Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabileZiua Mondiala pentru Asistenta Umanitara sarbatorita sub motto-ul "Oameni care ajuta oameni"
 

Ziua Mondiala pentru Asistenta Umanitara sarbatorita sub motto-ul "Oameni care ajuta oameni"

 

Ziua Mondiala pentru Asistenta Umanitara a fost sarbatorita pe 19 august de Comisia Europeana, care a adus un omagiu celor care isi dedica viata salvarii si imbunatatirii vietii altor persoane care au nevoie de asistenta pentru a supravietui.

„Lucratorii umanitari sunt modesti spre deosebire de realizarile lor: fiecare dintre acestea poate avea un rol decisiv pentru sute de fiinte umane si ar putea face diferenta dintre viata si moarte, foamete si saracie sau promisiune si autosuficienta”, a subliniat Kristalina Georgieva, comisarul Uniunii Europene pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la situatii de criza.

UE, cel mai mare furnizor de asistenta umanitara din lume

UE este cel mai mare furnizor de asistenta umanitara din lume, asigurand, de la inceputul acestui an, peste 37% din finantarea destinata asistentei umanitare la nivel mondial. Comisia este angajata activ in vederea asigurarii faptului ca pozitia Europei, de lider in domeniul ajutorului umanitar, produce rezultate concrete. Directia Generala Ajutor Umanitar si Protectie Civila (ECHO) din cadrul Comisiei dispune de peste 400 de persoane, care lucreaza in 47 de antene din intreaga lume, acolo unde sunt necesare ajutoare umanitare.

Comisia colaboreaza cu peste 200 de organizatii umanitare

Printre partenerii sai in domeniul umanitar se afla 14 agentii ale ONU, 191 de organizatii neguvernamentale si trei organizatii internationale (Comitetul International al Crucii Rosii/Semilunii Rosii, Federatia Internationala a Crucii Rosii/Semilunii Rosii si Organizatia Internationala pentru Migratie).

In 2010, Comisia a finantat activitatile celor mai eficienti operatori in domeniul ajutorului umanitar cu 1,115 miliarde EUR. Acest sprijin a contribuit la reducerea suferintei si redarea sperantei pentru 151 de milioane de persoane aflate in suferinta din 80 de tari.

Aceasta este a patra oara cand Ziua Mondiala pentru Asistenta Umanitara este sarbatorita la nivel mondial, aducandu-se un omagiu lucratorilor umanitari care si-au pierdut viata si sensibilizandu-se opinia publica din intreaga lume cu privire la asistenta umanitara. ONU a ales ca motto al campaniei din acest an „Oameni care ajuta oameni”.

Ziua Mondiala pentru Asistenta Umanitara a fost instituita in 2008 de Adunarea Generala a ONU, care a ales ziua de 19 august in memoria a 22 de lucratori umanitari din cadrul ONU, care au fost ucisi de explozia unei bombe in Biroul ONU de la Bagdad, Irak, la 19 august 2003. Unul dintre acestia a fost Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU, Sergio Vieira de Mello.

„Ziua Mondiala pentru Asistenta Umanitara marcheaza un moment de amintire si regret – precum si hotararea de a continua ajutarea persoanelor care au nevoie in cea mai mare masura de acest sprijin, in ciuda pericolelor”, a declarat comisarul Georgieva.

Lucratorii umanitari platesc un pret mare pentru angajamentul pe care si l-au asumat. Rapirile, impuscaturile si amenintarile cu moartea sunt o componenta a fisei postului in Afganistan, Somalia, Darfur, Sri Lanka si multe alte locuri. Potrivit ONU, in ultimii zece ani, acordarea de asistenta persoanelor care au nevoie de aceasta a devenit tot mai periculoasa pentru lucratorii umanitari. Atacurile asupra posturilor umanitare s-au triplat, cauzand aproximativ 100 de decese pe an. In 2010, au avut loc 129 de incidente de securitate care au vizat lucratorii umanitari; 69 dintre acestia au fost ucisi, 86 raniti si 87 rapiti.

UE se angajeaza sa sprijine in continuare lucratorii in domeniul ajutorului umanitar in lupta lor impotriva mizeriei si sa contribuie la respectarea principiilor umanitare.

Bilantul Europei in domeniul ajutorului umanitar

Europa se mandreste cu o traditie indelungata in domeniul ajutorului umanitar, aici infiintandu-se unele dintre cele mai mari si mai eficiente organizatii umanitare la nivel mondial.

De-a lungul anilor, statele membre ale UE au participat activ si au facut donatii generoase pentru sprijinirea victimelor numeroaselor catastrofe umanitare.

Uniunea Europeana furnizeaza asistenta umanitara in mod activ de peste 40 de ani

In 1992, a creat Oficiul pentru ajutor umanitar al Comunitatii Europene (ECHO) „pentru a asigura o interventie mai rapida si mai eficienta”. In februarie 2010, cand actuala Comisie si-a inceput mandatul, ECHO a devenit Directia Generala Ajutor Umanitar si Protectie Civila. Aceasta evolutie reflecta prevederile Tratatului de la Lisabona, care confera un rol comun, mai proeminent, ajutorului umanitar si protectiei civile. Kristalina Georgieva este primul comisar pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la situatii de criza.

Comisia a acordat asistenta umanitara in peste 100 de tari din intreaga lume

De-a lungul anilor, cei mai mari beneficiari ai finantarii UE in domeniul umanitar au fost: Croatia si Bosnia si Hertegovina (in cursul destramarii Iugoslaviei), Sudan, Republica Democratica Congo, Afganistan, teritoriile palestiniene ocupate, Pakistan, Rusia si Burundi.

Solidaritatea UE a avut o contributie semnificativa la solutionarea unor crize majore, precum tsunami din Asia de Sud-Est din 2004, cutremurul din Haiti si inundatiile din Pakistan care au avut loc in 2010. Un aspect important al activitatilor Comisiei in domeniul umanitar este concentrarea asupra „crizelor uitate”, reprezentate de situatiile umanitare care nu sunt raportate frecvent in mass-media si, in cazul carora, Comisia este adesea singurul furnizor de asistenta umanitara.

UE, cel mai mare donator de ajutor umanitar

Astazi, Uniunea Europeana este cel mai mare donator de ajutor umanitar. Primii douazeci de donatori institutionali pe plan mondial includ Comisia Europeana si unsprezece state membre ale UE – Suedia, Regatul Unit, Germania, Tarile de Jos, Finlanda, Danemarca, Spania, Franta, Irlanda, Belgia si Italia.

Alte pagini utile

Pagina de internet a comisarului Georgieva:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Pagina de internet a Comisiei Europene privind ajutorul umanitar:
http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Contact:
David Sharrock +32 2 296 89 09
Irina Novakova +32 2 295 75 17

Sursa foto: amosnews.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Ziua mondiala pentru asistenta umanitara

Subventii de aproape 800.000 lei pentru fundatiile de asistenta sociala din Iasi

Petrom lanseaza programul "Respect pentru Viata" - asistenta medicala la distanta

Parteneriat in beneficiul Centrului de Asistenta si Tratament al Distroficilor Muscular din Romania

Guvernul aloca peste 6 milioane de lei pentru 5 unitati de asistenta sociala

Eveniment "Dreptul la asistenta sociala"

Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro