Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabileCrucea Rosie Romana aniverseaza Ziua Internationala a Voluntarului
 

Crucea Rosie Romana aniverseaza Ziua Internationala a Voluntarului

 

In fiecare an, pe 5 decembrie, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania (SNCRR), aniverseaza "Ziua Internationala a Voluntarului".

Anul acesta Crucea Rosie Romana doreste sa Ziua Internationala a Voluntaruluiatraga atentia asupra contributiei de neegalat pe care voluntarii o aduc sistemului de sanatate.  Experienta a demonstrat ca voluntarii de Cruce Rosie reprezinta o resursa importanta si unica de promovare a sanatatii la nivel mondial.

Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, anual, cheltuielile din propriul buzunar pentru servicii de sanatate afecteaza aproximativ 100 milioane de oameni aflati intr-o stare de saracie extrema si cauzeaza dificultati financiare grave pentru alte 150 de milioane de oameni. De asemenea, la nivel global exista un deficit  de 2,3 milioane de oameni in randurile personalului medical. Mai ales tarile in curs de dezvoltare se confrunta cu aceasta lipsa acuta, inregistrand o medie de 1 medic la 250,000 pacienti.

Conform Indicelui de consum european pentru serviciile de sanatate 2013, lansat la Bruxelles pe 28 noiembrie, anul acesta, Romania se afla pe locul al 33-lea in ceea ce priveste indicele de consum european pentru serviciile de sanatate, cu un punctaj de 478 puncte din maxim 1.000, comparativ cu locul al 32-lea din 2012 (cu 489 puncte).

Dar daca ar exista o solutie mai putin costisitoare pentru a reduce aceasta povara economica si ar imbunatatii accesul universal la servicii medicale? Un studiu recent demonstreaza ca activitatea anuala a voluntarilor poate fi cuantificata, in zona Europei de Est in care se regaseste si Romania, la suma totala de 25 milioane de dolari americani.  Valoarea economica medie anuala a activitatii voluntarilor din Europa de Est este de 114 USD pe voluntar, numarul total de voluntari de Cruce Rosie din aceasta regiune fiind de 217,000 ceea ce inseamna ca pentru fiecare angajat exista un numar de 19 voluntari.

"Voluntarii de Cruce Rosie joaca un important rol de liant intre comunitati si serviciile medicale, mai ales in cazurile populatiilor izolate sau mai putin reprezentate. Ca parte a comunitatii pe care o sprijina, voluntarii pot gasi raspunsuri locale la probleme de sanatate  si, in unele cazuri, pot furniza asistenta directa. De altfel, s-a demonstrat ca voluntariatul reprezinta in sine un beneficiu pentru starea de bine si de sanatate a persoanei care il practica, si poate conduce la imbunatatirea spiritului civic, coeziunii sociale si solutionarii conflictelor. Multumim tuturor celor care au sprijinit prin actiuni de voluntariat activitatea umanitara a Crucii Rosii! Fara energia, pasiunea si responsabilitatea lor, misiunea Crucii Rosii Romane, de a veni in ajutorul celor aflati in suferinta, nu ar fi posibila", a declarat domnul Ioan Silviu Lefter, director general al SNCRR.

In Romania, in anul 2013, Crucea Rosie Romana a infiintat 13 puncte de prim ajutor in sate izolate unde nu exista servicii medicale permanente si unde ambulantele ajung foarte greu. In fiecare comunitate izolata  a fost instruita o familie sa acorde primul ajutor de baza. Aceste familii voluntare vor veni in sprijinul rezolvarii urgentelor minore si vor preveni agravarea situatiei in cazul unor urgente majore care necesita asistenta medicala.

Crucea Rosie Romana are ca preocupare permanenta sanatatea. Conform raportului de activitate din  2012, voluntarii Crucii Rosii s-au implicat in 157 de campanii de educatie pentru sanatate: promovarea normelor de igiena personala si colectiva, prevenirea si combaterea bolilor transmisibile, prevenirea si combaterea consumului de alcool, tutun si droguri, prevenirea si combaterea bolilor netransmisibile, campanii de constientizare a publicului larg asupra importantei donarii de sange voluntare si neremunerate, campanii de promovare a vaccinarii etc.  Peste 10 000 de persoane au fost instruite gratuit de Crucea Rosie Romana in acordarea primului ajutor de baza si mai mult de 200 000 au beneficiat de servicii de prim ajutor acordate de voluntari in cadrul unor evenimente publice (zilele orasului, Noaptea Muzeelor, concerte, pelerinaje etc) sau in sezonul estival pe litoral, stranduri si in parcuri.

Astazi si in zilele urmatoare, voluntarii Crucii Rosii sunt recompensati, in cadrul unor evenimente festive organizate de filialele din tara, in semn de recunostinta pentru efortul si serviciile depuse pentru sprijinirea Misiunii fundamentale a Crucii Rosii.

Voluntari Crucea Rosie Romana

Articol realizat de:

Crucea Rosie Romana SNCRR Crucea Rosie Romana SNCRR
6 articole postate
Publica din: 2013-09-18
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Crucea Rosie, donatie de 30.000 de dolari pentru romanii afectati de inundatii

Crucea Rosie Romana a lansat un nou punct de prim ajutor in comunitatea izolata Satu Nou din judetul Bacau

Crucea Rosie Ialomita a acordat ajutoare de aproape 230.000 de lei, doar in ultimul an

Crucea Rosie demareaza campania sociala "Investeste in scoala"

Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro