Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStiri si evenimente caritabileAdio domenii .RO pe viata. De la 1 martie 2018 vei plati 12 euro pe an pentru domeniultau.ro
 

Adio domenii .RO pe viata. De la 1 martie 2018 vei plati 12 euro pe an pentru domeniultau.ro

 

Adio domeniu .RO pe viata. De acum platesti 12 euro pe anAnul ce vine cu pasi repezi ne va aduce o surpriza de Martisor: incepand cu 1 marie 2018, vom spune adio domeniilor web .RO cumparate pe viata.

ICI - ROTLD (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica - Romanian Top Level Domain) va opera tranzitia catre sistemul de mentenanta anuala a domeniilor .RO. Masura va fi aplicata atat domeniilor .RO existente, cat si celor ce vor fi inregistrate in viitor.

Ce inseamna asta?

Daca detii un domeniu, ex: ongulmeu.ro pe care l-ai cumparat cu taxa unica de de 59 USD fara TVA si cu promisiunea ca il vei avea pe viata, de acum vei plati 12 Euro/an daca vrei sa il pastrezi. Totusi, in baza unui algoritm de calcul stabilit de ROTLD.ro, in functie de vechimea domeniului, taxa platita deja ar trebui sa acopere minim 5 ani de mentenanta. Spre exemplu, conform simulatorului pus la dispozitie pe site-ul ROTLD, pentru domeniul imparte.ro rezulta ca data de expirare 20.06.2022. Asta inseamna ca de la acea data va trebui sa platim taxa de 12 euro, pentru a mentine domeniul activ inca un an.

Prelungirea valabilitatii unui nume de domeniu .RO va putea fi facuta pe minim 1 an si maxim 10 ani, cu plata taxei aferente.

Masura a fost luata in cadrul unui set de politici atat europene cat si nationale privind administrarea domeniilor web .RO, scopul fiind finantarea activitatilor ICI cat si administrarea echipamentelor si retelelor informatice gestionate de ROTLD.

Trebuie sa amintim ca un alt scop al acestei masuri este si prevenirea abuzurilor privind inregistrarea de domenii .RO cu scop de revanzare speculativa. Si ca sa dam un exemplu, sa spunem ca esti o persoana publica (poti fi si o organizatie sau orice altceva) si te numesti Dan Popescu Ivanciov. Ei bine, pana acum eu puteam inregistra liber, cu o taxa unica de 59 USD/domeniu fara TVA, oricate domenii web legate de numele tau: dpivanciov.ro, danpopescuivanciov.ro, dpi.ro, etc., urmand a incerca sa iti revand domeniul/domeniile la pret de specula. Astfel s-au inregistrat zeci de mii de domenii, marea majoritate nefolosite. De la 1 martie 2018 insa, orice domeniul a carui valabilitate nu este prelungita prin plata taxei anuale de 12 euro, va intra intr-o perioada de gratie de 90 de zile dupa care va deveni liber pentru inregistare de catre oricine.

Noi recomandam posesorilor de domenii .RO sa verifice perioada de valabilitate a acestora si sa aiba grija pe viitor la prelungirea valabilitatii atunci cand aceasta expira. Suntem convinsi ca un anumit grad de specula va exista in continuare, ca vor exista indivizi care vor urmari expirarea domeniilor, in special a celor cu rezonanta puternica. Daca noi am uita sa prelungim valabilitatea domeniului imparte.ro iar acesta ar deveni liber, orice speculant il va putea inregistra incercand ulterior sa ni-l revanda. Iar in astfel de cazuri, avand in vedere si istoricul domeniului, singura sansa de a-l recastiga ar fi in instanta de judecata, dar cu costuri substantiale atat financiare cat si generate de disfunctionalitatea portalului Imparte.ro.

Un aspect important este ca ROTLD a trimis notificari privind cele de mai sus, pe adresele de mail ale tuturor posesorilor de domenii .RO. Atragem insa atentia ca daca domeniul tau a fost inregistrat de o alta persoana, de un reseller de domenii sau de un administrator tehnic cu care nu mai ai legatura si a carui adresa de mail este declarata oficiala in comunicarea cu ROTLD, nu vei fi informat la timp privind statusul domeniului, existand riscul de a-l pierde.

Echipa Imparte.ro isi ofera sprijinul ONG-urilor, in mod gratuit, pentru a recastiga controlul asupra domeniilor web .RO ale caror date de inregistrare nu se mai cunosc, atat din punct de vedere tehnic cat si juridic.

Pentru detalii si solicitari in aceste sens, va rugam sa ne contactati pe adresa de e-mail contact@imparte.ro. Vom interoga baza de date ROTLD si va vom oferi informatiile oficiale pentru confruntare sau vom veni cu solutii pentru actualizarea acestora in vederea asigurarii controlului strict asupra domeniului/domeniilor .RO detinute.

Mentiune importanta: ROTLD gestioneaza doar domeniile .RO. Pentru alte domenii, ex: .com, .net, .ong, .org, etc., exista organisme internationale de gestiune.

Nu neglija administrarea propriului domeniu web! Il poti pierde, odata cu munca depusa ani la rand in online.

Articol realizat de:

Imparte.ro Imparte.ro
8 articole postate
Publica din: 2014-10-27
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Comunitate imparte.ro
 

Afla cum poti cere ajutor

Pagina de presa

Scrie pe imparte.ro