Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Fundatia Greenpeace CEE Romania

 

Administrator pagina:
irina.b

Data inregistrare:
mai mult de 1 an in urma
imparte.ro pe twitter imparte.ro pe facebook

Semnează petiţia împotriva reactoarelor nucleare

| 591 vizualizari

În România există o singură centrală nucleară, la Cernavodă, care are 2 reactoare (Cernavodă 1 şi 2) şi este amplasată într-o zonă cu risc seismic. Guvernul României intenţionează să construiască încă 2 reactoare nucleare (Cernavodă 3 şi 4) şi o nouă centrală nucleară, a cărei locaţie nu a fost făcută publică.

Semneaza aici petitia impotriva construirii de noi reactoare nucleare in Romania: http://www.greenpeace.org/romania/campaigns/nucleare/nu-vrem-nucleare2

Cernavodă este situat într-o zonă cu risc seismic ridicat.

Guvernul român plănuiește să construiască încă două reactoare nucleare funcționale (Cernavodă 3 și 4). Aceste reactoare au un design depășit, canadian, de tip CANDU 6.

Acest model este supus unor critici aspre, din cauza unor deficiențe-cheie:

- Are un coeficient pozitiv de reactivitate – una din trăsăturile de proiectare care a dus la catastrofa de la Cernobîl. Din această cauză, construirea reactoarelor de tip CANDU a fost interzisă în SUA, Germania sau Franța;

- Pentru că folosește apă grea ca agent de răcire, în mediul înconjurător se scurge mai mult tritiu, o substanță radioactivă. Acest lucru ar putea fi periculos pentru persoanele sensibile din apropierea orașului Cernavodă, cum ar fi femeile însărcinate și copiii sub patru ani;

- Este destul de ușor să sustragi combustibil uzat din reactor. India s-a folosit de un reactor cu un design similar pentru a obține plutoniu, pentru fabricarea bombei nucleare, în 1974. Nu vrem ca Cernavodă să devină un model pentru alte țări care ar fi interesate de producerea armelor nucleare.

- România nu are o soluție propice pentru gestionarea deșeurilor nucleare produse de reactoarele nucleare de la Cernavodă.

Guvernul României propune construirea unei alte centrale nucleare în nordul țării, Transilvania. Oficialitățile au anunțat că au fost selectate trei locații posibile pentru amplasarea centralei pe râul Someș, dar țin informația secretă de frica protestelor.

Greenpeace promovează eficiența energetică și sursele regenerabile de energie precum energia eoliană, hidrocentralele mici, energia geotermală și energia solară ca alternativă la energia nucleară. România are un potențial foarte mare, atât în mărirea eficienței energetice cât și în dezvoltarea diferitelor surse deenergie regenerabilă. Acestea nu prezintă riscuri pentru mediul înconjurător șinecesită investiții semnificativ mai mici decât energia nucleară.

Greenpeace România a obținut în instanță lista locațiilor propuse pentru construirea unei noi centrale nucleare .

 

inapoi la articole

 

Comentarii:

Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.