarie in care am intrat adapostea practic doua familii, familii cu copii, unii la scoala, altii de 2-3 ani, unii parasiti de parinti, altii bolnavi. S-au bucurat cand ne au vazut si chiar ne-am jucat cu ei pentru a mai dezmorti atmosfera. Chiar si in conditiile mizere si triste in care traiau au existat zambete si chicoteli, chiar si o cafea fierbinte oferita de gazda, ceea ce denota ca sunt totusi oameni si stiu ce inseamna ospitalitatea.

Baneasa de Giurgiu - Iunie 2015Neasteptat si fara nici un fel de retinere ne-au invitat in asa-zisele case, ne-au permis sa facem fotografii, ne-au aratat lipsurile si conditiile inumane in care isi duc traiul zilnic; fara televizor, fara masina de spalat, fara aragaz si frigider. Si totusi, au copii care merg la scoala atunci cand din putinul pe care il au pot plati rechizitele si manualele, au copii premianti, copii cu vise si aspiratii, dar al caror viitor este sumbru in conditiile actuale.

Am stat de vorba in special cu mamele, pentru ca ele stiu cel mai bine lipsurile, necesitatile si visele si chiar am avut un dialog civilizat si deschis. Am lasat capul familiei sa lucreze in liniste la gard, un accesoriu gospodaresc nou, probabil dupa multi ani, chinuindu-se sa taie cu un bomfaier scandurile noi de brad. Si totusi avea vointa sa faca ceva pentru casa si pentru familie. Data viitoare ii vom duce si niste scule, pentru ca oricat ai vrea sa faci un lucru si oricat te-ai pricepe, daca nu ai cu ce este mai mult un chin lipsit de spor.

Am vizitat in total cinci familii pentru ca timpul nu ne-a permis mai mult. Am cunoscut o familie care traia in niste conditii comparabile cu cele din canalele Bucurestiului, fara nici un fel de utilitati, fara haine, fara alimente, fara curent electric. Mancarea putina si saraca era gatita intr-un ceaun asezat pe caramizi, in curte. Daca asa stau lucrurile vara, oare cum isi duc traiul iarna? Si totusi, asa cum erau de inglodati in problemele si tristetea lor, ne-au primit cu bucurie si caldura.

Nu ne-am permis mai mult, dar tot am cumparat doua sacose de paine si le-am impartit celor cu care am venit in contact direct. Si bineinteles ca cei care care au simtit primii gustul painii au fost copii, care s-au apucat sa muste cu pofta din proaspetele si dolofanele produse de panificatie.

Am discutat si problema locurilor de munca, de fapt problema cu impactul cel mai mare asupra conditiilor de trai. Insa locurile de munca sunt departe, la Bucuresti sau Giurgiu, oamenii nu au calificari, iar salariile de mizerie nu le permit sa faca naveta, costurile transportului fiind destul de substantiale raportat la salarii. Nu mai vorbim de ideile preconcepute referitoare la tigani, de marginalizarea si excluziunea sociala de care acestia "beneficiaza". Si cea mai buna dovada este contactul pe care am incercat sa-l stabilim cu primarul, unul din voluntari aflandu-i numarul de telefon. Am sunat, am spus ca am venit cu ajutoare, ca dorim sa sprijinim aceasta comunitate si ca am vrea sa avem un dialog; raspunsul inteligent al dumnealui a fost: "daca aveti nevoie de pompieri sunati la 112". Un primar cu afaceri bine puse la punct, un primar ales tot de oameni saraci momiti cu promisiuni desarte, cu "cadouri" electorale ieftine, cu o galeata de plastic si o sapca cu sigla partidului.

Baneasa de Giurgiu - Iunie 2015Nu vom da nume deocamdata, insa vom cauta sa sprijinim comunitatea vizitata pe toate caile posibile.

Nu in ultimul rand, lipsa posibilitatilor reale de informare, de acces la serviciile comunitare fie ele medicale, juridice, de asistenta sociala si sprijin, de consultanta si consiliere, conduce la situatii dramatice in care si cele mai elemntare drepturi le sunt incalcate, in care copii si adulti cu handicap nu beneficiaza de drepturile cuvenite si garantate de stat, in care medicamente compensate sau gratuite sunt platite integral, in care chiar si pentru o nastere oamenii evita sa sune la ambulata pentru ca stiu cum sunt tratati.

Vom reveni cu amanunte in urma unei noi vizite, in masura in care timpul si oamenii ne ajuta sa mai strangem ajutoare de stricta necesitate, fie ele obiecte vestimentare, alimente, electrocasnice, obiecte de bucatarie, vesela, aragazuri si alte lucruri de uz gospodaresc. Avem increderea acestea vor fi folosite in scopul pentru care sunt donate.

Mai multe poze aici: http://www.imparte.ro/comunitate/soleilroi/albums/1023

Autor: Adrian Nicolescu
Foto: Adrian Nicolescu

Vino in comunitatea donatorilor imparte.roCinste voua !
coemntarii
Foarte frumos ! Ar trebui facute mai des asemenea actiuni !
Adaugat de: gvoichita la data de 21-August-2015, 10:20
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Top 10 idei de cadouri pentru persoane sarace

Ce progrese fac Natiunile Unite in lupta impotriva saraciei

2010 – Anul european al luptei impotriva saraciei si a excluderii sociale

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: