Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roPovesti adevaratePovesti despre copiiPovestea lui Mario Luca Grigore: copilul autist care invata sa vorbeasca
 

Povestea lui Mario Luca Grigore: copilul autist care invata sa vorbeasca

 

Mario Luca Grigore are 10 ani si sufera de autism. Mai bine de jumatate dintre copiii autisti nu reusesc niciodata sa vorbesca, iar 25% dintre cei care pot rosti cuvinte intampina dificultati la nivelul comunicarii, ceea ce poate reprezenta o piedica in calea integrarii lor sociale.

Varsta lui Mario Luca nu este aceeasi in ceea Mario Luca Grigorece priveste limbajul si comportamentul sau. Astfel ca, are varsta de un an si jumatate, in privinta limbajului, iar din punct de vedere comportamental are varsta de 3 ani si jumatate.

Copilul nu vorbeste si scrie cu mare dificultate. O fila de caiet nu-i ajunge pentru o propozitie simpla, deoarece literele lui sunt din ce in ce mai mari. Cu toate acestea, baiatul rezolva probleme de matematica de clasa a cincea, desi el abia a terminat clasa a treia si raspunde prin gesturile potrivite la cerintele mamei si la cele ale psihoteraputului. Problema este ca nu scoate decat rar vreun cuvant. Nu verbalizeaza.

De la Bucuresti la Racari

Familia lui Mario Luca a decis sa se mute din Bucuresti pentru ca micutul sa poata merge la o scoala normala. Acum Mario Luca locuieste in Racari, un mic oras in judetul Dambovita.

"Am inteles ca numai integrandu-l pe copilul meu intr-o clasa normala, ii voi da o sansa sa evolueze macar in directia in care are anumite abilitati. Si pentru ca nu am gasit o scoala in Bucuresti care sa mi-l primeasca, am facut imprumut la banca, am ridicat o casa in Racari si ne-am mutat acolo. Am gasit o scoala si o doamna invatatoare dispusa sa accepte provocarea de a-l avea in clasa ei pe Mario Luca", a declarat mama copilului, Cristina Grigore, citata de jurnalul.ro.

Diagnosticarea autismului

Diagnosticarea copilului cu autism s-a facut abia la varsta de 5 ani. De la 2 ani si jumatate, cand Mario Luca a inceput sa se comporte ciudat, parintii au mers la diferiti medici, care le-au spus fie ca nu are nimic, fie ca a suferit o trauma, in urma careia nu mai poate vorbi.

Intre 5 si 7 ani, Mario Luca a urmat cursuri de terapie specializata (terapie ABA, logopedie, kinetoterapie), insa prea putin, fata de cat ar fi avut nevoie, mai ales ca deja intarziase cu terapia doi ani si jumatate.

Acum, Mario Luca invata sa vorbeasca, putin cate putin, si a reusit chiar sa spuna cuvantul "mama". Desi la Racari copilul este ajutat la scoala, el are nevoie in continuare de terapie, pe care nu o poate face decat in Bucuresti. Astfel ca, de cateva ori pe saptamana, vine cu mama lui la Bucuresti pentru orele de terapie.

Pentru a contribui la costurile de terapie ale micutului Mario Luca Grigore, puteti dona in contul RO48BTRL04301201RO3459XX deschis la Banca Transilvania, pe numele Sorin Mugur Grigore.

sursa foto: jurnalul.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Povestea copilului obligat sa poarte ochelari de soare

O batranica doarme de 85 de zile langa sectia de Terapie Intensiva de frica sa nu-si piarda fiica

Drumul de la autism catre gradinita

Bianca, o fetita minunata fara copilarie

Comunitate imparte.ro
 
 
 
 

Retele sociale:

Abonare newsletter: