Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabilePetitie privind dreptul la adoptie internationala
 

Petitie privind dreptul la adoptie internationala

 

Petitie privind dreptul la adoptie internationala. Semnatura ta realizeaza interesul superior al copilului !

Asociatia Catharsis Brasov, sustinuta de un grup de Organizatii Neguvernamentale, care promoveaza Drepturile Copilului, dar si de tineri care au parasit centrele de plasament inainte sau dupa implinirea varstei de 18 ani, propune Societatii Civile prezenta petitie, privind dreptul la adoptie internationala a copiilor abandonati care nu sunt ceruti in adoptie nationala.

Sansa copiilor romani abandonati, de a creste intr-o familie, a fost spulberata in ultimii 10 ani de Moratoriul impus adoptiilor internationale in octombrie 2001 dar si de art. 39 din Legea nr. 273/2004 -privind regimul juridic al adoptiei:

Adoptia internationala a copilului care are domiciliul in Romania poate fi incuviintata numai in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza in strainatate este bunicul copilului pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne."

Zeci de mii de copii abandonati, din care peste 4,000 orfani, care nu sunt ceruti în adoptie nationala, sunt condamnati sa traiasca fara familie, dacă art. 45 din proiectul Guvernului Romaniei de modificare a Legii nr. 273/2004 va fi legiferat in forma actuala:

Adoptia internationala a copilului care are domiciliul in Romania poate fi incuviintata numai in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza in strainatate este ruda pana la gradul al III-lea inclusiv cu copilul pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne.”

Ambele articole incalca dreptul fundamental al copilului la o familie, drept constitutional prevazut in Legea nr. 272/2004 privind drepturile copilului (art.6), in Conventia Organizatiei Natiunilor Unite privind Drepturile Copilului incheiata la New York in 20 noiembrie 1989, ratificata de Parlamentul Romaniei in septembrie 1990, in Conventia asupra protectiei copiilor si cooperarii in materia adoptiei internationale incheiata la Haga in 29 mai 1993, ratificata de Parlamentul Romaniei in octombrie 1994. Cele doua articole discrimineaza atat copiii cat si familiile care doresc sa adopte, incalcand principiul care sta la baza promovarii si respectarii drepturilor copilului “egalitate de sanse si nediscriminare”.

Cerem Parlamentului Romaniei abrogarea art. 39 din Legea 273 /2004 cat si renuntarea la art. 45 din proiectul Guvernului Romaniei de modificare a Legii nr. 273/2004, care mentine de fapt Moratoriul instituit in 2001, privind interzicerea adoptiilor internationale.

Solicitam redeschiderea procedurii adoptiilor internationale pentru copiii romani, de catre persoane sau familii care au domiciliul pe teritoriul altui stat, parte a Conventiei de la Haga, astfel incat, copiii adoptati sa poata beneficia in tara straina de garantiile si normele echivalente acelora existente in cazul unei adoptii nationale.

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Programul educational Grow a dat startul inscrierilor pentru editia din vara acestui an

Festival de muzica si film in Bucuresti 2010

Tea party in Constanta in beneficiul tinerilor infectati cu HIV

Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro