Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roVoluntariat Actiunea zileiDaruieste primul zambet
 

Daruieste primul zambet

 

Daruieste primul zambet

„I-am văzut picioruÈ™ul vânăt, ieÈ™ind de sub un cearÈ™af. Atunci s-a zguduit ceva în mine È™i am spus că trebuie să fac ceva”

Medicul Cătălin Cârstoveanu, È™eful secÈ›iei Terapie Intensivă Nou NăscuÈ›i de la spitalul Marie Curie din Capitală, aproape a ajuns. Mai e puÈ›in până la Spitalul JudeÈ›ean din ConstanÈ›a, unde se află internat nou născutul care ar trebui transportat la BucureÈ™ti.
Era însă prea târziu: cu 15 minute înainte să ajungă la spital copilul a murit. S-a întâmplat în 2013, povesteÈ™te Alina Vasea, fondatoarea AsociaÈ›iei DăruieÈ™te Aripi.

„I-am văzut picioruÈ™ul vânăt, ieÈ™ind de sub un cearÈ™af. Atunci s-a zguduit ceva în mine È™i am spus că trebuie să fac ceva”.

La scurtă vreme, a murit È™i fratele geamăn al copilului, care fusese dus la spitalul Grigore Alexandrescu din BucureÈ™ti. „Nu È™tiu dacă aceÈ™ti copii ar fi avut o È™ansă la viață. Ce È™tiu e că spitalul, prin condiÈ›iile de acolo, nu le-a oferit o È™ansă”, spune Alina Vasea.

Un ajutor pe termen lung

AsociaÈ›ia Inima Copiilor È™i AsociaÈ›ia DăruieÈ™te Aripi vor să transforme secÈ›ia de Terapie Intensivă Nou NăscuÈ›i a Spitalului JudeÈ›ean ConstanÈ›a într-un loc care să le ofere copiilor o È™ansă adevărată la viață.

Este nevoie de o investiÈ›ie de 1,3 milioane de euro, iar FundaÈ›ia Vodafone România a anunÈ›at, în timpul Galei sale anuale, că va sprijini proiectul È™i va dubla suma strânsă în timpul campaniei. Cei care doresc să doneze pot da un SMS în valoare de 2 euro la numărul 8845. Totodată, companiile pot alege să direcÈ›ioneze 20% din impozitul pe profit pentru această cauză. Dacă totul merge bine, într-un an secÈ›ia ar trebui să fie gata.

„Este un fel în care îi poÈ›i ajuta pe toÈ›i copiii pe termen lung, nu doar cazurile individuale. Este un ajutor pe care îl dai pentru mulÈ›i ani înainte de acum încolo”, spune Alina Vasea.

FundaÈ›ia al cărei fondator este a mai făcut la Spitalul JudeÈ›ean ConstanÈ›a, în cadrul secÈ›iei de pediatrie, un centru pentru diagnosticarea, tratarea, monitorizarea È™i susÈ›inerea copiilor cu boli onco-hematologice È™i reumatologice din zona de sud-est a României.

Spitalul Clinic JudeÈ›ean de Urgență din ConstanÈ›a a fost construit în anul 1968, adică în urmă cu aproape 50 de ani È™i arată ca È™i când nimic nu s-ar mai fi făcut de atunci. „Sunt gândaci, mobilierul e vechi, sunt bacterii, sunt infecÈ›ii nosocomiale. La acel moment, neonatologie era împrăștiată în patru locuri, pe două etaje”, explică ea.

Când doctorul Cârstoveanu a ajuns aici în 2013 s-a întâmplat ceva rar: lăsând la o parte orice urmă orgoliu profesional, medicii au început să-i pună întrebări despre cum le-ar putea creÈ™te copiilor internaÈ›i È™ansele de supravieÈ›uire. Astfel, prin intermediul AsociaÈ›iei DăruieÈ™te Aripi a fost început un prim proiect de îmbunătățire a condiÈ›iilor în spital, în valoare de 40.000 de euro.

Între timp, spitalul JudeÈ›ean ConstanÈ›a a alocat aproximativ 700 de metri pătraÈ›i pentru o nouă secÈ›ie de Terapie Intensivă Nou NăscuÈ›i.

Sunt însă 700 de metri pătraÈ›i vechi, cu chiuvete pline de rugină, pereÈ›i vopsiÈ›i în ulei, mobilier rupt, aparatură depășită. În fiecare săptămână, un copil moare în secÈ›ia de Terapie Intensivă a spitalului înainte de a împlini vârsta de o lună, iar mortalitatea la nivelul judeÈ›ului ConstanÈ›a este de trei ori mai mare decât la nivelul Uniunii Europene. Iar nou născuÈ›ii din patru judeÈ›e sunt aduÈ™i acolo în cazul în care se îmbolnăvesc grav.

„Acolo e problema. Acolo se prăpădesc copiii ăia”

„Acesta va fi primul proiect mare din România care va fi făcut de două asociaÈ›ii din România È™i nu de una”, spune Alex Popa preÈ™edintele AsociaÈ›iei Inima Copiilor, care a construit secÈ›iile de Terapie Intensivă Nou-născuÈ›i (TINN), de Cardiochirurgie pediatrică, Cardiologie È™i de Neurochirurgie de la Marie Curie. Două sunt lucrurile care fac diferenÈ›a între viață È™i moarte: medicii È™i infrastructura.

„La Terapie Intensivă este cel mai grav È™i acolo e problema. Acolo se prăpădesc copiii ăia, Nu poÈ›i să controlezi infecÈ›iile dacă nu ai o infrastructură.

Chiar dacă tu faci ce trebuie, nu poÈ›i să faci aerul să meargă în altă parte decât este natural È™i să nu transporte microbi dintr-o parte în alta. Și aici e vorba de infrastructură. La Marie Curie avem în fiecare boxă filtre Hepa 12, filtrele acelea sunt de nivel de sală de operaÈ›ii”, spune Alex Popa. Și chiar s-a făcut într-una dintre ele o operaÈ›ie, pe cordul unui nou născut de doar cinci zile.

Boxe cu presiune pozitivă pentru pacienți pentru a minimiza riscul de infecții

TINN de la Marie Curie, arată el, este cea mai modernă secÈ›ie de acest fel din România, dar È™i din Europa. Boxele în care sunt internaÈ›i pacienÈ›ii au presiune pozitivă, adică presiunea aerului din ele este mai mare decât presiunea aerului de pe coridor, minimizând posibilitatea ca microbii să intre. „Avem niÈ™te reguli foarte clare în ceea ce priveÈ™te spălatul pe mâini, spălatul pacienÈ›ilor, care sunt susÈ›inute foarte bine de infrastructură. În fiecare boxă există câte o chiuvetă specială care este folosită doar pentru pacientul respectiv”, explică Alex Popa. AceleaÈ™i standarde vor fi aplicate È™i la construirea secÈ›ie TINN de la ConstanÈ›a. „De la a vrea să faci până la a putea să faci e o cale lungă È™i ne-am lovit de ea când am făcut Cardiochirurgia – nu prea stiam mare lucru È™i ne-am lovit de o grămadă de probleme. După care am făcut cardiologia, care nu a fost aÈ™a o problemă, după care am făcut Terapia Intensivă Nou NăscuÈ›i. Cu toată experienÈ›a noastră, tot am avut probleme pe care cred că È™tim acum cum să le depășim sau cum să facem să nu le mai avem”, spune Alex Popa.

Un model de succes îi face pe alÈ›ii să aibă încredere. Cei de la Inima Copiilor s-au lovit de reticenÈ›a personalului sanitar atunci când le-au spus că fiecare mic pacient din Terapie Intensivă poate să aibă boxa lui, în care să nu mai stea zi È™i noapte cu lumina aprinsă, în care să nu mai fie deranjat de faptul că medicii intervin la un pătuÈ› vecin. Spuneau că nu îÈ™i vor mai da seama când starea copiilor se înrăutățeÈ™te. „Copiii ăștia nu fac nimic când le e rău, pur È™i simplu zac. Și tot de monitoarele care îÈ›i arată semnele vitale te legi. Și în momentul în care faci un sistem de monitorizare cum trebuie, care îÈ›i dă È™i o alarmă pe hol nu ai această problemă. E important ca oamenii să vadă că funcÈ›ionează”, explică Alex Popa.

Colega lui de la Inima Copiilor, Enona Chiriac, arată în ce se măsoară pentru ei succesul, care este dovada ultimă că sistemul funcÈ›ionează. Îmi dă exemplul unor copii care într-o altă secÈ›ie nu ar fi avut nicio È™ansă de supravieÈ›urie. „Sunt copii mai mari care au treut deja de un an-un an jumate È™i care au supravieÈ›uit datorită faptului că în secÈ›ie sunt condiÈ›ii de sterilitate foarte bună, că au primit hrană bună, pentru că au fost asistaÈ›i aÈ™a cum trebuie. Acum nu mai sunt internaÈ›i decât trei, pentru că unul a plecat acasă la sora lui geamănă”. La baza unei astfel de reuÈ™ite stau două condiÈ›ii: medicii È™i infrastructura.

Autor articol: Raluca Ion – republica.ro
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Comunitate imparte.ro
 
  Voluntariat online  
Campanii
Actiunea zilei
Sustine o cauza
Spune si celorlalti
Sustine imparte.ro
Citeste despre
Voluntariat
Responsabilitate sociala
 

Vezi cine din judetul tau
are nevoie de ajutor

harta cazuri

Doneaza pentru:

Fundatii | › Persoane