Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Asociatia Caritas Bucuresti

Evenimente (0)
Comunicate de presa (0)
Articole (0)
Activitati de voluntariat (0)

 

Administrator pagina:
CaritasB

Data inregistrare:
mai mult de 1 an in urma

Au donat pentru aceasta fundatie:
cricob92, mihaicserban, stefaniacristescu si inca 36


imparte.ro pe twitter imparte.ro pe facebook
Datele de contact ale fundatiei
 
Judet:
Bucuresti
Adresa:
Str. Gh. Pripu nr.22-36, sector 1, Bucuresti
Telefon:
0752.209.276
Persoana de contact:
Andreea Margineanu
E-mail:
andreea.margineanu@caritasbucuresti.org
Site web:
www.caritasbucuresti.ro

 

Informatii despre fundatie
 
Categorie:
Asociatii
Domeniu principal de activitate:
Sustinerea familiei
Alte domenii de activitate:

Persoane institutionalizate:
6

 

Servicii oferite:

Prin programele şi acţiunile sale, Asociaţia Caritas Bucureşti acoperă aproximativ 30% din suprafaţa României, pe teritoriul a 17 judeţe din sudul şi sud-estul ţării şi Bucureşti. În prezent, activitatea Caritas Bucureşti este concentrată pe cateva domenii majore (psihosocial, medical, educaţional) în cadrul cărora se derulează programe de asistenţă socială complexă cum ar fi: Centrul social având trei proiecte distincte - Cantina Socială, Spălătoria Socială şi Sprijin la distanţă pentru copii; Farmacia socială; Centrul de îngrijire la domiciliu; Casa “Sf. Ioan” – Centru cu module de tip familial pentru copii în situaţie de risc; Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilităţi; Program de prevenire a traficului de persoane; Program de intervenţii în situaţii de urgenţă. Beneficiarii asociaţiei provin din păturile defavorizate ale societăţii: persoane sărace, singure, bolnave, copii orfani, copii cu dizabilităţi sau persoane aflate în situaţii critice.

 

Descrierea fundatiei

 
„Sa fii nedorit, neiubit, neingrijit, uitat de toata lumea cred ca e o foame mai mare, o saracie mai mare decat a acelora care nu au ce sa manance.” (Fericita Tereza de Calcuta).

Asociatia Caritas Bucuresti este o organizatie umanitara infiintata in 1990, cu scopul de a contribui la eradicarea problemelor care afecteaza viata si demnitatea fiintei umane. In contextul unor continue provocari si nevoi sociale, asociatia si-a definit, ca ratiune de a exista, ajutorarea comunitatilor defavorizate, a persoanelor sarace, singure, bolnave, cu dizabilitati, a copiilor orfani si a persoanelor aflate in situatii critice.

Misiune

Misiunea Asociatiei Caritas Bucuresti este cea de transpunere in practica a doctrinei sociale a Bisericii Catolice, fiind activa in actiuni complexe de justitie sociala, prin programe socio-medicale si educationale, programe destinate persoanelor defavorizate, sprijin in cazul dezastrelor naturale, cooperare internationala, fara a face discriminari de orice tip.

Viziune

Viziunea Asociatiei Caritas Bucuresti se inspira din viziunea Caritas Internationalis, fiind axata pe crearea unei civilizatii a iubirii si a solidaritatii in Romania. Caritas Bucuresti participa activ la dezvoltarea societatii civile romanesti si se implica dinamic in combaterea saraciei, a inegalitatii si injustitiei care franeaza dezvoltarea unei societati stabile si durabile in Romania.

Principii

• Sa reprezentam persoanele aflate in situatie de saracie sau excluziune

• Sa sprijinim persoanele care traiesc in situatie de saracie

• Sa determinam fiecare persoana sa fie un actor principal in propria dezvoltare

• Sa actionam in scopul dezvoltarii persoanei umane sub toate aspectele sale

• Sa stimulam solidaritatea intre oameni

• Sa sprijinim cauzele care lupta impotriva saraciei si excluziunii

Asociatia Caritas Bucuresti este un membru activ al Confederatiei Caritas Romania si al COATNET.

Caritas Bucuresti asista anual peste 12.000 de persoane- cifra care poate sa varieze in functie de partenerii implicati si de specificul fenomenului social abordat, acoperind aproximativ 30% din suprafata Romaniei, pe teritoriul a 17 judete din sudul si sud-estul tarii si Bucuresti. Toate actiunile caritabile intreprinse de Caritas Bucuresti au in comun respectul si increderea in potentialul fiintei umane, punand accentul pe evitarea dependentei si redarea demnitatii.

In prezent, activitatea Caritas Bucuresti este concentrata pe cateva domenii majore (psihosocial, medical, educational) in cadrul carora se deruleaza programe de asistenta sociala complexa: ajutoare sociale directe (Cantina, Spalatoria si Farmacia Sociala), programe cu si pentru copii (Casa “Sf. Ioan” pentru copii abandonati, Programe Educationale de Prevenire a Traficului de Persoane, Sprijin pentru Prevenirea Abandonului Scolar si Familial), programe pentru ingrijirea varstnicilor, programe medicale (Ingrijire la Domiciliu), programe pentru persoane cu dizabilitati (Centrul de Interventie Timpurie pentru copii cu dizabilitati), sprijin in caz de calamitati (Interventii in Situatii de Urgenta).

PROGRAME SI PROIECTE

CENTRUL SOCIAL

Infiintat in anul 1991, Centrul Social din cadrul Caritas Bucuresti include in prezent trei proiecte distincte: Cantina Sociala, Spalatoria Sociala si Sprijin la distanta pentru copii.

Beneficiarii sunt membri ai unor familii cu multi copii, persoane varstnice nedeplasabile, persoane cu dizabilitati sau oameni ai strazii. Proiectul, in ansamblul sau, raspunde in principal nevoilor bazale, dar nu ignora nici nevoile de socializare, carora le raspunde prin crearea unor evenimente speciale, excursii la munte, plimbari prin parc sau diferite activitati spirituale si recreative.

De asemenea, familiile numeroase sunt sprijinite sa-si pastreze copiii in mediul familial si/sau scolar, prin suportarea cheltuielilor zilnice pe perioada critica pentru familie.

Misiune:

Facilitarea reintegrarii/mentinerii beneficiarilor in societate si/sau in campul muncii, respectiv mediul educational, prin acoperirea nevoilor de baza pe perioada redobandirii/construirii abilitatilor de viata independenta.

Primele proiecte infiintate in cadrul Centrului Social au fost Spalatoria Sociala, in anul 1993, si Cantina Sociala, in 1994, ca raspuns la situatia precara in care traiau familiile cu multi copii si persoanele varstnice.

In urma cu 22 de ani, cand Romania era la inceputul tranzitiei spre democratie si Asociatia Caritas Bucuresti era la inceputul activitatii umanitare in Romania, statele mai dezvoltate ale Europei trimiteau numeroase ajutoare pentru a sprijini dezvoltarea tarii noastre. Asociatia Caritas Bucuresti, ca membru aflat la inceput de drum al retelei internationale Caritas, una dintre cele mai mari retele dedicate reducerii saraciei si nedreptatii in intreaga lume, primea o cantitate mare de ajutoare materiale care erau distribuite familiilor numeroase aflate in dificultate si batranilor. La momentul rspectiv asociatia avea in evidenta aproximativ 900 de persoane.In luna noiembrie 1991 s-a conturat ideea conceperii unui proiect social in cadrul caruia s-au distins doua scopuri, unul general si unul imediat. Scopul general a fost crearea unui Centru Social multifunctional, astfel fiind infiintat cel mai vechi program al Asociatiei Caritas Bucuresti. Scopul imediat a constat in distribuirea de hrana, imbracaminte sau mobilier persoanelor aflate in dificultate (familii numeroase, varstnici, persoane cu dizabilitati).Initiativa acestui program a apartinut celei care este si in prezent Coordonatorul programului, doamna Maria Gherca, cea care de mai bine de doua decenii investeste in organizarea Centrului o buna parte din viata si din sufletul ei, ca o buna gospodina si o buna prietena pentru toti beneficiarii. Ca raspuns la situatia precara in care traiau familiile cu multi copii si persoanele varstnice, in cadrul Centrului au fost infiintate doua programe: Spalatoria Sociala si Cantina Sociala.

“Primul proiect infiintat a fost Spalatoria Sociala, in data de 18 octombrie 1993. Am decis sa infiintam un astfel de proiect dupa ce am constatat conditiile precare de igiena in care traiau multe persoane care nu-si permiteau nici macar sa-si spele hainele. De programul spalatoriei sociale au beneficiat si beneficiaza batrani, familii numeroase, persoane cu dizabilitati, copii orfani si someri. Chiar daca au trecut atatia ani de la revolutie situatia economica a beneficarilor nu s-a imbunatatit si de aceea se simte nevoia existentei acestui program in continuare. Spalatoria sociala a fost si este sustinuta de sponsori din strainatate.” (Maria Gherca, Coordonator Centrul Social)

Spalatoria Sociala deserveste in prezent 30 de persoane, carora le asigura spalarea si dezinfectarea hainelor, apretarea, uscarea si calcarea lor, precum si transportul hainelor de la domiciliu si retur pentru persoanele nedeplasabile. Cel de-al doilea proiect, Cantina Sociala, a fost infiintat in 1994, iar in 1995 s-a cumparat o casa in str. Mitropolit Andrei Saguna nr.81C, care a fost restructurata si amenajata pentru a servi masa de pranz celor mai saraci. Intrucat numarul celor care apelau la serviciile acestei cantine era prea mare, s-a renuntat la acest mod de a oferi masa la centru si s-a trecut la distribuirea mesei de pranz la domiciliu. Cantina Sociala a asigurat si asigura masa de pranz pentru familii cu multi copii si persoane varstnice nedeplasabile, carora li se ofera si serviciul Masa pe roti, adica transportul hranei la domiciliu. Selectarea beneficiarilor se face pe baza unei cereri de ajutor, urmata de o ancheta sociala. La fiecare 6 luni se face reevaluarea situatiei sociale a beneficiarilor Cantinei, in vederea includerii altor persoane in acest program. Totusi unele persoane aflate intr-o situatie deosebit de delicata, cum sunt varstnicii, beneficiaza de serviciile Cantinei pe termen nelimitat. Anual Cantina Sociala organizeaza diferite evenimente pentru beneficiari, precum Ziua Internationala a Bolnavului, Ziua Copilului – 1 iunie, Pomenirea Mortilor – 2 noiembrie, Serbare de Mos Nicolae, Serbare de Mos Craciun, precum si excursii la munte, plimbari prin parc sau diferite activitati spirituale si recreative.

FARMACIA SOCIALA

Inca din 1991, Farmacia Sociala ofera gratuit medicamente persoanelor aflate in incapacitatea de a-si asigura tratamentul necesar, pe baza retetelor eliberate de medici autorizati sau acte care evidentiaza starea de boala sau categoria de „asistati” din care fac parte.

Misiune:

Cresterea sperantei de viata si a calitatii vietii pentru persoanele defavorizate social, aflate in imposibilitatea urmarii unui tratament medical adecvat necesitatilor lor.

Farmacia Sociala este unul dintre primele proiecte demarate de Asociatia Caritas Bucuresti, functionand inca din anul 1991. In contextul unei crize a medicamentelor ce pare a nu se mai sfarsi si a unui sistem medical aflat intr-o criza acuta, acest proiect social isi justifica nu numai existenta, dar reclama dreptul la intaietate in lista prioritatilor sociale. Desi, de-a lungul timpului, activitatea Farmaciei Sociale a fost intrerupta pentru scurte perioade din cauza lipsei de fonduri si personal, valoarea ei umanitara i-a asigurat continuitatea. Farmacia Sociala “Caritas” are o istorie de 20 de ani in domeniul solidaritatii sociale, rastimp in care a distribuit in mod gratuit medicamente pentru cazuri sociale, persoane cu venituri mici, pensionari, someri, persoane cu handicap sau copii fara familie din proiectele Caritas Bucuresti, dar si pentru diverse institutii de invatamant sau de ocrotire socio-medicala (camine de batrani, scoli, gradinite, asociatii si fundatii). Medicamentele se acorda pe baza retetelor eliberate de medici autorizati, acte ce evidentiaza starea de boala (certificat de handicap) sau categoria de “asistati” din care fac parte (acte doveditoare a starii sociale a pacientilor) fara a tine seama de criterii etnice sau religioase. Lunar, sunt serviti aproximativ 60 de beneficiari. Principalul finantator al proiectului este fundatia Hilfsverein Nymphenburg Germania, ai carei reprezentanti, aflati in vizita la Bucuresti, s-au aratat interesati sa continue investitiile in farmacie, asigurand medicamente in valoare de aproxim 40.000 euro. In schimb, donatiile interne acopera un procent aproximativ de numai 30% din necesarul functionarii, ceea ce semnaleaza necesitatea unei colaborari interne mai stranse, in folosul cetatenilor aflati in dificultate.

CENTRUL DE INGRIJIRE LA DOMICILIU

Functional din 1994, programul s-a restrans treptat din considerente materiale. In trecut, in Arhidieceza de Bucuresti au functionat sase Centre de Ingrijire Medicala la Domiciliu (in Bucuresti, Brezoi, Buftea, Ploiesti, Ramnicul Valcea si Cervenia) dar la ora actuala mai functioneaza numai cel din Bucuresti, cu 140 de beneficiari.

Misiune:

Ameliorarea starii de sanatate si reducerea gradului de dependenta a persoanelor care sunt imobilizate la pat, se confrunta cu grave probleme medicale si sociale, sunt afectate de excluziune sociala sau abandon familial.

Sistemul de sanatate din Romania, dar si cel social, se dovedesc, adeseori, incapabile sa ofere cetatenilor aflati in situatii disperate o solutie pentru a-si alina suferintele. Condamnati, pe de o parte, de saracie, iar pe de alta parte de boli care ii imobilizeaza, impiedicandu-i sa paraseasca locuinta sau poate chiar patul, multi batrani, dar chiar si unii tineri, ajung sa duca o existenta disperata, in care speranta ca poate maine va fi ultima zi este cel mai fericit gand al lor. Caritas Bucuresti vine in sprijinul acestor oameni, oferindu-le speranta pentru o viata mai buna, prin intermediul Centrului de Ingrijire la Domiciliu (C.I.D.). Centrul de Ingrijire la Domiciliu a fost infiintat in ianuarie 1994, in Bucuresti, cu sprijinul Asociatiei Caritas Munchen. Incepand cu anul 1998, datorita Caritas Germania, acesta a devenit un program national. Echipele Caritas din intreaga tara ofera, in prezent, asistenta specializata pentru persoanele nedeplasabile din 360 de localitati si, potrivit raportului Caritas Romania, intr-un singur an 15.500 de astfel de persoane au beneficiat de programele Caritas de ingrijire la domiciliu. In Arhidieceza de Bucuresti au functionat sase astfel de centre, respectiv in Capitala, in Buftea, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Cervenia si Brezoi. Din considerente materiale, la ora actuala mai functioneaza numai cel din Bucuresti, cu 140 de beneficiari, si cel din comuna Iancu Jianu, judetul Olt, infiintat in 2012 cu sprijinul Primariei locale. In prezent, in comuna exista doi medici de familie, la o populatie de 4880 de locuitori, si cel mai apropiat spital este cel din municipiul Slatina. Pentru inceput, noul Centru de Ingrijire la Domiciliu functioneaza cu un singur angajat si un voluntar, urmand insa sa se dezvolte pe masura ce vor fi atrase noi fonduri si noi colaboratori.

Obiectivul C.I.D.:Ameliorarea starii de sanatate si reducerea gradului de dependenta a persoanelor care sunt imobilizate la pat, se confrunta cu grave probleme medicale si sociale, sunt afectate de excluziune sociala sau abandon familial.

Servicii:

Servicii medicale: monitorizarea parametrilor fiziologici, masurarea glicemiei, administrarea medicamentelor, injectiilor, administrarea perfuziilor, alimentatie artificiala, ingrijirea plagilor, sondaj vezical, clisma, masaj partial, mobilizare, aplicatii medicamentoase, aplicarea de mijloc ajutator pentru absorbtia urinei, manevre terapeutice pentru evitarea complicatiilor pulmonare, ingrijirea stomelor, fistulelor, tub de dren, ingrijirea canulei traheale, recoltare analize, suprimarea firelor.

Servicii de baza: ajutor pentru igiena corporala, imbracare si dezbracare, igiena eliminarilor, hranire si hidratare, transfer si mobilizare, deplasare in interior, comunicare

CASA “SF. IOAN” – Centru cu module de tip familial

Casa “Sf. Ioan, prin insusi statutul sau, isi propune sa recreeze, pe cat posibil, mediul familial necesar pentru a asigura copiilor lipsiti de ocrotirea parinteasca ori provenind din familii care nu le pot acorda ingrijirea necesara, conditiile optime pentru cresterea si valorificarea potentialului propriu. Desi un centru pentru copii nu va fi niciodata o familie in sensul obisnuit, personalul acestui centru poate sa ofere suportul de tip familial, continuitatea dezvoltarii copilului si siguranta zilei de maine, iar centrul poate sa devina acel loc mult ravnit numit “acasa”.

Misiune:

Sprijinirea copiilor admisi in centru pentru ca acestia sa depaseasca dificultatile generate de situatia de separare de parinti, prin oferirea unui spatiu securizant unde copilul sa se simta acceptat, respectat si valorizat.

Deschisa in 1990 ca Centru de Zi pentru copiii strazii din zona Garii de Nord Bucuresti, Casa Sf. Ioan s-a transformat, la scurt timp dupa infiintare, intr-un Centru de Tip Rezidential, oferind sprijin unui nucleu stabil de copii aflati in situatie de abandon familial. In aprilie 2006 programul si-a definitivat statutul, devenind un Centru cu Module de Tip Familial, ce ofera servicii copiilor lipsiti de ocrotirea parinteasca ori provenind din familii care in urma dificultatilor si lipsurilor nu le pot acorda ingrijirea necesara. Un copil poate sa traiasca fericit numai atunci cand stie ca este iubit. Numai atunci devine complet el insusi. (Luigi Verdi) Privarea unui copil de ocrotirea familiala este o reala tragedie pentru micutul care, fara sa fi apucat macar sa faca primii pasi majori in viata, se trezeste singur si lipsit de repere de orice fel intr-o lume pe care nu o cunoaste: lumea adultilor. Depresie, nesiguranta, confuzie, sentimente de vinovatie, insecuritate, lipsa de apartenenta, grave dezechilibre emotionale si tulburari comportamentale, toate se asociaza cu majoritatea cazurilor de abandon familial. Tot o tragedie este insa si pentru societate, pentru aceasta lume a adultilor si a sistemelor sociale mult prea slab pregatite pentru a reusi sa le ofere acestor copii un mediu securizant, potrivit pentru dezvoltarea fizica, sociala si morala. Delicventa juvenila, abandonul scolar, consumul de droguri, vagabondajul sau agresivitatea relationala sunt, de asemenea, asociate adeseori cu abandonul familial. Desi un centru pentru copii nu va fi niciodata o familie in sensul obisnuit, personalul acestui centru poate sa ofere suportul de tip familial, continuitatea dezvoltarii copilului si siguranta zilei de maine, iar centrul poate sa devina acel loc mult ravnit numit “acasa”. Aceasta este si motivatia si totodata necesitatea existentei Casei “Sf. Ioan”, un Centru Rezidential de tip familial care isi propune sa recreeze, pe cat posibil, mediul familial necesar pentru a asigura copilului conditiile optime pentru cresterea si valorificarea potentialului propriu. Intrarea fiecarui copil in Casa “Sf. Ioan” se face in baza unei decizii a Comisiei pentru Protectia Copilului sau in baza Hotararii unei instante judecatoresti iar cei admisi sunt evaluati periodic la nivel de comisii de specialitate. Copiii inscrisi in programul Casei “Sf. Ioan” beneficiaza de asistenta si ocrotire pana cand devine posibila intoarcerea in familie sau integrarea intr-o alta familie. O atentie deosebita se acorda restabilirii si imbunatatirii relatiilor cu familia de origine sau rudele, precum si angajarii acestora in sprijinirea copilului pentru dezvoltarea unei relatii de atasament stabile. Se colaboreaza cu alte servicii pentru a face posibila reintegrarea copilului in familie. In cazul in care nici reintegrarea in familia biologica, nici identificarea unei alte familii nu sunt realizabile, copiii sunt sprijiniti sa se pregateasca pentru o viata independenta, sa fie capabili, ca adulti, sa desfasoare o activitate care sa le asigure autonomie. Beneficiarii pot fi gazduiti pana la implinirea varstei de 18 ani, daca nu sunt reintegrati in familia largita sau daca nu sunt adoptati, dupa care tinerii sunt ajutati sa gaseasca un loc de munca si o locuinta la un pret acceptabil al chiriei. In acest sens se colaboreaza cu organizatii care vin in sprijinul tinerilor aflati in situatii de risc. Tinerii care doresc sa urmeze o forma de invatamant dupa implinirea varstei de 18 ani pot face o cerere scrisa pentru a ramane in Casa Sf. Ioan pana la finalizarea studiilor. Din luna octombrie a anului 2010 Casa “Sf. Ioan” are o noua locatie, pregatita sa gazduiasca pana la 16 copii, in cadrul Complexului de Servicii Sociale Caritas Bucuresti. Aici, intr-un climat de securitate si afectiune copiii sunt insotiti si sprijiniti de catre profesionisti sa depaseasca dificultatile generate de situatia de separare de parinti.

Servicii:

· Informare;

· Consiliere sociala;

· Gazduire pe perioada nedeterminata;

· Suport emotional si dupa caz consiliere psihologica;

· Educare;

· Socializare si petrecere a timpului liber;

· Reintegrare familiala si comunitara.

CENTRUL DE ZI PENTRU COPII CU DIZABILITATI

n anul 1992, Asociatia Caritas Bucuresti a implementat primul proiect pentru copiii cu Sindromul Langdon Down din Romania: Centrul Down. In 2008, acesta a devenit Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati, stabilindu-si drept misiune sprijinirea copiilor prescolari (0-6 ani) cu dizabilitati, a familiilor acestora, a ONG-urilor si autoritatilor, pentru ca impreuna sa asigure persoanei cu dizabilitati un nivel de viata corespunzator dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale si morale.

Misiune:

Acordarea de sprijin copiilor cu dizabilitati (0-6 ani), familiilor acestora, ONG-urilor si autoritatilor pentru a asigura persoanei cu dizabilitati un nivel de viata corespunzator dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale, morale si sociale, promovand dreptul acestora la imbunatatirea calitatii vietii.

In cadrul Centrului de zi pentru copii cu dizabilitati, apartinand Asociatiei Caritas Bucuresti, se lucreaza cu multa atentie, cu profesionalism, dar mai ales cu mult drag. Terapeuti, familii, copii, sunt cu totii implicati intr-o munca de echipa care, in cele din urma, se finalizeaza cu dezvoltarea personala a fiecaruia. “Lucrul cu acesti copii pentru mine intra in ratiunea de a trai, de a avea un scop clar, de a astepta, de a invata unii de la altii. Nu as vrea sa punctez ce au invatat ei de la mine, ci as vrea sa subliniez ce am invatat eu de la ei. Am invatat: sa ascult, sa pun accent doar pe lucrurile importante, sa am rabdare, sa fiu un om si un parinte mai bun.” (Oana Stefan, Psiholog).

Centru de Interventie Timpurie ofera servicii profesionalizate care sunt efectuate de persoane cu calificare in domeniul psiho-social si realizate prin metode si tehnici specifice. Serviciile oferite in cadrul Centrului includ evaluarea complexa a copiilor, finalizata prin intocmirea Planurilor Centrate pe Persoana, a Planurilor de Interventie Personalizata si/sau a Planurilor de Activitati, consiliere psihologica si sociala, recuperare psiho-motorie, integrare comunitara, educare, socializare si petrecere a timpului liber si Scoala Parintilor. Consilierea psihologica presupune o interventie psihologica in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale si in scopul preventiei si remiterii problemelor emotionale, cognitive si de comportament, adresandu-se deopotriva copiilor si apartinatorilor. Prin consilierea sociala beneficiarul este ajutat sa ia o decizie asupra modalitatii de rezolvare a problemei sale, dupa prezentarea posibilitatilor de actiune existente si a consecintelor acestora. Recuperarea psiho-motorie are ca obiectiv dezvoltarea potentialului functional restant al beneficiarului in scopul stimularii integrarii/ reintegrarii sociale a acestuia.

Terapiile utilizate sunt: logopedie, terapie ocupationala, terapie prin arta, ergoterapie, ludoterapie (activitati de stimulare a abilitatilor motorii si de stimulare a restantului functional - desfasurate in cadrul spatiilor special amenajate in acest scop).

Integrarea comunitara: specialistii centrului mediaza relatia dintre apartinatori si institutiile de specialitate, facilitand integrarea beneficiarilor in invatamantul de masa sau special, in cercuri de arta sau sportive, etc. Educarea vizeaza formarea deprinderilor si dezvoltarea abilitatilor de viata independenta si stil de viata sanatos, precum si invatarea regulilor sociale.

Socializarea si timpul liber. Acest serviciu presupune organizarea unor activitati de grup cu beneficiarii de genul joc de rol, joc cu reguli impuse, joc la libera alegere, concursuri. Se realizeaza excursii, grup de creativitate si alte evenimente culturale sau activitati cu caracter instructiv-educativ.

Scoala Parintilor se organizeaza lunar, cu participarea apartinatorilor si a unuia sau mai multi specialisti de la centru. Obiectivele generale sunt informarea si consilierea familiilor, precum si crearea unor ocazii de socializare pentru acestea. Acest serviciu permite schimbul de experienta intre persoane cu experiente si nevoi similare, cu medierea si sub indrumarea unui specialist. Momentan, centrul isi desfasoara activitatea intr-un apartament din Bucuresti, situat in strada Danubiu nr. 11, Bl.6H, Sc1, Ap 1, sector 3. In viitor insa, Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati va avea o noua locatie, in cadrul Complexului de Servicii Sociale Caritas din strada Gheorghe Pripu, complex care va cuprinde atat „Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati“ cat si „CASA “SF. IOAN” – Centru cu module de tip familial.

PROGRAM DE PREVENIRE A TRAFICULUI DE PERSOANE

Demarate in 2005, programele de prevenire a traficului de persoane au ramas fidele scopului initial de a crea un mediu mai sigur pentru copii prin antrenarea familiei, a scolilor si a intregii societati in activitati de formare, informare si sensibilizare a opiniei publice.

Misiune:

Reducerea riscului traficului de persoane in randul tinerilor.

In octombrie 2001 Asociatia Caritas Bucuresti adauga la paleta larga de programe-proiecte pe care le punea in serviciul comunitatii si un proiect educational menit sa consolideze comunitatea scolara: “Parteneriatul Scoala-Parinti”(PSP). Misiunea acestui proiect de patru ani, finantat si implementat de organizatia Catholic Relief Services (SUA) in aproape toate tarile balcanice, a fost aceea de a transforma scoala in centru de dezvoltare comunitara in care toti membrii comunitatii scolare invata si participa la imbunatatirea vietii si educatiei copiilor. Pe acest fond s-au dezvoltat ulterior programele educationale de prevenire a traficului de persoane, pe care Caritas Bucuresti le-a implementat si continua sa le deruleze in parteneriat cu diferite institutii de prestigiu la nivel national si international. 10 ani de activitate pentru un viitor mai sigur Programele de prevenire a traficului de persoane derulate de Caritas Bucuresti au inceput in 2005, odata cu implementarea proiectului pilot “Prevenirea riscurilor traficului de fiinte umane in randul tinerilor din Romania “– implementat in 5 licee din tara (Bucuresti, Bacau, Prahova, Arges si Dambovita). Treptat, programele au devenit mai ample, asociatia implicandu-se in proiecte europene de prevenire a traficului de persoane, continuate in prezent prin proiectul transcontinental “Prevenirea traficului de persoane si a turismului sexual”. In tot acest timp s-au creat si s-au mentinut noi contacte la nivel national si international, construindu-se parteneriate puternice si durabile, iar Caritas Bucuresti si-a consolidat pozitia de actor si partener in prevenirea si reducerea riscurilor traficului de persoane. Ca un rezultat firesc al tuturor activitatilor intreprinse de-a lungul anilor, s-a realizat si o comunitate/platforma de comunicare virtuala prin utilizarea site-ului www.anti-trafficking.info, actualizat si updatat in functie de evolutia fenomenului. Acesta constituie totodata si un instrument de masura al rezultatelor obtinute dar si de informare continua. Colaborarea internationala a dat nastere unei retele informale intre organizatii, institutii si agentii nationale si locale din Romania, Bulgaria, Bosnia&Hertzegovina, Albania, Kosovo si Franta, implicate ca parteneri in implementarea activitatilor de prevenire si in activitati de lobby si advocacy ( aproximativ 100 de entitati). Implicarea scolilor in aceste campanii de prevenire a traficului de persoane a avut drept consecinta transformarea a 68 de scoli in Centre de resurse deschise pentru comunitatile locale. Tinerii voluntari au dobandit nu numai cunostintele necesare asupra acestui fenomen ingrijorator dar si capacitatea de a transmite cunostintele si de a forma alti tineri de la scolile din comunitate/ mediul rural. Drept urmare, peste 200.000 de persoane au fost informate prin reteaua de scoli si echipele de voluntari si au fost formate peste 600 de persoane. Prin implicarea tinerilor, acestia au fost recunoscuti ca forta activa in eforturile de reducere a riscurilor acestui fenomen, iar institutiile statului au fost implicate intr-o masura tot mai mare in solutionarea problemelor legate de traficul de fiinte umane.

Scurt Istoric·

· Ianuarie- Septembrie 2005: Proiectul pilot: “Prevenirea riscurilor traficului de fiinte umane in randul tinerilor din Romania”;

· Octombrie 2005 – Septembrie 2006: “Crearea unui mediu mai sigur pentru copii: efort comun al familiei si scolii impotriva traficului de fiinte umane” – implementat in 11 scoli din Romania in colaborare cu autoritati locale, politia de frontiera si proximitate, alte organizatii non-guvernamentale si institutii identificate in comunitate;

· 2006: “Reducerea riscurilor traficului de fiinte umane in zona transfrontaliera a Dunarii”- proiect transfrontalier implementat impreuna cu Caritas Ruse, Bulgaria, in parteneriat cu Agentia Nationala Impotriva traficului de Persoane (ANITP), autoritatile locale din judetul Giurgiu, politia de frontiera si organizatii si institutii similare din Ruse, Bulgaria;

· 2006- 2007: Proiect pilot “CASA MERIS” – Centru se asistenta in regim de urgenta pentru persoanele in situatie de risc, proiect de asistenta si reintegrare a victimelor traficului de fiinte umane in parteneriat, Asociatia ADPARE si ANITP, cu finantare din fonduri private din Italia;

· 2006- 2009: “Crearea unui mediu mai sigur pentru copii: efort comun al familiei si scolii impotriva traficului de fiinte umane din Albania, Bosnia - Hertzegovina, Kosovo si Romania”: proiect multinational de prevenire a traficului de persoane, implementat in parteneriat cu Asociatii nationale de parinti in colaborare cu alte organizatii si institutii guvernamentale si non-guvernamentale din cele 4 tari;

· 2011- 2014: “Lupta impotriva traficului de persoane si a turismului sexual” - Proiect European transcontinental implementat in parteneriat cu organizatii si institutii publice din Italia, Spania, Romania, Argentina si Brazilia.

INTERVENTII IN SITUATII DE URGENTA

De la inceputul programului, in 1998, acesta s-a dezvoltat prin castigarea unor noi competente in domeniu. In ultimii ani, Caritas Bucuresti s-a implicat nu numai in distribuirea de utilitati familiilor afectate (ajutoare alimentare, igienico-sanitare, sobe, mobilier scolar, furaje pentru animale si materiale de constructii) dar si in activitati de reconstructie partiala sau chiar totala a locuintelor. De asemenea, Caritas Bucuresti a derulat programe de constientizare a efectelor pe care le pot avea dezastrele naturale dar si de preventie si reducere a riscurilor implicite.

Misiune:

Asistarea si ajutorarea victimelor dezastrelor naturale si initierea unor actiuni de prevenire a acestui gen de situatii.

De la inceputul programului, in 1998, acesta s-a dezvoltat prin castigarea unor noi competente in domeniu. In ultimii ani, Asociatia Caritas Bucuresti s-a implicat nu numai in distribuirea de utilitati familiilor afectate dar si in activitati de reconstructie partiala sau chiar totala a locuintelor. Misiune:Asistarea si ajutorarea victimelor dezastrelor naturale si initierea unor actiuni de prevenire a acestui gen de situatii. Servicii:• Sustinerea comunitatilor afectate de dezastre prin asigurarea resurselor de subzistenta (alimente, obiecte igienico-sanitare, furaje pentru animale etc.);• Informare si sprijin pentru redobandirea capacitatii de autosustinere a beneficiarilor;• Reparatia, respectiv reconstructia locuintelor si dotarea acestora;• Derularea unor programe de constientizare a efectelor pe care le pot avea dezastrele naturale, dar si de preventie si reducere a riscurilor implicite.BeneficiariBeneficiarii programului sunt sinistrati in urma calamitatilor naturale / inundatii. Pot fi atat persoane care au un loc de munca, dar mai ales persoane fara ocupatie, batrani, persoane cu dizabilitati si de cele mai multe ori persoane cu un nivel de educatie foarte scazut. Pentru identificarea acestora sunt folosite in prima faza informatii obtinute din presa, TV, internet iar ulterior informatii / liste obtinute de la autoritati si apoi verificate si completate de reprezentanti Caritas in urma vizitelor in localitate si anchetelor sociale realizate.

 

Comentarii:

Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 

Doneaza bani

Doneaza obiecte

Are nevoie de: calculatoare, haine, incaltaminte

 

Evenimente comunitate: