Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabileEvenimentul "Daca nu ai un batran cumpara-l!" - un succes al Asociatiei Fluens
 

Evenimentul "Daca nu ai un batran, cumpara-l!" - un succes al Asociatiei Fluens

 

 

Asociatia FluensEvenimentul “Daca nu ai un batran, cumpara-l!” din data de 2 August 2014, si-a inceput desfasurarea la Caru cu Bere in Bucuresti, un  loc in care de-a lungul anilor  s-au tesut multe amintiri. Suflete tinere, dincolo de oboseala anilor,  aduceri-aminte  pline de miez, depanate cu  blande si intelepciune. Asta ne-au daruit noua, voluntarilor Asociatiei Fluens, cei 25 de bunici din centrele Straulesti, Odai si Clubul Seniorilor Sector 1. 

A fost o zi care nu poate fi cuprinsa in cuvinte. Poate in unele istorii de viata, soptite cu ochii pierduti in zare, ca si cum s-ar putea gasi acolo timpurile de aur ale vietii lor.  

Daca nu ai un batran, cumpara-l!“Am fost aviator. Cunosc numele tuturor norilor, iata, acesta este Cirrus, celalalt Cumulus.  Am nepoti care sunt si ei piloti.  Toata viata mea am fost in continua miscare, toata viata mi-am dorit un singur lucru;  sa zbor. Aici, pe Pamant, singuratatea ucide lent”   ne spune domnul N. Si mai adauga, cu voce complice “M-au iubit multe femei, dar ce sa-I faci, pana la urma am ramas singur”  

Nu ne-am dat seama cand am facut acest periplu prin Centrul Vechi, ca vom deschide porti ale amintirilor prin care vor curge apele navalnice ale tineretii, cu toata frumusetea si  nostalgia lor. Ca fiecare loc pe unde am trecut va trezi clipe de demult, ca fiecare dintre batranii nostri prieteni  vede aceste locuri cu alti ochi, ca aude alte glasuri in preajma.  

“Aici am fost eu ospatar, chiar aici, la Caru cu Bere, acum 40 de ani. Toate s-au schimbat,  dar parca a fost ieri” ne spune un alt bunic si cere sa mai inchine o bere in cinstea acestei zile a regasirii. 

Domnul O ne-a aratat in Cismigiu o banca, cea pe care obisnuia sa stea cu sotia sa. Sotia pe care a ingrijit-o cu devotament pana in ultima clipa, la care se gandeste in fiecare zi. “Fetita noastra a plecat in strainatate, iar eu am venit aici, la azil, fara sa-I spun. Pentru ca nu vreau sa-si faca griji pentru mine,  vreau sa-si traiasca viata.  Pentru ca ea este ca mine, eu niciodata n-as fi putut sa-I aduc aici pe parintii mei, pe mama” 

Un alt domn ne istoriseste o intamplare desprinsa parca din romanele lui Dickens; in fata Bisericii Stavropoleos a fost lasat el, cu aproape 80 de ani in urma, un copil abandonat, care a crescut intr-un orfelinat. “Si iata-ma aici, acum, la batranete.  Stau tot intr-un centru, de parca viata ar fi o roata care ne aduce de unde am plecat”  

Si alte, si alte povesti, rostite cu glas mai vesel sau mai domol catre mai tinerii lor insotitori, voluntarii nostri, oameni care au daruit o dupa-amiaza de neuitat pentru batranii singuri din centre, castigand amintiri si emotii pentru o viata.   

Daca nu ai un batran, cumpara-l!Masa de la Caru cu Bere, pe care voluntarii au oferit-o batranilor, momentul de reculegere de la Biserica Stavropoleos, inghetata rece sub Soarele arzator si plimbarile in Cismigiu, toate s-au imbinat intr-o zi minunata pentru batranii nostri.   De fapt, nici  nu li se potriveste numele acesta; nu sunt batrani, ci seniori prin experienta de viata si intelepciunea pe care ne-au impartasit-o, iar in sufletele lor raman copii zburdalnici sau tineri indragostiti.  

Cand ne-am intors in centrul Straulesti, am urcat sa vedem colectia de desene a unei doamne, pasari colorate, oua de Paste, peisaje. Printre ele fotografii vechi, ingalbenite cu frati si parinti care nu mai sunt.   

Apoi, domnul nostru aviator ne-a dus langa o salcie plantata chiar de el, in trunchiul unui alt copac retezat. Am simtit acolo miracolul vietii, care rasare din orice, care nu imbatraneste si nu se stinge niciodata. 

Iar ca sa ne confirme acest lucru, una dintre vioaiele noastre doamne ne-a aratat o sumedenie de animalute, catei si pisici de care dumneaei are grija in centru. “Si mai sunt si vreo 300 de vrabii pe care trebuie sa le hranim”  ne-a zis, razand, si am vazut-o cat era de tanara  in acea seara de August, mai tanara si mai frumoasa ca noi toti.  

Succesul zilei de 2 August n-ea determinat sa luam hotararea de a organiza pe viitor si alte evenimente de acest gen, alaturi de voluntarii si sponsorii nostri. 

Mai multe fotografii gasiti aici 

Asociatia Fluens este o organizatie non-profit, ale carei activitati sunt axate pe sprijinirea si consilierea persoanelor singure si a familiilor defavorizate, fara a tine cont de varsta, etnie, orientare religioasa si politica. 

Informatii de contact:
Asociatia Fluens
Otilia Geavlete, Presedinte
Telefon:  
0734 354 454
E-mail: otiliageavlete@yahoo.com

 

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Zua internationala a copilului bolnav de cancer alaturi de Hospice Casa Sperantei

Ziua Recoltei si a Recunostintei, un nou prilej de a spune "Multumesc!"

Ziua parintilor de ingeri se desfasoara duminica in 21 de orase

Ziua mondiala pentru asistenta umanitara

Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro