Mafia taierilor ilegale din padurile Romaniei
Adaugat la: 2019-08-14 10:10:52 | Afisari: 1067 | Comentarii: 0 | Categorie: Stiri si evenimente caritabile
În urma investigaÈ›iilor din pădurile Bucovinei, am fost invitaÈ›i de Romsilva să verificăm în teren neregulile semnalate de localnici È™i confirmate de experÈ›i silvici, dar minimalizate de directorul Romsilva Gheorghe Mihăilescu drept ”emoÈ›ii ale celor care nu È™tiu cum se gospodăreÈ™te pădurea”. Cu ajutorul tău, am extins invitaÈ›ia către Ministerul Apelor È™i Pădurilor, pe care îl considerăm principalul responsabil pentru fenomenul tăierilor ilegale: peste 8.8 milioane de mc pe an, după ultimele estimări oficiale (pădurarii oneÈ™ti zic că e vorba de mult mai mult).
Pe 6 august 2019, reprezentanÈ›ii Greenpeace România s-au întâlnit la Ocolul Silvic Vama (Suceava) cu Secretarul de Stat pentru Păduri Daniel-Constantin Coroamă (Ministerul Apelor È™i Pădurilor), Directorul General Romsilva Gheorghe Mihăilescu, Prefectul JudeÈ›ului Suceava Mirela-Elena Adomnicăi, Inspectorul-Șef al Gărzii Forestiere Suceava Mihai Gășpărel, Șeful Ocolului Silvic Vama Gelu Puiu È™i alte autorități invitate.
DeÈ™i agenda întâlnirii fusese agreată în prealabil în linia unui dialog constructiv, cei de la Romsilva au încercat să boicoteze prezentarea raportului de investigaÈ›ie Greenpeace, realizat de un expert judiciar silvic. Atmosfera a fost tensionată È™i totul a culminat când directorul Romsilva i-a spus lui Ciprian GăluÈ™că, coordonatorul campaniei pentru păduri a Greenpeace: "nu pot să te las [să vorbeÈ™ti] pentru că sunt gazda È™i organizatorul acestui eveniment".
Cele trei cazuri analizate de noi pe raza Ocolului Silvic Vama au fost respinse de È™eful OS Vama Gelu Puiu ca ”simple erori”. Autoritățile au insistat să viziteze pe teren doar o suprafață de pădure cosmetizată în prealabil de Romsilva, pe care au ales-o dintr-o postare ilustrativă de pe pagina noastră de Facebook, pretinzând apoi că semnalele trase de Greenpeace sunt nefondate. La vizita în teren, Greenpeace a invitat È™i localnicii care au semnalat nereguli, unele sancÈ›ionate È™i de Garda Forestieră È™i Garda de Mediu, dar nicio autoritate nu a dorit să îi însoÈ›ească în suprafeÈ›ele de pădure indicate de ei È™i confirmate de experÈ›ii noÈ™tri.
Vrei să vezi cu ochii tăi ce s-a petrecut la vizita din Bucovina? Urmărește imaginile de mai jos și distribuie clipul mai departe ca să afle toți! Click aici!
Vizita în teren a presei nu s-a încheiat fără incidente. Câteva ore mai târziu, când jurnaliÈ™tii Recorder filmau lemnul depozitat pe drum de Simion ChiruÈ› (consilier local al comunei Frumosu, unul dintre patronii de gater care exploatează lemn din pădurile administrate de Romsilva), acesta a accidentat cu intenÈ›ie automobilul cu care circulau reporterii, motivând în faÈ›a camerei că nu au dreptul să-i filmeze buÈ™tenii. PoliÈ›ia chemată la faÈ›a locului a deschis un dosar penal în acest caz. Localnicii confirmă că nu e vorba de un incident izolat È™i că astfel de amenințări se întâmplă în mod curent, unele dintre ele finalizându-se cu acte de violență.
Toate acestea au loc la peste un an de la expirarea termenului stabilit în Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru punerea în funcÈ›iune a SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase). În acest context, Secretarul de Stat pentru Păduri din cadrul Ministerului Apelor È™i Pădurilor, Daniel-Constantin Coroamă, aflat la faÈ›a locului, a refuzat să însoÈ›ească în teren echipa Greenpeace, localnicii È™i jurnaliÈ™tii interesaÈ›i.
Am solicitat PoliÈ›iei Române să trateze cu maximă seriozitate agresarea jurnaliÈ™tilor care documentau cazurile suspecte, iar Gărzii Forestiere investigaÈ›ii amănunÈ›ite ale celor semnalate în raport È™i mai multă deschidere față de plângerile localnicilor, deseori ignorate. De asemenea, cerem Ministerul Apelor È™i Pădurilor să aducă urgent la zi SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase) È™i în curând vom lansa o petiÈ›ie publică în acest sens.
Lupta pentru stoparea tăierilor ilegale nu este una uÈ™oară È™i doar împreună cu voi o putem câÈ™tiga. Pentru a ne păstra independenÈ›a, nu primim bani de la guverne, partide politice sau corporaÈ›ii È™i avem nevoie de sprijinul vostru pentru a continua acest demers! Doneaza aici!
*****************************
Greenpeace este o organizaÈ›ie independentă, prezentă în peste 55 de țări, care acÈ›ionează pentru a schimba atitudini È™i comportamente cu scopul de proteja È™i conserva mediul înconjurător È™i pentru a promova pacea. Pentru a-È™i păstra independenÈ›a Greenpeace nu acceptă donaÈ›ii de la guverne, partide politice sau companii, ci se bazează mai ales pe contribuÈ›ii de la persoane fizice. SusÈ›ine activitatea noastră în România: Donează aici!
|