Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roStatisticiFacebook: ai mai putini prieteni donezi mai mult
 

Facebook: ai mai putini prieteni, donezi mai mult

 

Un studiu realizat recent dezvaluie o corelatie stransa intre numarul de prieteni de pe Facebook si numarul de donatii pe care acestia le fac. Mai precis, studiul a demonstrat ca in grupurile sociale restranse, unite, donatiile sunt mai probabile si mai frecvente decat in cele extinse.

Studiul realizat de profesoara Kimberly Scharf de la Centre for Competitive Advantage in the Global Economy (CAGE) al Universitatii din Warwick, Marea Britanie, a dezvaluit faptul ca numarul mare de prieteni de pe Facebook, dar si de vecini sau colegi de munca - cu alte cuvinte, grupurile sociale mari - determina o scadere a actiunilor caritabile pe care oamenii le realizeaza.

Fac parte dintr-un cerc mare de prieteni, ma bazez pe ceilalti sa doneze

Explicatia consta in faptul ca apartenenta la un grup extins de oameni genereaza anumite comportamente care vin in detrimentul punerii in aplicare a intentiilor caritabile. Spre exemplu, studiul precizeaza ca membrii grupurilor sociale mari au tendinta sa se bazeze pe ceilalti, atunci cand vine vorba despre realizarea unei donatii. Astfel, in loc sa transmita ei insisi informatia - existenta unor asociatii ori persoane fizice care au nevoie de donatii, de pilda -, acestia prefera sa isi roage prietenii sa imprastie vorba, scutindu-se, in acest mod, de efortul de a o face ei insisi.

Prietenii mei dau mai departe prietenilor lor

Insa prietenii in cauza au tendinta sa perpetueze, la randul lor, acest tip de comportament, fapt care da nastere intocmai fenomenului despre care discuta Kimberly Scharf in studiul sau: reducerea numarului de donatii.

Solutia, in acest caz, ramane implicarea in grupuri sociale restranse - indiferent daca este vorba despre unele reale sau unele virtuale - pentru ca solicitarea de a face o donatie sa poate fi realizata in persoana, nu prin intermediari.

Totodata, sugereaza Kimberly Scharf, se impune o regandire a felului in care sunt percepute donatiile si cei care le fac. Daca pana acum actul de a dona era considerat o alegere individuala, profesoara britanica sustine ca, de acum incolo, trebuie avute in vedere si implicatiile pe care le au legaturile sociale asupra deciziei unui individ de a se alatura unei cauze nobile.

Foto: shapecollage.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Romanii sunt generosi cand vine vorba de donatii pentru cauze nobile

Romanii mai degraba ar face donatii decat voluntariat pentru ONG

Donatiile din Statele Unite

Comunitate imparte.ro
 

Retele sociale:

Abonare newsletter: