Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roPovesti adevaratePovestea meaSuntem un popor de supravietuitori
 

Suntem un popor de supravietuitori

 

Suntem un popor de supravietuitori. Ma gandesc la asta de fiecare data cand ma intalnesc cu un strain care afla lucruri inedite despre patria noastra draga.

De exemplu, ca limba romana este o limba latina. Dar plecand de la faptul ca avem o limba de sorginte latina care se bazeaza pe o structura si un vocabular latin, avem o sumedenie de influente din alte limbi.

Pentru ca am fost ba sub ocupatie turceasca, ba sub ocupatie austro-ungara, ba sub influenta slava. In limbajul curent intalnim destul de des ibric, bacsis, cucuruz, damb, paprika, ceas, nadejde, etc. Pana si adverbul “da” este imprumutat din slava.

De la fiecare am luat cate ceva si am “importat” in limba noastra. Dar ne-am pastrat limba noasta de sorginte latina. Am supravietuit. Nu am respins aceste influente, ba chiar le-am imbratisat cu entuziasm, cine nu stie de artistocratii autohtoni care vorbeau franceza la inceput de secol trecut cu celebrul “furculition”.

Si procesul de supravietuire continua si astazi. In mentalul colectiv suntem o natie de descurcareti. De cate ori nu am auzit spunandu-se “Lasa ca se descurca el” sau “E un descurcaret” care merge pana la “E un smecher” care se traduce prin “S-a descurcat in viata”. Ne descurcam noi si de acum incolo. Va trece si criza asta!

Tu ce crezi, cat de supravietuitori suntem noi, romanii?

Vino in comunitatea donatorilor imparte.rogabriel
coemntarii
In ziua de azi ca popor trebuie sa fim mai mult decat supravietuitori . Am avut sansa sa intram in uniunea europeana si sa facem saltul de la o tara in curs de dezvoltare saracita si furata de toti, dar cel mai rau de comunisti, la o tara dezvoltata intr-un timp mult mai redus decat restul tarilor in curs de dezvoltare de pe planeta asta. Tranzitia si spiritul nostru latin si-au spus cuvantul si de data asta. Dar sunt de acord ca vom supravietui si suntem un popor de supravietuitori. Intotdeauna se poate si mai rau nu?
Adaugat de: gbrpopa la data de 6-August-2010, 6:00
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Sunt un supravietuitor

Despre salvare

Comunitate imparte.ro
 
 
 
 

Comunitate

8 zi(le) in urma
Ionescu Daniela a deschis o noua discutie "Ajutor" in categoria "Cereri donatii":
Buna va rog sa ma ajutati si pe mine am doi copii de2 si1 an va rog din suflet navem mancare navem
8 zi(le) in urma
Andreiu Cristina a scris un comentariu in cadrul sondajului initiat de Imparte.ro
Imi place sa dac măști vieneze sa pictez tablouri sa fac bijuterii handmade sau decorative si as vrea sa obțin venituri dar daca s-ar dovedi a fi cu profit as fi dispusă ca sa ajut din acest venit si celelalte persoane nevoiașe

Retele sociale:

Abonare newsletter: