Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Articole voluntariat Interviu despre programul de street campaigning al WWF Romania
 

Interviu despre programul de street campaigning al WWF Romania

 

WWFPoate ca v-au abordat trecand pe strada, poate ca ati fost reticenti in privinta intentiilor pe care le au. Este vorba de street campaigners autentici, care reprezinta cauze reale promovate de ONG-uri puternice si bine organizate.
Astazi aflam mai multe despre aceasta activitate de la membrii WWF Programul Dunare-Carpati Romania.

Ce inseamna sa fii street campaigner?

Inca din 1995, In Austria, a aparut dialogul direct (face-to-face fundraising), ca metoda de implicare a persoanelor individuale In sustinerea financiara constanta si pe termen lung a cauzei sau cauzelor In care acestea cred. In prezent, organizatii neguvernamentale importante utilizeaza aceasta metoda de recrutare de sustinatori financiari, in peste 40 de tari din intreaga lume. Acest instrument simplu si transparent a aparut in Romania In iunie 2012, cand a fost implementat si sistemul de debit direct pentru ONGuri.

Street campaigner

Street campaignerii sunt oamenii care discuta cu trecatorii in strada, le prezinta organizatia, cauza pentru care aceasta lupta si le explica cum se pot implica si ei in sustinerea acestei cauze, prin donatii modice lunare, folosind debitul direct.

Street campaignerii sunt legitimati, poarta insemnele organizatiei pentru care lucreaza si nu sunt autorizati sa colecteze donatii in numerar. Cei ce doresc sa se implice semneza si completeaza un formular bancar, cu date personale si bancare (codul IBAN). Aceste formulare ajung la bancile implicate in program, sunt validate iar contul persoanei respective este debitat lunar cu suma aleasa, la o data prestabilita.

Au oamenii prejudecati in legatura cu aceasta activitate?

Este o activitate noua, iar acesta  este motivul pentru care unii oameni au la inceput retineri In a se implica, insa In urma discutiilor cu street campaiignerii, inteleg ca este un mecanism transparent. Cu toate ca in alte tari, sustinerea individuala pe termen lung a  uneia sau chiar a mai multor organizatii este ceva obisnuit, o traditie si o mandrie, in Romania este inca la inceput.

Cat de greu este sa convingi oameni de pe strada sa doneze bani?

In cateva minute un street campaigner trebuie sa fie capabil sa capteze atentia unei persoane, sa o convinga sa sustina cauza pe care o reprezinta (protejarea ursilor bruni si a casei lor din padure, in cazul WWF) si sa Ie castige increderea in sustinerea prin debit direct.  Programul de direct debit pentru ONGuri in Romania este o initiativa a Asociatiei pentru Relatii Comunitare (ARC) din Cluj. Mecanismul este transparent, donatorul are acces la toate informatiile si poate modifica oricand durata sau suma aleasa initial, contactand WWF sau ARC. Informatiile se gasesc pe formulare dar si pe www.donatie.ro, www.wwf.ro sau www.arcromania.ro.
Depasind provocarile, echipa noastra de street campaigneri a convins  peste 450 de persoane ca ursii bruni si casa lor, merita sustinuti lunar, pentru noi si pentru generatiile viitoare.

Care ar fi calitatile unui street fundraiser de succes?

Un street campaigner trebuie sa fie o persoana capabila sa treaca peste  provocarile acestui job. In primul rand trebuie sa isi doreasca sa se implice si sa schimbe lumea in bine. Sa isi doreasca sa invete, sa se dezvolte, sa fie comunicativa si sa creada cu adevarat ca implicand un numar cat mai mare de oameni, contribuie la construirea unui viitor mai bun .

Un street campaigner este o persoana care in urma implicarii in program, are oportunitatea sa dezvolte acele abilitati care Ie vor permite sa peformeze in viitor: negociere, persuasiune, comunicativitate, vorbirea in public si gasirea celor mai bune argumente pentru sustinerea punctului de vedere. Este persoana care isi va da seama ca oportunitatile exista nu doar intre patru pereti ai unui birou si in fata unui calculator si ca poate schimba oamenii, la propriu, prin interactiune directa cu ei si prin oferirea oportunitatilor ca ei, actionand impreuna ca o comunitate, sa schimbe in bine lumea in care traiesc.

Sunt unele cauze mai usor de promovat decat altele?

Intotdeauna va exista aceasta impresie. Oamenii sunt diferiti si pot alege sa sustina cauze diferite. Important este ca street campaignerii sa discute cu acestia si sa trezeasca in ei dorinta de a se implica si in cauza pe care o sustin, chiar daca nu s-au trezit In dimineata respectiva cu acest gand. Natura merita ocrotita, deoarece nu am putea supravietui fara ea.

Care este principalul proiect pe care il sustin cei ce se implica prin debit direct?

Street campaigner wantedAlaturi de alte initiative, „Granite deschise pentru ursi” este unul dintre eforturile pe care WWF le face pentru protejarea padurilor. Este primul proiect de acest tip in Maramures, esential pentru ursii bruni si casa lor. Pierderea habitatului din cauza activitatilor umane, taierile ilegale, braconajul si vanatoarea necontrolata sunt principalele amenintari la adresa ursului brun.
Prin implicarea in acest program, iubitorii naturii sustin monitorizarea a 5 ursi prin tehnologia GSM-GPS, colectarea datelor esentiale despre habitatul acestora si protejarea casei lor din padurile Romaniei.

De ce este acest proiect special?

Ursii bruni mentin echilibrul  ecologic si padurile sanatoase. Padurile sanatoase ne asigura noua si generatiilor viitoare un mediu sanatos. Rezultatele proiectului vor fi folosite  pentru conservarea ursilor bruni, a padurilor, dar si a altor carnivore mari au nevoie de spatii mari pentru supravietuire. Este o etapa importanta in construirea unui viitor in care traim in armonie cu natura.

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Fundraising, o activitate esentiala pentru ONG-uri

Donatii pentru evenimentele de fundraising

Cum poti obtine donatii pe imparte.ro

Colecta de donatii pentru fundatiile partenere Imparte.ro

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: