Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabileAsociatia Salvati Dunarea si Delta protesteaza fata de stoparea repopularii cu sturioni
 

Asociatia Salvati Dunarea si Delta protesteaza fata de stoparea repopularii cu sturioni

 

Asociatia Salvati Dunarea si Delta protesteaza in fata deciziei Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de a stopa finantarea Programului de repopulare a Dunarii cu sturioni, dupa cum reiese din comunicatul de presa trimis de Asociatia Salvati Dunarea si Delta joi, 10 februarie.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta solicita mai multa responsabilitate fata de soarta sturionilor, specii de pesti aflate pe cale de disparitie si considerate adevarate “fosile vii”,  Dunarea inferioara fiind singurul areal din Uniunea Europeana in care aceste specii cresc si se reproduc in mod natural. Pericolul disparitiei acestor specii de pesti este important, atat din punct de vedere al biodiversitatii, cat si din punct de vedere economic.

Conform organizatiei ecologice, decizia MADR incalca alte hotarari anterioare, precum Ordinul 262/2006 privind conservarea populatiilor de sturioni din apele naturale si dezvoltarea acvaculturii de sturioni din Romania. Motivul invocat de ministrul Valeriu Tabara este faptul ca tarile riverane ce nu au interzis pescuitul la sturioni profita de Programul de repopulare al Dunarii cu sturioni inceput de Romania in 2006.

Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta: “A refuza continuarea unui program de conservare pentru care Romania a fost data exemplu de buna practica nu doar in instituțiile europene, dar si in toata lumea civilizata numai pentru ca vecinii isi omoara caprele in fiecare zi, sii noi nu, tradeaza o mentalitate primitiva si, credem noi, modificata genetic.”

Asociatia Salvati Dunarea si Delta recomanda conducerii MADR sa adopte o strategie globala si sa tina seama de declaratia specialistilor Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii (INCDD), sustinuti de Autoritatea Stiintifica CITES (Convention on International Trade of Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Acestia au subliniat faptul ca beneficiile pe termen lung ale repopularii Dunarii cu sturioni sunt mult mai mari decat costul sustinerii proiectului, care se ridica la un milion de euro pe an.

Reprezentantii organizatiei avertizeaza, de asemenea, asupra fenomenului de braconaj la sturioni, care a luat o amploare deosebita in Romania in ultimii ani, ca urmare a incapacitatii autoritatilor responsabile de a-l combate.

In 2009, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a organizat «Targul de sturioni», actiune de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii in semn de protest fata de legalizarea pescuitului la sturioni in scop comercial. In urma acestui eveniment si a actiunilor de advocacy desfasurate in paralel, deputatii au adoptat in octombrie 2010 modificarea Legii pescuitului, astfel incat sturionii nu pot fi pescuiti in alt scop decat pentru repopulare.

Sursa foto: delta-danube.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Paul McCartney impotriva testelor pe animale

Leonardo DiCaprio militeaza pentru salvarea tigrilor indieni

Leonardo DiCaprio doneaza un milion de dolari pentru protectia tigrilor

Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro