Organizatiile non-profit, intre invatare si practica
Adaugat la: 2014-01-15 14:00:26 | Afisari: 5348 | Comentarii: 0 | Categorie: Fundatii si asociatii
In ultimii ani, segmentul organizatiilor non-profit s-a dezvoltat foarte mult, iar dorinta oamenilor de a-si aduce contributia la o cauza sociala devine din ce in ce mai pregnanta. Cu toate acestea, pentru ca organizatiile non-profit sa aiba succes si sa reziste pe piata, este nevoie de o noua strategie, o strategie prin care personalul este incurajat sa invete mai mult inainte de a fi pus sa indeplineasca o sarcina.
Charles Jennings, una dintre cele mai influente personalitati din domeniul Learning and Development, sustine ca exista 3 modalitati prin care personalul unei organizatii non-profit poate invata, toate la fel de importante si de utile.
Adaugarea invatarii la practica
O prima modalitate de integrare a invatarii in strategia unei organizatii non-profit este reprezentata de alipirea ei la practica. Uneori, nu este suficient sa incepi un proiect, fara ca mai intai sa te informezi corespunzator despre ceea ce presupune el. Tocmai din acest motiv, Jennings considera ca personalul unei organizatii non-profit ar trebui sa studieze diverse cursuri si sa participe la diferite seminarii atat inainte, cat si in timpul practicii.
Integrarea invatarii in practica
Cea de-a doua tehnica de integrare a invatarii in practica se refera la integrarea ei in munca propriu-zisa, ceea ce poate duce la performante mult mai bune. In aceasta tehnica se remarca folosirea gadgeturilor de utima generatie, care pot fi instrumente salvatoare pentru personalul din domeniul Learning and Development.
Extragerea invatarii din practica
Nu in ultimul rand, cea mai puternica modalitate de integrare a invatarii in organizatiile non-profit consta in extragerea ei din munca practica. Aceasta tehnica urmeaza principiului "intai lucrezi, apoi inveti", prin care personalul poate dobandi cunostinte noi din activitatea pe care o intreprinde si isi poate imbunatati constant performantele in cadrul organizatiei. In acest caz, personalul poate invata atat din munca pe care o depune el, cat si din experientele colegilor.
Sursa foto: trapponline.com
|