Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabileMafia taierilor ilegale din padurile Romaniei
 

Mafia taierilor ilegale din padurile Romaniei

 

Taieri ilegale din padurile RomanieiÎn urma investiga╚Ťiilor din p─âdurile Bucovinei, am fost invita╚Ťi de Romsilva s─â verific─âm în teren neregulile semnalate de localnici ╚Öi confirmate de exper╚Ťi silvici, dar minimalizate de directorul Romsilva Gheorghe Mih─âilescu drept ”emo╚Ťii ale celor care nu ╚Ötiu cum se gospod─âre╚Öte p─âdurea”. Cu ajutorul t─âu, am extins invita╚Ťia c─âtre Ministerul Apelor ╚Öi P─âdurilor, pe care îl consider─âm principalul responsabil pentru fenomenul t─âierilor ilegale: peste 8.8 milioane de mc pe an, dup─â ultimele estim─âri oficiale (p─âdurarii one╚Öti zic c─â e vorba de mult mai mult).

Pe 6 august 2019, reprezentan╚Ťii Greenpeace România s-au întâlnit la Ocolul Silvic Vama (Suceava) cu Secretarul de Stat pentru P─âduri Daniel-Constantin Coroam─â (Ministerul Apelor ╚Öi P─âdurilor), Directorul General Romsilva Gheorghe Mih─âilescu, Prefectul Jude╚Ťului Suceava Mirela-Elena Adomnic─âi, Inspectorul-╚śef al G─ârzii Forestiere Suceava Mihai G─â╚Öp─ârel, ╚śeful Ocolului Silvic Vama Gelu Puiu ╚Öi alte autorit─â╚Ťi invitate.

De╚Öi agenda întâlnirii fusese agreat─â în prealabil în linia unui dialog constructiv, cei de la Romsilva au încercat s─â boicoteze prezentarea raportului de investiga╚Ťie Greenpeace, realizat de un expert judiciar silvic. Atmosfera a fost tensionat─â ╚Öi totul a culminat când directorul Romsilva i-a spus lui Ciprian G─âlu╚Öc─â, coordonatorul campaniei pentru p─âduri a Greenpeace: "nu pot s─â te las [s─â vorbe╚Öti] pentru c─â sunt gazda ╚Öi organizatorul acestui eveniment".

Cele trei cazuri analizate de noi pe raza Ocolului Silvic Vama au fost respinse de ╚Öeful OS Vama Gelu Puiu ca ”simple erori”. Autorit─â╚Ťile au insistat s─â viziteze pe teren doar o suprafa╚Ť─â de p─âdure cosmetizat─â în prealabil de Romsilva, pe care au ales-o dintr-o postare ilustrativ─â de pe pagina noastr─â de Facebook, pretinzând apoi c─â semnalele trase de Greenpeace
sunt nefondate. La vizita în teren, Greenpeace a invitat ╚Öi localnicii care au semnalat nereguli, unele sanc╚Ťionate ╚Öi de Garda Forestier─â ╚Öi Garda de Mediu, dar nicio autoritate nu a dorit s─â îi înso╚Ťeasc─â în suprafe╚Ťele de p─âdure indicate de ei ╚Öi confirmate de exper╚Ťii no╚Ötri.

Vrei s─â vezi cu ochii t─âi ce s-a petrecut la vizita din Bucovina? Urm─âre╚Öte imaginile de mai jos ╚Öi distribuie clipul mai departe ca s─â afle to╚Ťi!
Click aici!

Vizita în teren a presei nu s-a încheiat f─âr─â incidente. Câteva ore mai târziu, când jurnali╚Ötii Recorder filmau lemnul depozitat pe drum de Simion Chiru╚Ť (consilier local al comunei Frumosu, unul dintre patronii de gater care exploateaz─â lemn din p─âdurile administrate de Romsilva), acesta a accidentat cu inten╚Ťie automobilul cu care circulau reporterii, motivând în fa╚Ťa camerei c─â nu au dreptul s─â-i filmeze bu╚Ötenii. Poli╚Ťia chemat─â la fa╚Ťa locului a deschis un dosar penal în acest caz. Localnicii confirm─â c─â nu e vorba de un incident izolat ╚Öi c─â astfel de amenin╚Ť─âri se întâmpl─â în mod curent, unele dintre ele finalizându-se cu acte de violen╚Ť─â.

Toate acestea au loc la peste un an de la expirarea termenului stabilit în Consiliul Suprem de Ap─ârare a ╚Ü─ârii pentru punerea în func╚Ťiune a SUMAL (Sistemul de Urm─ârire a Materialelor Lemnoase). În acest context, Secretarul de Stat pentru P─âduri din cadrul Ministerului Apelor ╚Öi P─âdurilor, Daniel-Constantin Coroam─â, aflat la fa╚Ťa locului, a refuzat s─â înso╚Ťeasc─â în teren echipa Greenpeace, localnicii ╚Öi jurnali╚Ötii interesa╚Ťi.

Am solicitat Poli╚Ťiei Române s─â trateze cu maxim─â seriozitate agresarea jurnali╚Ötilor care documentau cazurile suspecte, iar G─ârzii Forestiere investiga╚Ťii am─ânun╚Ťite ale celor semnalate în raport ╚Öi mai mult─â deschidere fa╚Ť─â de plângerile localnicilor, deseori ignorate. De asemenea, cerem Ministerul Apelor ╚Öi P─âdurilor s─â aduc─â urgent la zi SUMAL (Sistemul de
Urm─ârire a Materialelor Lemnoase) ╚Öi în curând vom lansa o peti╚Ťie public─â în acest sens.

Lupta pentru stoparea t─âierilor ilegale nu este una u╚Öoar─â ╚Öi doar împreun─â cu voi o putem câ╚Ötiga. Pentru a ne p─âstra independen╚Ťa, nu primim bani de la guverne, partide politice sau corpora╚Ťii ╚Öi avem nevoie de sprijinul vostru pentru a continua acest demers!
Doneaza aici!

*****************************

Greenpeace este o organiza╚Ťie independent─â, prezent─â în peste 55 de ╚Ť─âri, care ac╚Ťioneaz─â pentru a schimba atitudini ╚Öi comportamente cu scopul de proteja ╚Öi conserva mediul înconjur─âtor ╚Öi pentru a promova pacea. Pentru a-╚Öi p─âstra independen╚Ťa Greenpeace nu accept─â dona╚Ťii de la guverne, partide politice sau companii, ci se bazeaz─â mai ales pe contribu╚Ťii de la persoane fizice. Sus╚Ťine activitatea noastr─â în România: Doneaz─â aici!

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro

´╗┐
´╗┐´╗┐Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro