Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabileSalvati Rosia Montana salvati natura si comunitatea locala! Scrisoare deschisa catre Excelenta Sa Doamna Vasilica-Viorica Dancila Prim Ministrul Romaniei
 

Salvati Rosia Montana, salvati natura si comunitatea locala! Scrisoare deschisa catre Excelenta Sa Doamna Vasilica-Viorica Dancila, Prim Ministrul Romaniei

 

Excelen╚Ťei Sale Doamna Vasilica-Viorica D─âncil─â
Prim Ministrul României

Excelen╚Ťa Voastr─â,

Noi, organiza╚Ťiile semnatare, dorim s─â v─â atragem aten╚Ťia cu privire la starea actual─â a dosarului de arbitraj interna┼úional nr. ARB/15/31 ini╚Ťiat de Gabriel Resources, precum ╚Öi asupra repercusiunilor pe care starea acestui dosar ar putea s─â le aib─â asupra mecanismelor de ap─ârare disponibile pentru organiza╚Ťiile non-guvernamentale care ac╚Ťioneaz─â în calitate de poten╚Ťiali Amici. Facem apel la Excelen╚Ťa Voastr─â s─â asigura╚Ťi, în calitate de Parte în acest proces de arbitraj, un proces transparent ╚Öi deschis, f─âr─â întârzieri suplimentare.

Excelen╚Ťei Sale Doamna Vasilica-Viorica D─âncil─âDac─â ar fi aprobat, proiectul minier de la Ro┼čia Montan─â propus de Gabriel Resources Ltd ar deveni cea mai mare exploatare minier─â aurifer─â ╚Öi argentifer─â, în carier─â deschis─â, pe baz─â de cianuri, din Europa. De peste 16 ani locuitorii din Ro┼čia Montan─â se lupt─â împotriva unui proiect minier în valoare de mai multe miliarde de dolari, care le-ar fi distrus casele ╚Öi mediul înconjur─âtor. Lor li s-au al─âturat locuitori din alte sate din zon─â, speciali╚Öti de mediu, studen╚Ťi, preo╚Ťi, profesori universitari ╚Öi simpli cet─â╚Ťeni din România ╚Öi din str─âin─âtate, campania „Salva╚Ťi Ro╚Öia Montan─â” devenind o mi╚Öcare ampl─â ╚Öi puternic─â. 

Proiectul de la Ro╚Öia Montan─â este acum suspendat dup─â ce cur╚Ťile de justi╚Ťie din România au stabilit c─â firma Gabriel Resources ob╚Ťinuse ilegal mai multe autoriza╚Ťii necesare pentru deschiderea exploat─ârii miniere. Alte autoriza╚Ťii nu au fost ob╚Ťinute niciodat─â, deoarece compania nu a depus toat─â documenta╚Ťia necesar─â.

În iulie 2015 Gabriel Resources a ini╚Ťiat un proces de arbitraj la Centrul Interna╚Ťional pentru Solu╚Ťionarea Disputelor legate de Investi╚Ťii (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID) din Washington împotriva Guvernului României, solicitând miliarde de dolari, din banii contribuabililor, ca desp─âgubiri pentru presupusa înc─âlcare de c─âtre România a mai multor obliga╚Ťii din tratatele bilaterale de investi┼úii cu Canada ╚Öi Marea Britanie, în cadrul procesului de autorizare pentru Ro╚Öia Montan─â. Miza este îns─â de fapt viitorul unei comunit─â╚Ťi, s─ân─âtatea mediului într-o regiune care dep─â╚Öe╚Öte grani╚Ťele României ╚Öi integritatea unui patrimoniu cultural de valoare universal─â unic─â.

Disputa legat─â de investi╚Ťii de la Tribunalul ICSID necesit─â eforturi speciale din partea statului român, care este parte în acest proces. Astfel, noi, organiza┼úiile semnatare, dorim s─â v─â atragem aten╚Ťia asupra urm─âtoarelor aspecte legate de acest proces ╚Öi solicit─âm Guvernului României s─â ia toate m─âsurile necesare ╚Öi s─â foloseasc─â toate mijloacele procedurale de care dispune pentru a asigura faptul c─â procedurile legale din acest proces respect─â întru totul termenele ╚Öi principiile de transparen╚Ť─â prev─âzute în tratatele interna┼úionale relevante.

Dup─â cum se poate observa în sec╚Ťiunea de pe pagina de internet a ICSID dedicat─â dosarului nr. ARB 15/31, au avut loc deja întârzieri semnificative în acest proces, care au avut drept consecin╚Ť─â faptul c─â tribunalul nu a publicat înc─â pân─â acum versiunea public─â a memoriului depus de reclamant în data de 30 iunie 2017. Conform ordinului de procedur─â nr. 3 emis de Tribunal în leg─âtur─â cu aceast─â disput─â, a fost prev─âzut─â o perioad─â de maxim 7 s─âpt─âmâni pentru a solu╚Ťiona toate divergen╚Ťele dintre p─âr╚Ťi referitoare la acele elemente din memoriu care ar urma s─â r─âmân─â confiden╚Ťiale, inclusiv decizia Tribunalului privind aceste aspecte.   

Cu toate acestea noi, organiza╚Ťiile semnatare, în calitatea noastr─â de poten╚Ťiali Amici, am fost informate de c─âtre Tribunal c─â la scurt timp dup─â ce Tribunalul a decis asupra aspectelor de confiden╚Ťialitate privind memoriul companiei Gabriel Resources, una dintre p─âr╚Ťile în proces a solicitat, în data de 22 ianuarie 2018, ca Tribunalul s─â î╚Öi reconsidere decizia cu privire la publicarea memoriului.

În plus fa╚Ť─â de aceste evenimente problematice, în data de 8 februarie 2018 Pre╚Öedintele Tribunalului, doamna Teresa Cheng, ╚Öi-a depus demisia. Acest lucru a dus la suspendarea procedurilor de judecat─â, lucru care a fost notificat p─âr╚Ťilor de c─âtre Secretarul-General al ICSID. Aceast─â situa╚Ťie în sine duce la o prelungire a procedurilor ╚Öi în acela╚Öi timp va întârzia decizia cu privire la solicitarea mai sus men╚Ťionat─â, formulat─â de c─âtre una dintre p─âr╚Ťi, ca Tribunalul s─â reconsidere publicarea memoriului.   

Conform Regulilor de Arbitraj ale ICSID din 2006, Regula nr. 4 - Numirea Arbitrilor de către Președintele Consiliului Administrativ:

(4) Pre╚Öedintele va depune toate eforturile pentru a r─âspunde acelei solicit─âri în termen de 30 de zile de la primirea ei. Înainte de a proceda la efectuarea unei numiri sau desemn─âri, având în vedere Articolele 38 ╚Öi 40(1) din Conven╚Ťie, el va consulta, pe cât posibil, ambele p─âr╚Ťi.

Conform regulii citate mai sus, în╚Ťelegem faptul c─â un element important în acest proces îl reprezint─â consult─ârile cu p─âr╚Ťile. De aceea solicit─âm Guvernului României s─â cear─â consult─âri efective pentru identificarea unui nou pre╚Öedinte cu experien╚Ť─â ╚Öi calific─âri corespunz─âtoare ╚Öi s─â depun─â toate eforturile pentru a accelera procesul de realizare a unei selec╚Ťii riguroase ╚Öi corespunz─âtoare.

În urma constituirii unui nou Tribunal, solicit─âm Guvernului României s─â pledeze pentru transparen╚Ťa complet─â a procesului ╚Öi s─â utilizeze toate mijloacele procedurale pe care le are la dispozi╚Ťie pentru a determina Tribunalul s─â resping─â orice apel împotriva public─ârii memoriului ╚Öi astfel s─â procedeze la transmiterea versiunii neconfiden╚Ťiale a acestuia în cel mai scurt timp. Doar prin aceste interven╚Ťii cet─â╚Ťenii României, precum ╚Öi poten╚Ťialii Amici în proces vor avea oportunitatea de a urm─âri îndeaproape evolu╚Ťiile din acest proces de arbitraj, care are o importan╚Ť─â major─â pentru ei ╚Öi pentru viitorul Ro╚Öiei Montane.

Cu stim─â,

 

Carla García Zendejas

Center for International Environmental Law (CIEL)

cgarcia@ciel.org

Karla Hill

Client Earth

khill@clientearth.org

Wolfgang Kaleck

European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR)

kaleck@ecchr.eu

 

În numele organiza╚Ťiilor care doresc s─â intervin─â ca amicus curiae:

 

Eugen David,

President,

Alburnus Maior

 

Marina Barbalata

Office Director,

Greenpeace CEE Romania

Dan Mercea,

President

Independent Centre for the Development of Environmental Resources (ICDER)

Sursa foto: Wikimedia Commons

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro

´╗┐
´╗┐´╗┐Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Toamna romaneasca: Protestele pentru Rosia Montana, exemplu de manifestari pacifiste

Proteste internationale impotriva proiectului Rosia Montana

Proteste de amploare in intreaga tara fata de proiectul Rosia Montana

Marsul de Solidaritate cu Rosia Montana

Adopta o Casa la Rosia Montana

Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro