Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Articole voluntariat Modificari legislative: voluntariatul si legea economiei sociale
 

Modificari legislative: voluntariatul si legea economiei sociale

 

Voluntariatul in Romania inca prezinta numeroase lacune. Fata de alte tari europene, in tara noastra aleg sa faca voluntariat in special tinerii, iar activitatea lor nu este recunoscuta. Printr-un nou proiect de lege, initiat de un grup de parlamentari din care face parte si Alina Gorghiu, se doreste asigurarea unui cadru coerent pentru activitatea de voluntariat. De asemenea, recent a fost anuntata si data cand legea economiei sociale va fi definitivata.

Modificari in activitatea de voluntariatVoluntariat

Proiectul de lege pentru voluntariat urmeaza sa fie depus in zilele urmatoare si este format din mai multe puncte cheie care sa specifice clar activitatea de volutariat.

Unul dintre punctele importante ale proiectului de lege este reglementarea relatiei dintre voluntar si organizatie si incurajarea institutiilor publice sa primeasca voluntari. Astfel, organizatia si voluntarul vor incheia un contract de voluntariat, care va stabili relatia dintre cele doua parti.

Un alt punct surprins in proiectul de lege, poate chiar cel mai important, este recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala. Mai mult decat atat, dupa intrarea in vigoare a noii legi, toti angajatorii vor fi obligati sa ia in considerare activitatile de voluntariat.

Pentru ca activitatea de voluntariat sa fie credibila in ochii angajatorilor, organizatile care se ocupa de voluntar trebuie sa elibereze un certificat de competente, la cererea voluntarului. Acesta va contine activitatile desfasurate de voluntar, rolurile asumate si tipurile de competente pe care le-a dobandit pe parcursul activitatii sale.

Legea econonomiei sociale

Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a declarat recent ca legea economiei sociale va fi definitivata anul viitor, iar timpul de evaluare a proiectelor POSDRU se va reduce semnificativ. Insa nu se stie cand va intra in vigoare actul normativ.

La sfarsitul anului 2011, dupa mai multe presiuni exercitate de societatea civila, a fost lansat in dezbatere publica de catre Ministerul Muncii proiectul legii economiei sociale. In prima faza, autoritatile au vrut sa adopte actul normativ fara sa fi consultat toti actorii importanti in domeniul economiei sociale.

In momentul in care actul normativ va fi adoptat, Romania va deveni al treilea stat din Uniunea Europeana cu o lege a economiei sociale, dupa Spania si Portugalia. Si in Franta exista un draft de lege pe continutul caruia se poarta discutii in prezent.

sursa foto: infobraila.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Voluntariatul pentru copii

Voluntariatul online - mituri

Voluntariatul in orfelinate

Voluntariatul – beneficii pentru tine

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: