Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabileProgram de alfabetizare a parintilor desfasurat de Fundatia Cuvantul Intrupat
 

Program de alfabetizare a parintilor desfasurat de Fundatia Cuvantul Intrupat

 

Fundatia Cuvantul IntrupatV-ati imaginat vreodata cum ar fi sa nu stiti sa scrieti si sa cititi? La cate lucruri, activitati si informatii nu ati avea acces? Si nu ne referim neaparat la ultimele aparitii din librarii, ci la lucruri  de fiecare zi: cum ar fi citirea acestor randuri, a prospectului medicamentului abia prescris de medicul dumneavoastra sau al copilului, a etichetei, ca sa vedeti daca produsul are sau nu substanta la care sunteti alergic.

Raportul Dezvoltarii Umane realizat de UNESCO in 2009 arata ca, la nivel mondial, 796 de milioane de adulti nu au un nivel minim de alfabetizare. Potrivit aceluiasi raport, rata de alfabetizare in Romania este de 97,6%.

Desi un procent de 2,4% poate parea mic, pentru fiecare din cei peste 520 000 de romani care se ascund in spatele acestei cifre inseamna mult. Inseamna, dincolo de statistici, oameni lipsiti de oportunitati. In lipsa alfabetizarii lipsesc si sansele unei educatii de baza, esentiale pentru reducerea saraciei, asigurarea egalitatii de sanse, afirmarea principiilor si valorilor democratiei. 

Din nefericire, in era internetului de mare viteza, a revolutionarii mijloacelor de comunicare, exista multe persoane in comunitatile noastre care nu au acces la informatii si nu pot comunica prin scris si citit. Cauzele sunt diverse, iar consecintele conduc la un nivel scazut al calitatii vietii, fara acces la oportunitati si, adesea, fara sansa imbunatatirii nivelului de trai pentru adultii afectati de analfabetism si pentru copiii lor.

Printre persoanele din comunitatea noastra afectate de lipsa abilitatii de a citi si de a scrie se afla si o parte dintre parintii celor 40 de copii si tineri pe care ii sprijinim in mod curent prin intermediul Centrului Comunitar al Fundatiei Cuvantul Intrupat. De aceea, in aceasta luna am initiat un program de alfabetizare, un fel de scoala de vara unde acesti adulti, barbati si femei, invata scrisul si cititul. Ne bucuram sa-i putem ajuta in acest fel”, a declarat Lenuta Chronic, psiholog si educator in programul de alfabetizare.

In ceea ce-i priveste pe cursanti, impartasesc entuziasmul unui nou inceput, a unei noi experiente ce le imbogateste viata:

Eu cred ca e bine in primul rand pentru mine sa invat sa citesc. Atunci cand merg undeva, la magazin de exemplu, vreau sa pot citi singura ce scrie pe unele lucruri, nu sa-i intreb mereu pe cei din jur. Acum deja cunosc cateva litere”, ne-a spus Dorina*, 36 ani.

Programul acesta ma ajuta sa pronunt cuvintele mai bine si sa invat sa scriu si sa citesc. De obicei, trebuie sa ma rog de copii sa-mi citeasca, dar vreau sa invat sa citesc singura”, povesteste Maria*, 31 de ani.

Ne dorim ca in toamna, cand copiii vor merge la scoala, sa putem imparti responsabilitatea ajutorarii lor la teme chiar cu parintii acestora, cursantii din aceste luni de alfabetizare.

Articol realizat de:

cuvantulintrupat cuvantulintrupat
15 articole postate
Publica din: 2011-07-18
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Copiii din centrele de plasament la ora de alfabetizare
Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro