Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roFundatii Articole fundatii asociatii Samusocial din Romania
 

Samusocial din Romania

 

Samusocial din RomaniaEstimarile oficiale mentioneaza existenta a 15.000 de persoane fara adapost in tara, dintre care mai mult de 5.000 ar trai la Bucuresti.

In fiecare an, aproape 300 persoane mor in strada, in uitare si anonimat complet. Doua treimi mor direct sau indirect de frig, ceea ce inseamna mai mult de o persoana pe zi care moare in strada pe durata lunilor de iarna.

In prezent, Samusocial este singura organizatie neguvernamentala din Bucuresti care furnizeaza servicii de asistenta sociala, psihologica si medicala persoanelor adulte fara adapost, printr-un Centru de Zi.

Ce este SamusocialdinRomania?

Samusocial din Romania ajuta adultii straziiSamusocialdinRomania (Serviciul de Ajutor Mobil de Urgenta), asociatie de drept romanesc, este un dispozitiv de interventie de urgenta care vine in intampinarea persoanelor celor mai desocializate care au fost reduse la stadiul de simpla supravietuire, caci au devenit “victime” care nu mai pot si nici nu mai stiu cum sa beneficieze de ajutoarele de drept comun.

Samusocial este o metodologie de asistenta pentru cele mai excluse persoane din marile orase imaginata de Doctorul Xavier Emmanuelli. Dupa ce a fondat Médecins Sans Frontieres si Samusocial din Paris in 1993, in 2001 el a fondat Samusocial International cu scopul de a dezvolta acest sistem de asistenta in lume. La ora actuala sunt 10 Samusocial-uri care s-au dezvoltat pe 4 continente.

Carta Samusocial se inscrie in filosofia Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

In Romania, asociatia a preluat si dezvoltat un proiect initiat pentru persoanele adulte fara adapost din 1998 de catre organizatia Medici Fara Frontiere-Belgia, precum si personalul care lucra in acest proiect.

Printre categoriile de beneficiari ai Samusocial se numara femeile izolate, familiile cu multi membri, barbati din familii destramate, varstnici care si-au pierdut locuintele, tineri adulti, fosti copii ai strazii, persoane cu probleme de sanatate mentala.

Oameni fara adapost ajutati de SamusocialRezultate in cifre obtinute de Samusocial:

  • 5500 consultatii medicale oferite in fiecare an
  • 3000 interventii sociale/an
  • 1500 beneficiari diferiti intalniti in fiecare an
  • 400 evaluari psihologice/an
  • 40 beneficari noi in fiecare luna
  • 10 persoane consiliate lunar pentru angajare
  • 16 organizatii si institutii incluse intr-o retea de lobby, servicii si dezvoltare

La centrul de zi exista cabinete specializate (medical, psihologic, social). Este deschis de luni pana vineri intre orele 09.00 si 17.00, ofera servicii medicale, de asistenta sociala si psihologica pentru beneficiari. Tot aici exista si o farmacie, iar in baza fisei medicale si a dosarului social, primesc medicamente, in functie de diagnostic sau sunt trimisi la psiholog pentru consiliere.

Beneficiarii centrului de zi au acces la serviciul de igienizare datorita celor 4 dusuri puse la dispozitia lor. In plus, primesc produse de igienizare.

Samusocial implementeaza impreuna cu partenerul Ateliere fara Frontiere un proiect de reinsertie socio-profesionala. Proiectul se adreseaza persoanelor adulte fara adapost carora li se ofera oportunitatea de a se angaja cu contract si carte de munca, pe perioada determinata cu posibilitate de prelungire. Scopul principal al proiectului constituindu-se intr-un imbold pentru relansarea vietii sociale si recastigarea increderii in sine.

Echipele mobile SamusocialPentru a completa activitatea centrului, a fost dezvoltata si o activitate de iesire in intampinarea persoanelor adulte fara adapost prin 3 echipe mobile raspunzand astfel unei nevoi complementare de asistenta – permanenta prin centrul fix si de urgenta prin echipele mobile (de noapte, de zi si psihiatrica).

Alte servicii oferite de asociatie: spatiu si produse de igienta, adapost, azil sau locuinta sociala, asistenta medicala in strada, analize medicale, operatii, proteze, hrana, imbracaminte, medicamente, consiliere psihologica si monitorizare permanenta.

Cele 3 principii dupa care functioneaza Samusocial sunt demnitatea, solidaritatea si drepturile si indatoririle civice.

 sursa foto: samusocial.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Strangerea de fonduri pentru fundatii umanitare

Imparte ajutorul tau pentru persoane fara adapost

Fundatia pentru SMURD

Despre voluntariat: Adapost, dulce adapost!

De ce sa nu donezi o bicicleta unei persoane fara adapost?

Cine sunt persoanele fara adapost

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o fundatie  
Doneaza acum
Fundatii din Romania
Despre fundatii si asociatii
Declaratia 2%
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: