Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Articole voluntariat Ce inseamna sa fii voluntar?
 

Ce inseamna sa fii voluntar?

 

Sa fii voluntar inseamna sa oferi timpul, energia si abilitatile tale unei organizatii caritabile, fara a avea asteptari financiare. Exista conditii de baza la care trebuie sa te astepti din partea unei organizatii caritabile cand vrei sa fii voluntar, si alte aspecte rezonabile pe care o organizatie ar trebui sa le ceara de la tine. Mai jos gasesti cateva indrumari despre toate aceste lucruri. 

Sa fii voluntar inseamna sa ai o idee clara a ceea ce vei face

Asociatiile caritabile, fundatiile sau centrele de voluntariat care lucreaza cu voluntari ar trebui sa le transmita voluntarilor ideea clara a activitatilor pe care le vor desfasura, inainte de a completa formularul de inscriere. Acest lucru se realizeaza cu usurinta si poate lua forma unei descrieri a pozitiei de voluntar, sau a unui job (poti sa te si angajezi ca voluntar).

E bine sa afli de pe acum ca majoritatea organizatiilor caritabile au bine pus la punct procesul de recrutare al voluntarilor, si astfel ii vei putea cunoaste pe membri organizatiei fie intr-un potential interviu de grup sau in cadrul unei intalniri informale, de regula intr-un mediu relaxant si bazat pe o comunicare bilaterala sau o discutie libera. Persoana care te va “intervieva” trebuie sa isi faca o parere daca tu te vei incadra in activitatea de voluntariat si ce domeniu ti se potriveste mai bine – mediu, sanatate publica, consiliere profesionala, educatia copiilor, strangerea de fonduri, ajutorarea persoanelor in varsta, si a celor fara adapost etc.

La randul tau, ar trebui sa te gandesti daca organizatia ti se potriveste si chiar sa iti imaginezi cum te-ai descurca in interiorul acesteia. In aceasta etapa, orice neclaritate pe care o poti avea cu privire la activitatile in sine, trebuie sa o clarifici. E si cea mai buna solutie. E vorba de timpul tau pana la urma!

Prima TA intalnire cu organizatia caritabila: Daca vei avea nevoie, uite cateva intrebari pe care poti sa le notezi:

 • Care sunt activitatile in care ma voi implica?

 • Va exista o actiune in care nu voi avea permisiune sa iau parte?

 • Care va fi numarul total de ore pe care trebuie sa il aloc pentru indeplinirea sarcinilor, si care este programul complet?

 • Voi lucra in cadrul unei echipe de voluntari sau va trebui sa imi desfasor activitatea pe cont propriu?

 • Puteti sa imi spuneti daca exista anumite caracteristici pe care le cautati la un membru voluntar? Trebuie sa ma incadrez intr-un anumit profil?

 • Ce fel de pregatire/ trainig oferiti?

 • In ce interval orar se vor tine aceste traininguri si cat anume din timpul meu va trebui sa aloc?

 • Cat de repede pot incepe?

Prima LOR intalnire cu viitorul voluntar

Asa cum tu trebuie sa ai in vedere toate intrebarile de mai sus, si organizatia caritabila va avea un set de intrebari pentru tine. Organizatiile caritabile adopta diferite metode pentru a-ti evalua abilitatile si, in primul rand, hotararea de a fi voluntar. Ce inseamna sa fii voluntar? Inseamna sa ai multa vointa pentru aproapele tau si niciun fel de retinere cand vei fi rugat sa:

 • Faci un tur al organizatiei, sa cunosti echipa, mediul de lucru, atmosfera si sa porti o discutie lejera (profita de ocazie atunci cand vezi un premiu, o felicitare sau o mascota si afla mai multe despre reusita – vei parea interesat si in acelasi timp vei da de inteles ca respecti eforturile depuse ale organizatiei).

 • Completezi formularul de inscriere.

 • Prezinti cateva recomandari inainte de a incepe munca de voluntar impreuna cu ei.

 • Vorbesti despre circumstantele personale intrucat unele organizatii caritabile iti pot cere sa fii voluntar alaturi de ele pe o perioada mai lunga de timp.

Este foarte probabil ca unele dintre ele sa iti puna intrebari si mai personale. Te pot intreba despre sanantate, daca ai avut experiente neplacute cu fortele de ordine, si altele ar putea sa impuna si o limita de varsta, dar acest lucru se intampla in cazuri foarte rare si doar in cazul institutiilor de stat, cum sunt spitalele sau serviciile sociale. Voluntariatul este pentru toata lumea care se simte o persoana mai buna cand ajuta!

Capitolele Recomandari, Devotament, Indeplinirea Sarcinilor

Recomandari

Daca vei fi voluntar si activitatile tale vor consta in lucrul cu persoanele vulnerabile, vizitarea persoanele la domiciliu, sau vor implica vizite in care vei merge neinsotit, atunci organizatia caritabila iti va cere recomandari din partea persoanelor pe care le cunosti foarte bine si care pot sa afirme ca esti o demna de incredere si pe care se pot baza. Nu trebuie sa te alarmezi deloc, tuturor voluntarilor li se cer astfel de recomandari.

Devotament

Pana acum, ar trebui sa fie cat se poate clar cat timp vei aloca sa fii voluntar pentru o organizatie caritabila, cat si programul complet al intrunirilor dintre voluntari. Din moment ce totul este stabilit, cel mai bine ar fi sa anunti din timp in cazul in care nu poti ajunge conform orarului stabilit, sa explici motivul pentru care nu poti ajunge, pentru ca oamenii simt intr-adevar atunci cand e vorba de o urgenta.

Indeplinirea sarcinilor

Este foarte important sa respecti sarcinile pe care le-ai agreat de comun acord in prima etapa a recrutarii. Iti atragem atentia ca nu este datoria ta sa iti asumi alte responsabilitati fata de cele care ti-au fost atribuite, si nici sa preiei initiativa fara a te consulta inainte cu ceilalti voluntari. Intr-adevar, organizatia caritabila iti poate aprecia spiritul inovativ si dorinta de a fac cat mai multe lucruri, dar voluntarii cu care colaborezi si ceilalti oameni din jurul tau trebuie sa stie ce se intampla si care este directia trasata.

Ce inseamna sa fii voluntar? Sa cunosti toate cele de mai sus si sa spui mai departe ca actiunile altruiste si generoase sunt paginile cele mai radiante din biografia sufletului (David Thomas).

Citeste si:

Primul tau proiect de voluntariat - prima parte

Primul tau proiect de voluntariat - a doua parte

Sursa foto: 2.bp.blogspot.com, inyahart.files.wordpress.com

Articol realizat de:

Mirona D Mirona D
88 articole postate
Publica din: 2011-04-20
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Motivatia intrinseca vs Motivatia extrinseca

Legea voluntariatului

Imparte ajutorul tau pentru persoane fara adapost

Doneaza online: CUM si DE CE

Despre voluntariat

Cui donezi si de la cine primesti?

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: