Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roFundatii Articole fundatii asociatii interviu cu Otilia Geavlete despre activitatea Asociatiei Sfantul Stelian
 

interviu cu Otilia Geavlete despre activitatea Asociatiei Sfantul Stelian

 

Asociatia Sfantul Stelian implineste in luna iune 20 de ani de activitate, drept pentru care primiti felicitarile noastre sincere pentru tot ce ati realizat pana acum. Povesteste-ne te rog despre istoricul organizatiei.

Asociatia Sfantul StelianAsociatia Sfantul Stelian a fost infiintata in anul 1993, intr-o perioada zbuciumata, cu numeroase probleme sociale. Ceea ce numeam atunci fenomenul „copiii strazii”  era una dintre cele mai acute astfel de probleme.  Mai multi voluntari si-au asumat atunci misiunea de a ajuta cele mai vulnerabile categorii sociale, sub indrumarea spirituala a Parintelui Galeriu.

Totul a pornit cu o cantina mobila, prin care se servea masa calda copiilor strazii si adultilor fara adapost pe stadionul „Vointa”. Voluntarii Asociatiei Sfantul Stelian interveneau in situatii de criza, coborand in canale, mergand la Gara de nord si in alte locuri unde traiau grupurile de copii fara adapost si aducand ajutoare de urgenta, alimente, haine, medicamente.

Ulterior ne-am dat seama ca educatia este cheia pe care trebuie s-o folosim, pentru a promova integrarea sociala a acestei categorii dezavantajate, pentru a impiedica  perpetuarea vietii in strada, in conditii precare, pentru a-i invata pe cei care atunci erau copii sa se gandeasca la viitor. Am inceput sa-i ajutam, inscriindu-i in scoli, pregatindu-i pentru examenele in sistemul de invatamant cu frecventa redusa. Multi dintre ei nu stiau nici sa scrie, nici sa citeasca, alfabetizarea fiind o prioritate. Activitatile educationale se desfasurau in scoli, in clase puse la dispozitie prin bunavointa directorilor.

Cum ati continuat? Banuiesc ca va doreati sa faceti mai mult, sa aveti un stabiliment in care sa oferiti ajutor permanent.

Am lucrat mult si cu greu ca sa ne implinim primul vis, infiintarea unui Centru educational de zi cu cantina sociala, in anul 1997. Aici au putut veni, pe langa copiii adusi din strada si copii din familii foarte sarace, recomandati de diverse scoli din sectorul 5. Am incheiat colaborari cu scolile ca sa putem actiona mai bine in sprijinul elevilor saraci, pentru a putea preveni abandonul scolar, din ce in ce mai ridicat la copiii din familii defavorizate.

Pentru ca actiunea noastra sa fie eficienta si deplina, am inceput sa oferim familiilor copiilor din program un complex de servicii sociale, bazate pe consiliere si asistenta sociala, consiliere psihologica si terapie, mediere sociala si suport material, de la masa calda zilnica la obiectele necesare unui trai decent (imbracaminte, incaltaminte, obiecte de uz casnic, obiecte de cazarmament).

Astfel a luat fiinta Centrul de servicii sociale pentru persoane dezavantajate, in anul 2000, din care s-a dezvoltat apoi Centrul de servicii pentru varstnici. Pentru ca batranii singuri, bolnavi, abandonati de copii sunt o categorie extrem de vulnerabila, la care ajutorul ajunge mult mai greu, adesea ocoliti de politicile sociale si de programele de finantare, ne-am asumat aceasta provocare de a ajuta un grup de 100 de persoane varstnice. Am luptat din greu pentru a putea aduce o raza de bucurie pentru batranii singuri, pentru a-i scoate din izolare si a le asigura necesarul pentru o viata mai buna. In sprijinul persoanelor varstnice am incheiat un parteneriat cu DGASPC sector 5.

Intrucat am realizat cat de vulnerabili sunt beneficiarii nostri din punct de vedere al sanatatii, am decis sa infiintam un Centru medico- social in cadrul caruia sa acordam servicii medicale gratuite pentru toti cei pe care ii asistam.

Ce activitati ati desfasurat in Centrul Educational de zi?

Centrul nostru educational pentru copii a continuat sa se dezvolte, activitatile sale inmultindu-se si diversificandu-se in fiecare an. Anual,  in jur de 150 de copii sunt asistati in cadrul Centrului. Am pornit de la un program de meditatii si recuperare scolara, am dezvoltat apoi numeroase activitati de educatie non- formala, concursuri, jocuri, ateliere, activitati de educatie artistica, estetica, religioasa, pro-ecologica si civica, activitati de responsabilitate sociala, financiara si voluntariat in randul beneficiarilor din programe.

Sambata, am organizat un Program de pictura de icoane pe sticla, cu ajutorul caruia am reusit sa atragem copii talentati din strada si din familii sarace si nu ne-am oprit aici, pentru ca lucrarile copiilor nostri au fost prezentate in numeroase expozitii nationale si internationale. Incepand cu anul 2004 am infiintat o Trupa de teatru, muzica si dans, care ne-a reprezentat in spectacole pe scene renumite, de la Cercul Militar la Teatrul Ion Creanga, de la Centrul cultural Nicolae Balcescu la Festivalul „Conil Fest”.

Am fost prezenti cu trupa noastra in scoli, facultati, la Ministerul Culturii, la diferite expozitii in hoteluri, la concursuri, spectacole organziate si festivaluri si am castigat diplome si trofee care i-au motivat pe copiii nostri in eforturile lor.

Mos Craciun a venit la Centrul de zi al Asociatiei Sfantul Stelian2004 a fost un an foarte important pentru noi, pentru ca a fost anul in care si-a deschis portile centrul nostru de suflet, Centrul Familial „Speranta pentru maine” din comuna Greaca, Judetul Giurgiu. Acest centru cuprinde trei case familiale in care locuiesc parinti sociali ce ingrijesc 21 de copii abandonati, din centre de plasament din Bucuresti si judetul Giurgiu.

Aici copiii primesc tot ceea ce le-ar putea oferi o familie normala: ingrijire, educatie, recreere si, ce este mai important, dragostea si atentia unor mame sociale exceptionale.

Incepand cu anul 2008, ne-am confruntat cu dificultati mari pentru a putea mentine deschise si active toate proiectele noastre, dar nu am renuntat si am reusit sa trecem peste perioade de criza si de rascruce. Mai mult decat atat, in perioada 2009- 2012 am derulat trei proiecte europene,  de dimensiuni mari, dintre care doua au fost cofinantate din Fondul Social Europea prin POSDRU 2007- 2013, iar al treilea printr-un alt program european, Facilitatea de Tranzitie.

Actualmente aceste proiecte s-au terminat cu succes, am primit pentru ele diplome, premii si recomandari, iar acum, in anul 2013, continuam programele noastre constante, in cadrul centrelor pe care le-am infiintat si cu care ne mandrim.

Ati facut sau va pregatiti sa faceti un bilant al realizarilor?

Asa cum spuneati, anul acesta, Asociatia Sfantul Stelian implineste 20 de ani de activitate si aceasta, cred eu, este una dintre cele mai importante realizari ale noastre: ca ne-am continuat neintrerupt, adesea voluntar,  misiunea pe care ne-am asumat-o si, facand un bilant al tuturor proiectelor duse la capat, al tuturor persoanelor pe care le-am sprijinit si al tuturor realizarilor noastre in domeniul social, putem spune cu mandrie ca ne-am indeplinit cu adevarat aceasta misiune.

Faptul ca toate Centrele noastre continua sa functioneze de atatia ani si suportul pe care il oferim zi de zi prin Programul educational, prin Centrul Familial, prin Cantina sociala si prin Centrul de Servicii Sociale reprezinta cea mai importanta realizare a noastra. 

O alta realizare de marca este desfasurarea a trei mari proiecte europene, respectiv proiectele “De la teorie la practica- primul pas spre construirea carierei” si “Scoala diversitatii- sectorul 5, promotor al educatiei incluzive si non-discriminarii in scoala”, cofinantate din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, precum si proiectul “Pe cont propriu- pregatire pentru viata a copiilor si tinerilor in abandon familial”, in cadrul Programului Facilitatea de Tranziţie 2007/19343.03.03. Ca rasplata pentru eforturile si realizarile din cadrul proiectului „Scoala Diversitatii”, Asociatia Sfantul Stelian a primit Premiul I la Gala Societatii Civile 2012, pentru categoria „Incluziune Sociala”, precum si premiul II la Gala Premiilor in Educatie 2012.

Ar mai fi nenumarate lucruri de spus. As putea vorbi despre zecile de parteneriate pe care le-am derulat, dintre care mentionez doar cateva: parteneriatele cu DGASPC Giurgiu, DGAPSC sector 4 si sector 5, Primaria Sectorului 5, peste 20 de scoli, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Centrul Cultural Nicolae Balcescu, precum si numeroase ONG-uri din sectorul social; despre expozitiile pe care le-am avut in tara  (la Ministerul Culturii si cultelor, la Hotel Intercontinental, la Hotel Novotel, la Muzeul de Istorie, etc) si in strainatate, precum si despre spectacolele pe care le-am prezentat cu diferite ocazii, despre activitatile de implicare civica si voluntariat in care am reusit sa-i atragem pe adolescentii nostri; de exemplu ecologizarea unor zone din Bucuresti in cadrul evenimentului Let’s do it, Romania sau despre vizitele umanitare la Centre de batrani si de plasament, unde copiii nostri au venit sa aduca o bucurie celor necajiti; despre sutele de copii pe care i-am ajutat sa termine scoala si sa se inscrie la licee, despre alte zeci de familii care ne-au multumit ca am aparut in calea lor.

Nu cred ca exagerez cand spun ca fiecare saptamana aduce cu ea o noua realizare, un nou succes pentru noi.

Cum a inceput colaborarea ta cu Sfantul Stelian?

Colaborarea mea cu Asociatia Sfantul Stelian a inceput acum 14 ani si a reprezentat primul meu loc de munca. Pot spune ca am fost de fata la cele mai importante realizari ale Asociatiei si, pe cat am putut, am incercat sa fiu artizanul unora dintre ele. Trebuie sa mentionez ca  am terminat Facultatea de Biochimie si nu ma gandeam in nici un fel ca voi lucra in domeniul social, asa ca destinul meu profesiona, ca sa spun astfel, a reprezentat o surpriza chiar si pentru mine. Am inceput sa lucrez ca educator in Centrul educatioal de zi si apoi ca lucrator social, dupa ce am obtinut o diploma in acest domeniu. Lucrul cu copiii m-a atras in mod deosebit chiar de la inceput, mai ales ca eu insami provin dintr-o familie numeroasa si aveam o oarecare experienta in sensul relatiei educationale cu copilul.

Ulterior m-am implicat in activitatile artistice, in pregatirea de serbari si spectacole. In anul 2004 am participat la organizarea unei tabere internationale in Olanda cu copiii din programele noastre, iar din 2006 am coordonat taberele organizate in diferite locatii din Romania. In timp am participat la diferite cursuri si formari, in domeniul pedagogic, pe management de proiect, in domeniul antreprenorial si ca formator.

Incepand din anul 2008 coordonez Centrul Educational de zi al Asociatiei Sfantul care are in jur de 120 de beneficiari, copii din familii dezavantajate. Tot din 2008 am inceput sa lucrez in domeniul scrierii de proiecte si fundraisingului, iar eforturile mi-au fost rasplatite prin castigarea a doua proiecte europene, pe unul dintre ele, axat pe instruirea practica a studentilor din Facultatea de sociologie,  fiind si manager de proiect. Nu in ultimul rand am lucrat in promovarea acestor proiecte, printre rezultatele importante fiind castigarea premiilor de la Gala Societatii Civile si de la Gala Premiilor in educatie.

In interviul pe care il vom face saptamana viitoare Otilia ne va impartasi cateva cazuri care au impresionat-o in mod deosebit, cum s-au promovat ca si asociatie, ce parteneri au reusit sa atraga si cat de utila le-a fost prezenta si colaborarea cu Imparte.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Interviu cu doctor Vlad Romanescu, director medical Policlinica Sociala - Fundatia Regina Maria

Interviu cu Adrian Matis, manager de proiect al Asociatiei Smiles

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o fundatie  
Doneaza acum
Fundatii din Romania
Despre fundatii si asociatii
Declaratia 2%
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: