Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabileIngrijirea la domiciliu specializata – alternativa spitalelor de recuperare
 

Ingrijirea la domiciliu specializata – alternativa spitalelor de recuperare

 

Ingrijirea la domiciliu~ interviu cu dr. Cristina China, medic primar medicina fizica si recuperare medicala ~

Ingrijirea la domiciliu specializata poate fi o alternativa eficienta a spitalelor de recuperare si in Romania. Datele oficiale confirma o nevoie in crestere fata de cele doua categorii de servicii de ingrijire la domiciliu, sociale si medicale, atat de importante pentru imbunatatirea calitatii vietii beneficiarului. In plus, ingrijirea la domiciliu a dovedit a fi mult mai economica si calitativa fata de institutionalizare.

Cu o experienta practica de 20 de ani in lucrul cu persoanele defavorizate, dna dr. Cristina China – medic primar medicina fizica si recuperare medicala si medic in cadrul centrului de recuperare ambulator si ingrijire la domiciliu KFM Medical, ne vorbeste amanuntit despre ingrijirea la domiciliu profesionalizata, avantaje, provocari, recomandari, intr-un interviu acordat Asociatiei Handicapatilor Somatici din Romania (AHSR), in cadrul proiectului POSDRU /173/6.1/S/148313 ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”.

AHSR: Cum definiti ingrijirea la domiciliu profesionalizata? Ce servicii suplimentare include si cui se adreseaza?

Dr. Cristina China: Ingrijirea la domiciliu profesionalizata inseamna personal specializat pentru toate categoriile de nevoi, fie ca vorbim de servicii sociale, fie ca vorbim de servicii medicale. Astfel spus, acest tip de ingrijire include si capacitatea de observare a beneficiarului, a starii psihice si emotionale a acestuia, respectiv alcatuirea planului individualizat de ingrijire, identificarea nevoilor si a situatiilor aparute in cadrul ingrijirii.


Ne putem referi la servicii suplimentare daca luam in considerare tratamentele de recuperare  la domiciliu, aspect in prezent cvasi-absent din lista de servicii de ingrijire. Sigur ca nu putem numi reabilitarea functionala a pacientului INGRIJIRE, dar cu ajutorul unor tratamente de recuperare acordate in timpul optim se poate diminua semnificativ gradul de dependenta al bolnavilor, deci reducerea numarului de servicii de ingrijire necesare, deci reducerea costurilor acestor ingrijiri pe termen mediu si lung.


Trebuie sa mentionez ca reabilitarea functionala se refera la dependenta determinata de o multitudine de patologii congenitale sau dobandite, neurologice, degenerative, oncologice si post-traumatice care beneficiaza de acest tip de tratament. Din pacate, cei mai multi nu stiu ca pot recupera/ compensa o parte din functiile  pierdute sau nu pot accesa aceste tratamente, in special, din cauza costurilor ridicate.


Un alt aspect ar fi si educarea membrilor familiei pentru a fi capabili sa ajute eficient bolnavul, adica sa-l incurajeze sa-si foloseasca abilitatile pastrate, avantajul fiind dublu: reducerea sarcinilor membrilor familiei si, cel mai important, cresterea increderii de sine a pacientului, respectiv diminuarea sentimentului de inutilitate sau povara.


Ne adresam persoanelor cu afecţiuni cronice, care prezinta un anumit nivel de dependenţa şi o capacitate limitata de a se deplasa la o unitate sanitara in vederea unor tratamente de specialitate de durata. Sunt foarte multe categorii de bolnavi care, pe o perioada mai lunga sau mai scurta, au nevoie de continuarea ingrijirilor medicale la domiciliu dupa externarea din spital si de tratamente de reabilitare: in urma unor operatii, in urma unei fracturi cu imobilizare in aparat gipsat pentru 2-3 luni, in urma unui accident vascular cerebral,  in urma montarii unei proteze de sold sau genunchi si lista poate continua, la care se adauga si ingrijirile paliative pentru cei in faza terminala la care, desi nu putem vorbi de reabilitare putem suplimenta serviciile de ingrijire propriu-zise cu manevre specifice.

AHSR: Cat de mare este nevoia acestui gen de serviciu in Romania?

Dr. Cristina China: Nu s-a facut o evaluare reala a acestor nevoi, dar daca ne gandim la faptul ca imbatranirea populatiei este din ce in ce mai pregnanta si concomitent se instaleaza diverse tipuri de dependente, este evident ca necesitatea acestui gen de servicii este in crestere.


Se estimeaza ca peste 20% din populatia varstnica a Romaniei are nevoie de servicii de ingrijire la domiciliu, dar doar o foarte mica parte dintre varstnici beneficiaza de aceste servicii si asta fara sa socotim ingrijirile temporare post-spitalizare necesare indiferent de varsta si ingrijirile paliative.


Din rapoartele CAS teritoriale se observa ca nici jumatate din solicitari (pentru ingrijiri tempoare) nu pot fi onorate si asta in conditiile in care majoritatea celor care au nevoie de aceste servicii nici nu stiu ca ele exista sau cum ar putea beneficia de ele, referindu-ne aici si la bolnavii psihici si la cei cu demente.

AHSR: Care sunt categoriile de persoane cele mai predispuse la accidentari, respectiv la nevoia de recuperare si ingrijire la domiciliu?

Dr. Cristina China: Raspunsul este relativ simplu, pe primul loc sunt varstnicii si persoanele cu dizabilitati indiferent de varsta, copii, tineri sau maturi. Beneficiarii ingrijirilor medicale la domiciliu sunt persoane cu afecţiuni acute şi/sau cronice, care prezinta un anumit nivel de dependenţa şi o capacitate limitata de a se deplasa la o unitate sanitara in vederea asigurarii ingrijirilor si tratamentelor recomandate de medici.
 
AHSR:  Care sunt avantajele ingrijirii la domiciliu?

Dr. Cristina China: Desi  suna dur,  in absenta ingrijirilor la domiciliu, sunt doua alternative, prima  este ”abandonul, facem ce putem, asta este”, iar a doua, nedorita dar in raport cu prima, acceptabila, ar fi internarea intrun centru rezidential, si aceasta oricum limitata de numarul mic de locuri in institutiile de stat (mai ieftine) sau de costurile foarte ridicate in centrele rezidentiale private. Spitalizarea nu o iau in consideratie pentru ca  nicaieri in lume bolnavii cronici nu pot fi spitalizati pe termen lung.


Plecand de aici, sigur ca primul avantaj este evitarea abandonului cu toate consecintele sale. Al doilea avantaj, extrem de important, este faptul ca beneficiarul ramane in ”casa lui” ceea ce ii asigura confort psihic, al treilea avantaj fiind acela ca persoana in nevoie primeste toate ingrijirile necesare de la profesionisti si, in cele din urma, costuri semnificativ mai mici fata de spitalizare, ma refer aici la cei cu nevoi temporare. La acestea se adauga si implicarea familiei  (daca exista) in procesul de ingrijire.


Din alt punct de vedere, daca luam in considerare doar faptul ca terapia durerii prin metode fizical-kinetice duce la diminuarea necesarului zilnic de medicamente este deja un avantaj important, dar si mai important este diminuarea gradului de dependenta, respectiv cresterea increderii si a stimei de sine si mai ales, atingerea scopului oricarui tratament de recuperare, cresterea calitatii vietii pacientului.

AHSR:  Care este procedura de recomandare a ingrijirii specializate la domiciliu?

Dr. Cristina China: In prezent, serviciile medicale la domiciliu se pot obtine la recomandarea medicilor de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie şi de catre medicii de specialitate din spitale la externarea bolnavului, in concordanţa cu diagnosticul stabilit şi in funcţie de patologie.


Medicii recomanda ingrijiri medicale la domiciliu pentru pacientii cu afectiuni oncologice sau accident vascular cerebral incapabili sa desfasoare activitati casnice, persoanelor imobilizate in pat peste 50% din timpul zilei, care necesita sprijin pentru ingrijirea de baza, sau pacientilor dependenti total de alta persoana, pentru ingrijirea de baza (igiena, alimentatie, administrarea tratamentului, mobilizare).


De precizat ca serviciile de ingrijiri medicale la domiciliu se acorda de catre furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu, persoane fizice sau juridice autorizate şi evaluate in condiţiile legii pentru acordarea acestor tipuri de servicii.
Casa de asigurari deconteaza aceste servicii pentru maximum 90 zile intrun an, in etape de maxim 30 zile. Problema este ca, in cele mai multe cazuri, necesitatea acestor ingrijiri este permanenta.
 
AHSR:  Care este impactul serviciilor de ingrijire la domiciliu asupra sistemului de sanatate?

Dr. Cristina China: In primul rand asigura continuitatea actului medical corect la domiciliu, apoi se evita internarile repetate ale unor bolnavi cronici, nejustificate din punct de vedere medical, scade numarul solicitarilor serviciului de urgenta sau a medicilor de familie in situatii care nu necesita prezenta acestora, in final ajungem iarasi la costuri semnificativ mai mici  dar si la reducerea aglomerarii inutile a spitalelor sau ambulatoriilor de specialitate.
Mentionez aici faptul ca un profesionist in ingrijiri la domiciliu are si sarcina si pregatirea de a sesiza situatiile care impun prezenta medicului.

AHSR:  Ce aduce nou SES ”KFM MEDICAL” pe piata ingrijirii la domiciliu?

Dr. Cristina China: Centrul de recuperare ambulator si ingrijire la domiciliu KFM MEDICAL vine si cu tratamente de reabilitare la domiciliua beneficiarilor, la care se adauga si faptul ca activam intro zona rurala unde serviciile de reabilitare sunt practic inexistente. Avem in dotare aparate de diagnostic si fizioterapie portabile precum si dispozitive de kinetoterapie portabile, asa incat  putem asigura tratamente de recuperare adecvate in functie de patologia persoanei tratate.
 
AHSR: Din punctul dvs de vedere, care este cea mai grea provocare in lucrul cu beneficiarii – categorii vulnerabile si cum ii faceti fata?

Dr. Cristina China: Cea mai mare provocare este sa-i convingem atat pe beneficiarii directi, cat si membrii familiei ca nu este totul pierdut, ca exista posibilitatea de a le usura suferinta. Majoritatea beneficiarilor sunt descurajati si este foarte greu sa obtii atat acordul de a incerca, cat si rabdarea impusa de un tratament de reabilitare care, se stie, necesita exercitii zilnice pe durate mai mult sau mai putin indelungate.
Secretul si miza reusitei este sa castigi increderea nu numai a beneficiarului dar si a familiei si putem face asta explicand cu onestitate si pe intelesul fiecaruia ce se poate obtine cu ajutorul nostru. 
 
AHSR:  Ce transmiteti potentialilor clienti ”KFM Medical” si apartinatorilor acestora?

Dr. Cristina China: Le transmit tuturor ca este pentru binele lor sa profite de sansa de a primi la domiciliu tratamente de specialitate, personalizate, efectuate de specialisti bine pregatiti, pentru care ar trebui sa se interneze de repetate ori intrun spital de recuperare ceea ce presupune programare cu mult timp inainte, transport si costuri ridicate.


Pentru informaţii suplimentare sau inregistrarea in grupul tinta al proiectului FIDELIS, sunteti rugati sa contactaţi Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, tel: 021 312 27 81, e-mail: ahsr@arexim.ro, site: www.ahsr-fidelis.ro.

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro