Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabileServicii specializate pentru copiii cu autism
 

Servicii specializate pentru copiii cu autism

 

De la 1 ianuarie 2011 va intra in vigoare legea privind serviciile specializate care vizeaza sanatatea, educatia si integrarea sociala a persoanelor cu tulburari din spectrul autist sau de sanatate mintala asociate, aprobata de parlament.

Actul normativ este primul care reglementeaza tema autismului in Romania si prevede ca pana la sfarsitul lunii octombrie, institutiile statului vor trebui sa aiba in vedere portofoliul de centre si de specialisti spre care se pot indrepta parintii care vor sa afle daca au un copil cu autism, dar mai ales cei care se afla deja in aceasta situatie si au nevoie de tratament specializat si autorizat. Tratamentele acordate pana la momentul actul sunt restranse, si disponibile doar la cateva organizatii neguvernamentale si cu costuri foarte mari.

Depistarea precoce pana la trei ani

Actul normativ, care a fost adoptat de parlament vizează infiintarea „serviciilor specializate integrate de sanatate, educatie si sociale, care vizeaza identificarea precoce, tratamentul, recuperarea si ameliorarea calitatii vietii si functionarii sociale a persoanelor diagnosticate cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, servicii oferite de echipa multidisciplinara specializata”.

Echipa fiecarui serviciu se va ocupa de depistarea activa precoce a autismului, care ii va viza pe copiii de pana la trei ani, de stabilirea unui diagnostic clinic psihiatric si de evaluarea clinica psihologica.

In cazul celor depistati cu astfel de afectiuni, ei vor avea "acces liber" la serviciile specializate, publice sau private, unde vor primi tratament psihofarmacologic, interventii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentala, iar familia si parintii vor avea parte de consiliere, potrivit legii.

Responsabili de aplicarea legii sunt Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu consultarea Colegiului Medicilor din Romania si a Colegiului Psihologilor din Romania.

Poti sa mai citesti despre:

Legea unui copil cu autism: semne si simptome

Evaluarea unui copil cu autism: ce trebuie sa stii?

Sursa foto: madwoman.com.au

 

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Un instrument de identificare a noilor nevoi ale copiilor, lansat de FDSC

Scrisoare de ajutor a unor parinti pentru copilul lor

O copilarie frumoasa - campanie educationala lansata de Sos Satele Copiilor

Macy Gray concerteaza pentru combaterea autismului

Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro