Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabileWorld Food Disasters Report 2011 lansare la Bucuresti
 

World Food Disasters Report 2011, lansare la Bucuresti

 

Cu ocazia reuniunii celei de-a XVII-a Conferinte Balcanice a Crucii Rosii Romane si Semilunii Rosii, presedintele Crucii Rosii Romane, Mihaela Geoana, a declarat joi, 22 septembrie in conferinta de presa, ca lansarea la Bucuresti a publicatiei anuale a Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie - World Disasters Report 2011, aduce in atentie cea mai importanta provocare umanitara globala in prezent - securitatea alimentara.

Ea a mai spus ca cifrele cuprinse de raport arata o realitate cutremuratoare a lumii.

"Numarul de persoane subnutrite in lume in 2010 a fost de 924 milioane, mai mult decat la inceputul anilor 1970, in conformitate cu Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), aproximativ 15% din populatia lumii merge la culcare flamanda. Exista, de asemenea, multi oameni care sufera de foame in tarile cu venituri mari. In fiecare an aproximativ 9 milioane de copiii din intreaga lume mor inainte de a implini varsta de 5 ani. Aproximativ o treime din aceste decese premature sunt atribuite subnutritiei, marea majoritate ca urmare a foamei cronice, nu a crizelor alimentare bruste", a evidentiat Mihaela Geoana.

Ea a adaugat ca, potrivit aceluiasi raport, s-a estimat ca 178 milioane de copii sub varsta de 5 ani sufera de probleme de crestere, ca urmarea a subnutritiei, iar aproximativ 55 milioane sufera de subnutritie acuta.

Acelasi raport mai arata ca exista aproape doua miliarde de oameni in toata lumea in a caror dieta nu exista vitamine si minerale esentiale.

Proiectul "Banca de alimente", desfasurat de Crucea Rosie din Romania

In Romania, ca raspuns la criza economica, Crucea Rosie din Romania a demarat in septembrie 2009 proiectul "Banca de alimente". Scopul acestui proiect este sprijinirea cu alimente de baza a familiilor si persoanelor singure care nu-si pot procura prin forte proprii necesarul zilnic de hrana, a subliniat presedintele Crucii Rosii, Mihaela Geoana.

Ea a spus ca acest proiect presupune colectarea de alimente greu perisabile, donate de populatie, in supermarket-urile partenere si distribuirea acestora catre persoanele vulnerabile.

"Practic, alimentele ajung din supermarket pe mesele beneficiarilor urmand un proces care se deruleaza in cinci etape, respectiv cumpararea, donarea, colectarea, sortarea si distribuirea. Un pachet cu alimente cantareste 200 kilograme si contine ulei, zahar, faina, malai, orez, paste fainoase, conserve de carne sau peste, conserve de legume, biscuiti si alte produse alimentare greu perisabile. Initial s-a inceput in 20 din cele 47 de filiale de Cruce Rosie si in prezent se deruleaza in 29 filiale, 6 din Bucuresti si 23 din judetele Ilfov, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Hunedoara, Maramures, Mures, Mehedinti, Prahova, Timis, Satu Mare, Sibiu, Suceava si Vrancea. Beneficiarii sunt identificati si inclusi in proiect pe baza de ancheta sociala", a detaliat presedintele Crucii Rosii Romania.

Prin acest proiect s-au colectat 257.081 kilograme alimente, dintre care 254.512 kilograme alimente au fost distribuite la beneficiarii din intreaga tara. In zonele unde nu exista banca de alimente, filialele apropiate trimit pachete si in aceste judete.

"De aceste ajutorare au beneficiat aproximativ 38.000 de familii si persoane singure, iar 19.094 de familii si persoane singure au primit bonuri de masa in valoare de 50 lei fiecare. Bonurile au fost achizitionate de Crucea Rosie Romania cu bani de la bugetul de stat", a subliniat Mihaela Geoana.

Aceasta a accentuat asupra rolului voluntarilor care s-au implicat in colectarea produselor de la magazinele partenere, in distributia pachetelor la domiciliul beneficiarilor, in evaluarea cazurilor care solicitau sprijinul.

Presedintele Crucii Rosii Romania a mentionat ca nu se cunoaste exact procentul din populatia tarii care este afectata de saracie, dar a spus ca un numar din ce in ce mai mare de persoane solicita sprijinul si trebuie, pornind de la aceste realitati, sa se dezvolte noi strategii pentru ca numarul donorilor este din ce in ce mai mic.

In cadrul conferintei au prezentat din experienta lor reprezentantii Crucii Rosii din Italia, Bulgaria, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Albania, Republica Moldova si Marea Britanie.

Acestia au reliefat ca populatia este din ce in ce mai saraca si expusa unui risc serios, din cauza exploziei preturilor la produsele alimentare.

De altfel, reprezentanta Crucii Rosii din Marea Britanie a spus ca numarul cererilor de ajutor, asa-numitul apel de urgenta, s-a marit, in ultimii ani. Ea a reliefat ca este foarte important ca in actualul context sa existe o colaborare intre societatile de Cruce Rosie pentru gasirea de solutii.

La Palatul Parlamentului se desfasoară Conferinta Balcanica, forum creat pentru a consolida si extinde cooperarea in domeniile proprii de activitate umanitara intre societatile de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din cadrul, dar si din afara regiunii balcanice. Crucea Rosie Romania gazduieste acest eveniment care aduce in prim plan provocarile din domeniul managementului dezastrelor si cel social, in contextul "Aspectelor practice ale unei cooperari sustenabile intre societatile nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din regiune".

La reuniune participa 15 societati de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din Albania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Marea Britanie, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Semilula Rosie din Turcia, Crucea Rosie din Croatia, Slovenia, Germania, Italia, Republica Moldova, Suedia. 

Sursa foto: guardian.co.uk

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Sandra Bullock a facut o donatie importanta catre Crucea Rosie Japonia

Grupul Bosch doneaza un milion de euro catre Crucea Rosie Japoneza

Crucea Rosie, donatie de 30.000 de dolari pentru romanii afectati de inundatii

Crucea Rosie si Magicianul Augustin, un duo magic in campania "Fii magician de Craciun!"

Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro