Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roFundatii Articole fundatii asociatii Cum infiintez o asociatie caritabila
 

Cum infiintez o asociatie caritabila

 

De cate ori nu te-ai intrebat cum infiintezi o asociatie caritabila? Mai intai trebuie sa te gandesti la motivele si obiectivele pe care le ai. Pune-ti o intrebare sincera, vrei sa faci asta pentru bani sau vrei sa ajuti oamenii care au nevoie de ajutor? Daca raspunsul este sa ajuti oamenii care au nevoie de ajutor, atunci esti pe drumul cel bun. Este perfect normal sa fii recompensat pe parcurs, dar acest lucru nu ar trebui sa fie singurul tau scop.

Scopul infiintarii unei asociatii caritabile
Apoi, ce trebuie sa faci este sa cercetezi daca nu cumva mai exista un alt program care militeaza pentru aceleasi scopuri cu ale tale. Nu e niciun motiv de ingrijorare, te asigur, dar in felul acesta vei putea formula si alte obiective mult mai interesante care vor atrage mai multi membri si, poate mai mult succes.

Scopul infiintarii unei asociatii caritabile nu este sa intreci o alta, ci sa suplinesti cu ceva nou nevoiele unei asociatii existente. Cu cat sunt mai multe porti deschise in folosul comunitatii, cu atat mai multe persoane sarace sau fara adapost vor primi ajutor. De exemplu, sunt asociatii care militeaza pentru drepturile copiilor, sau asociatii care ofera asistenta sociala copiilor bolnavi, centre de ingrijire la domiciliu, sau fundatii pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilitati senzoriale. Ai putea sa vii cu o idee unica, noua, sau un program neexplorat suficient in Romania, care ar putea fi valoros si ar putea ajuta alte categorii de persoane sarace. O idee ar fi amenajarea unui centru de innot pentru copiii cu dizabilitati, sau un campus care ofera sesiuni de mediere pe timp de vara.

Pasi legali sa infiintezi propria ta asociatie caritabila

Exista cativa pasi legali sa infiintezi o asociatie caritabila. Pentru infiintarea unui ONG sunt necesare cel putin 3 persoane fizice sau / si juridice, in cazul asociatiilor, sau cel putina una, in cazul fundatiilor.

1. Disponibilitatea denumirii
Primul pas in infiintarea unei organizatii non-profit este obtinerea dovezii ca denumirea aleasa este conforma cu legea si ca nu a fost deja folosita sau rezervata de altcineva. Dovada disponibilitatii denumirii se obtine de la Ministerul Justitiei, in baza unei cereri, platind o taxa de 5 lei la unitatea Trezoreriei Statului de care apartii.

Cererea poate fi completata la registratura Ministerului Justitiei (nr. 954/2000) sau o poti trimite prin posta. Primesti dovada disponibilitatii denumirii de la Serviciul de Relatii cu Publicul si Evidenta ONG al Ministerului.
Pentru cine nu e din Bucuresti, mergeti la Trezoreria orasului de unde apartineti, platiti 5 lei in contul Ministerului Justitiei si chitanta in original impreuna cu cererea, le puneti intr-un plic timbrat adresat Ministerului Justitiei.
Termenul de trimitere a raspunsului este de 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii, in cazul in care mergi personal sa ridici cererea, sau 10 zile lucratoare, daca ai optat pentru raspunsul prin posta. Valabilitatea dovezii este de 3 luni de la data emiterii. 

2. Sediul
Conform legii, pentru infiintarea unei asociatii este nevoie sa ai un sediu social. Daca nu detii un sediu inchiriat, poti stabili drept sediu locuinta unuia dintre membrii fondatori (cu conditia sa fie in proprietatea acestuia). Apoi, in functie de obiectul de activitate, veti putea cauta un alt sediu, in care sa va puteti desfasura activitatea. Proprietarul imobilului stabilit ca sediu autentifica la notar o declaratie prin care pune la dispozitie spatiul respectiv ca sediu pentru asociatie. Sau puteti folosi pentru justificarea sediului un Contract de imprumut de folosinta, numit Contract de Comodat. Acesta nu este necesar sa fie autentificat daca imobilul este proprietatea unuia dintre fondatori. Valabilitatea lui nu poate fi mai mare de 12 luni dupa care se reinoieste daca este cazul.

 

Ce trebuie sa mai stiti:
• Daca aveti la dispozitie un spatiu inchiriat, veti avea nevoie de contractul de inchiriere, in copie autentificata, si de acordul proprietarului. In cazul imobilelor aflate sub ipoteca, se cere acceptul oficial al bancii creditoare.
• Daca sediul este stabilit intr-un imobil ce cuprinde mai multe proprietati cu destinatie rezidentiala (bloc, vila), se mai cer urmatoarele:
- Acordul vecinilor cu pereti comuni cu apartamentul-sediu
- Acordul Asociatiei de Proprietari. Acordul se da pe un formular tip, care este pus la dispozitie de Uniunea Nationala a Asociatiilor de Proprietari. Adresati-va administratorului imobilului
• Unele instante nu cer dovada acordului vecinilor sau/si asociatiei de proprietari pe motiv ca acele dispozitii sunt prevazute expres numai in cazul legislatiei privind agentii economici, nu si in cea privind ONG-urile, sau/si pe motiv ca prevederile Legii Locuintei nu sunt aplicabile, daca asociatia declara ca nu va desfasura nici un fel de activitate la sediu si ca sediul declarat ramane in continuare locuinta si deci nu se produce “schimbarea destinatiei” care ar necesita, conform Legii Locuintei, acordul Asociatiei de Proprietari.

3. Intocmirea actelor (Act Constitutiv si Statut)
Statutul si Actul Constitutiv Actele sunt actele in baza carora veti cere acordarea personalitatii juridice asociatiei caritabile. Actele se incheie in forma autentificata de notar sau atestata de un avocat, in mai multe exemplare (preferabil, cate 5-6 din fiecare).
 
4. Constituirea patrimoniul initial
Urmatorul pas este constituirea patrimoniul initial minim necesar infiintarii ONG-ului. Aceasta se face prin deschiderea unui depozit bancar si are, pentru o asociatie non-profit, un cuantum egal cu un salariu minim brut pe economie.

Patrimoniul se constituie prin depunerea banilor la o unitate bancara sub forma de “patrimoniu initial”. Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundatiei. Bunul sau bunurile ce vor servi ca patrimoniu initial trebuie sa apartina cel putin unuia dintre membrii fondatori. Avrti de completati un formular, trebuie sa aveti la voi cartile de identitate, copii dupa statut si actul constitutiv, un proces verbal prin care asociatia/ fundatia decide deschiderea contului si persoanele imputernicite sa efectueze operatiuni pe cont. Trebuie sa mai achitati o taxa de deschidere de cont in valoare de 15 lei si sa aveti asupra voastra si actele originale ca sa nu faceti doua drumuri.

5. Cazierul fiscal al fondatorilor
In calitate de fondatori ai organizatiei voastre trebuie sa obtineti si cazierul fiscal personal. Obligativitatea prezentarii acestuia este mentionata de OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal. Cazierul fiscal este eliberat de Ministerul Finantelor prin Administratia Finantelor Publice de care apartine domiciliul solicitantului.

Cererea de obtinere a cazierului fiscal (o completati la fata locului) va fi insotita de urmatoarele documente: copie act de identitate si taxa de eliberare a cazierului fiscal, in valoare de 20 de lei. Valabilitatea cazierul fiscal este de 30 zile de la data eliberarii!

6. Dobandirea personalitatii juridice
Pentru a dobandi personalitate juridica, pregatiti un dosar cu urmatoarele acte:
- cererea de inscriere in vederea dobandirii personalitatii juridice, conform Anexei 8 la Ordinul Ministerului Justitiei nr. 945/2000;
- dovada disponibilitatii denumirii;
- actul constitutiv si statutul autentificate in original si cate 3 copii de fiecare;
- cazierul fiscal al asociatilor;
- dovada sediului social;
- dovada patrimoniului initial;
- un timbru judiciar in valoare de 1 leu;
- chitanta doveditoare ca ati achitat taxa de timbru judiciar.

Dosarul se depune la Judecatoria pe raza careia se afla sediul si care urmeaza sa va acorde personalitatea juridica. Inainte ca dosarul sa fie depus la registratura va sfatuim sa il rugati pe judecatorul de serviciu sa va verifice actele. Odata cu depunerea dosarului veti primi un numar de inregistrare si tot acum ar trebui sa vi se comunice termenul; daca nu, il puteti afla de la portal.just.ro, sectiunea “Portalul instantelor de judecata” de pe siteul Ministerului de resort.

7. Eliberarea copiei de pe sentinta civila si inscrierea in registrul Asociatiilor si Fundatiilor
In maxim 2 saptamani dupa pronuntare, depuneti o cerere pentru eliberarea Sentintei civile (incheierea judecatoreasca pronuntata in sedinta publica de judecator) si a Certificatului de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, aflat la grefa Judecatoriei. Cereti 4-5 copii autentificate de fiecare.

8. Certificatul de inregistrare fiscala
Pentru a putea desfasura orice fel de operatiuni financiare aveti nevoie de un certificat de Inregistrare Fiscala (Cod Fiscal). La Administratia Finantelor Publice unde aveti sediul depuneti un dosar cu urmatoarele acte: Statut, Act constitutiv, incheierea judecatoreasca, Certificatul de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor (copii), timbrul fiscal, 2 formulare “cod 010” (pe care vi le da inspectorul fiscal) completate. Eliberarea Codului Fiscal (act autentic) dureaza 10 zile. ONG-urile nu primesc numar de inregistrare.

9. Deschiderea contului bancar
Cand deschideti contul la orice banca, vi se va cere Statutul si Actul Constitutiv, incheierea judecatoreasca, Certificatul de Inregistrare Fiscala (in original sau copie legalizata) care se inapoiaza si o fotocopie (care se retine). Trebuie ca impreuna cu asociatii (desemnati sa exercite operatiuni bancare) sa semnati si sa stampilati documentele. Costul este de 20 de lei.

Dupa ce contul este deschis, transferati patrimoniul initial prin ordin de plata si il puteti utiliza pentru nevoile curente. Pentru autentificarea actelor, membrii fondatori pot sa imputerniceasca o singura persoana prin act notarial sa se ocupe de obtinerea personalitatii juridice.

10. Stampila si imprimate cu regim special
Certificarea actelor emise de organizatie se face prin semnatura persoanelor autorizate si parafarea cu o stampila. La comandarea stampilei trebuie sa prezentati o copie de pe Codul Fiscal si dupa C.I. Veti mai avea nevoie de un chitantier si un facturier pentru activitati comerciale. Imprimatele sunt persoanlizate si e trecut in ele si contul bancar, deci lasati-le la urma. Costurile sunt in jur de 150 de ron.

 

11. Modificare Statut si Act Constitutiv
Puteti aduce modificari acestor acte ori de cate ori doriti, fie ca intentionati sa schimbati denumirea, sediul, scopul si obiectivele. Toate modificarile aduse trebuie sa fie revizuite mai intai de un notar sau avocat. Apoi trebuie sa convocati AGA (in cazul unei asociatii) sau Consiliul Director (in cazul unei fundatii), conform regulamentului intern al organizatiei, pentru a lua la cunostiinta modificarile ce vor fi aduse.

Procesul verbal se va intocmi in 5 exemplare, semnate de toti participantii. De asemenea, in procesul verbal, trebuie mentionata persoana din conducere care se va ocupa de legalizarea acestor modificari.
Autentificati la notar noile acte, dar si procesele verbale, dupa care platiti o taxa de timbru la trezorerie  si depuneti chitanta la dosar (pastrati o copie pentru contabilitate) impreuna cu timbrele judiciare.

Dosarul depus trebuie sa contina:
- noul statut si/sau noul act constitutiv sau actul aditional autentificat si 4 exemplare;
- procesul verbal autentificat;
- chitanta doveditoare a platii taxei de timbru;
- timbrele judiciare (veti fi informat de la judecatorie de valoarea lor);
- copie dupa vechile acte;
- copie hotarare judecatoreasca;
- certificatul de inscriere in original;
- cerere tip completata pe loc.

Succes!

Sursa foto: nonprofitorganizations.uslegal.com, .decaturcountytn.org, rlaccountingservices.com, psdgraphics.com
 

Articol realizat de:

Mirona D Mirona D
88 articole postate
Publica din: 2011-04-20
Vino in comunitatea donatorilor imparte.roadriana
coemntarii
doresc mai multe detalii in privinta costului infintarii unei asociatii de caritate ..de asemenea intrebare daca asociatia este fondata in romania poate fii operata si international dintr-o alta tara unde sunt stabilita definitiv ..? Mulumesc frumos
Adaugat de: adrianaluiza la data de 4-January-2011, 22:21
linie gri
 
lili
coemntarii
vreau si eu amanunte
Adaugat de: BoncioagaLili la data de 3-February-2011, 9:40
linie gri
 
infiintare asociatie
coemntarii
Nu e foarte complicat sa infiintezi o asociatie, costurile sunt destul de ok, 670RON patrimoniul initial, taxe pentru autentificare documente, 19RON taxa de la judecatorie, cateva timbre. Noi suntem in curs de obtinere a personalitatii juridice si pana acum totul a fost lejer, birocratia e enervanta uneori insa nu imposibil. O sa revin cu etapele pe care noi le-am parcurs. Succes!
Adaugat de: acarei la data de 8-February-2011, 13:42
linie gri
 
infiintare asociatie
coemntarii
Acarei si eu vreau sa imi deschid o asociatie, dar am calculat cam 1500 de ron cam cu totul. Eu asa am auzit ca se ridica pretul. Daca zici ca e mai putin eu ma bucur, oricum trebuie sa calculezi si stampilele si acetele de contabilitate si eu desi am fost 5 ani voluntara la 2 asociatii in Cluj acuma parca sunt pierduta cand ma gandesc cam cate am de facut. Daca vrei sa imi dai mai multe detalii despre cum iti deschizi tu un ong m-ar ajuta mult. Ma poti contacta pe cristina_hemel@yahoo.com. Merci mult
Adaugat de: corujancristina la data de 9-February-2012, 22:04
linie gri
 
Durata infiintari ong
coemntarii
As mai avea o intrebare. Stie cineva sa imi zica cam cat dureaza sa deschizi un ong?? As vrea sa prind campania asta cu 2%, daca incep acuma oare mai am sanse?
Adaugat de: corujancristina la data de 9-February-2012, 22:06
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Societatea civila si rolul ei in viata publica

Fii suporter de caritate: scapa de anxietatea sociala

Doneaza pentru fundatii sociale

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o fundatie  
Doneaza acum
Fundatii din Romania
Despre fundatii si asociatii
Declaratia 2%
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: