Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roFundatii Articole fundatii asociatii Interviu cu Sabina Nicolae despre Atelierul Ocupational al Samusocial
 

Interviu cu Sabina Nicolae despre Atelierul Ocupational al Samusocial

 

Stim ca Samusocial ajuta adultii strazii. Ne puteti sintetiza misiunea asociatiei si obiectivele acesteia in Romania?

Sabina NicolaeSamusocial din România are ca misiune oferirea de ajutor de urgenţă celei mai marginanizate categorii sociale. Grupul nostru ţintă este reprezentat de persoanele adulte fără adăpost, deocamdată cei din Bucureşti. Cu toate acestea nu ne simţim limitaţi în ceea ce priveşte intervenţia. Îi ajutăm deopotrivă pe cei care ne-o cer şi pe cei care nu ne-o cer. Pe cei care ni se adresează, dar şi pe cei pe care echipele noastre mobile îi găsesc pe stradă. Îi ajutăm pe toţi cei aflaţi în suferinţă psihică sau fizică, în mod nediscriminatoriu.     
Misiunea noastră este aceea de a face lumea un loc mai bun!

Samusocial din România (Serviciul de Ajutor Mobil de Urgenţă) este un dispozitiv de intervenţie de urgenţă care vine în întâmpinarea persoanelor celor mai desocializate care au fost reduse la stadiul de simplă supravieţuire, căci au devenit “victime” care nu mai pot şi nici nu mai ştiu cum să beneficieze de ajutoarele oferite de instituţiile de stat.

Sa vorbim despre proiectul la care tineti foarte mult, Atelierul Ocupational. Cum a luat nastere si ce probleme rezolva?

Samusocial din România oferă adulţilor străzii asistenţă socială, medicală, consiliere psihologică şi psihiatrică pentru a-i ajuta să îşi recapete sănătatea şi demnitatea. Pe lângă nevoile de bază – hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, igienizare – adulţii străzii şi-au arătat interesul pentru reintegrare socio-profesională. Astfel, aceştia au solicitat ajutorul asistenţilor sociali pentru a le găsi şi intermedia  locuri de muncă în funcţie de pregătirea anterioară, experienţă şi capacitatea de muncă.

Chiar dacă unii dintre adulţii străzii s-au descurcat singuri şi şi-au găsit câte un loc de muncă cu sau fără carte de muncă (1%), majoritatea au avut nevoie de ajutorul nostru, mai ales că în ultimii ani criza economică a depreciat semnificativ situaţia socială a celor aproximativ 5000 de persoane fără adăpost din Bucureşti.
Serviciile sociale şi medicale la nivelul întregii ţări sunt subfinanţate şi copleşite de nevoia în creştere pentru asistenţă, reducându-le capacitatea de a asista persoanele adulte fără adăpost care nu au asigurare medicală. Peste 65% dintre oamenii fără adăpost nu au acte de identitate. În consecinţă, reinserţia lor socială şi profesională este foarte dificilă, iar înfiinţarea unui Atelier Ocupaţional este extrem de necesară.

Pe lângă ajutorul pe care îl oferă în cadrul Atelierului Ocupaţional - servicii sociale, medicale, psihologice şi de consiliere ocupaţională - strategia Samusocial din România este aceea de a-i reintegra în societate, sprijinindu-i pe cei eligibili în vederea ocupării unui loc de muncă.

Acest proces este unul complex care presupune pe de o parte, obţinerea tuturor documentelor necesare angajării, începând cu obţinerea cărţii de identitate şi achitarea tuturor taxelor necesare eliberării acestuia, a documentelor care atesta studiile acestora, obţinerea istoricului de muncă, stabilizarea stării de sănătate astfel încât aceştia să poată ocupa un loc de muncă şi, pe de altă parte, antrenarea acestora pentru un program de lucru ordonat, antrenarea pentru efectuarea unor munci manuale, motivarea pentru muncă şi redarea încrederii în sine.

Toate aceste activităţi sunt susţinute de către asistenţi sociali, medici, consilier ocupaţional iar activităţile de consiliere sunt completate de activităţi zilnice în cadrul Atelier Ocupaţional unde persoanele adulte fără adăpost produc mici obiecte şi socializează, reînvăţând lucrul în echipă şi motivaţia pentru muncă.

Atelierul OcupationalBanuiesc ca nu orice adult al strazii poate fi implicat in acest program. Cine participa?

Proiectul este dedicat persoanelor adulte fără adăpost din Bucureşti care sunt eligibile pentru ocuparea unui loc de muncă. Acest lucru înseamnă că îşi doresc să se reintegreze, sunt apte de muncă din punct de vedere fizic şi psihic şi se încadrează în limitele de vârstă impuse de lege pentru ocuparea unui loc de muncă.

Ce se intampla efectiv in cadrul Atelierului Ocupational?

Activităţile din cadrul Atelierului ocupaţional sunt de două tipuri:
A. Activităţi socio-medicale şi de consiliere psihologică şi ocupaţională
Adulţii străzii sunt ajutaţi să obţină actele de care au nevoie, sunt ajutaţi să-şi facă CV-ul, să-şi găsească un loc de muncă, sunt ajutaţi să-şi recapete sănătatea şi sunt susţinuţi şi consiliaţi astfel încât să facă faţă noilor provocări şi să prindă curaj în forţele proprii
B. Activităţi practice
Fiecare beneficiar participă la şedinţe în cadrul Atelierului Ocupaţional care constau în crearea de obiecte decorative mici, pictarea de tricouri sau sacoşe textile, crearea de rame foto, jucării de lemn pentru copii, decoraţii din ipsos şi lemn, etc.

Care sunt sursele de finantare pentru acest proiect? De ce tip de resurse aveti nevoie si catre cine va indreptati?

Proiectul Atelier Ocupaţional a fost lansat în anul 2011 cu finanţare din partea Fundaţiei Soros, pentru o perioada de 12 luni. Pe parcurs, proiectul a beneficiat de suportul financiar din partea mai multor companii cum ar fi BRD – Groupe Société Générale, Fundaţia Internaţională Carrefour şi DB Schenker.

Pentru susţinerea şi derularea proiectului este nevoie de fonduri care să acopere atât materia primă de lucru în Atelier, cât şi salariile membrilor echipei cuprinşi în proiect.

Samusocial din România îşi doreşte ca acest proiect să fie unul de durată, astfel că potenţialii finanţatori trebuie să creadă, la rândul lor în rezultatele obţinute în proiect şi mai ales în capacitatea adulţilor străzii de a se reintegra socio-profesional.

Ce se creeaza in Atelierul Ocupational? Cum valorificati aceste produse?

În cadrul Atelierului Ocupaţional, activităţile se desfăşoară sub îndrumarea unui asistent social şi a unui consilier ocupaţional. În timpul orelor de lucru sunt create obiecte precum felicitări cu tematică şi nu numai, decorare rame foto, obiecte decorative din ipsos şi lemn, magneţi de frigider, suporţi de pahare, picturi pe sacoşe textile şi tricouri, picturi pe cuiere de lemn, acuarele sau jucării de lemn pentru copii – dulapuri de lemn pictate.

Pentru a promova activităţile din cadrul Atelierului Ocupaţional, precum şi pentru a schimba prejudecăţile oamenilor faţă de această categorie socială, Samusocial din România a participat la târguri destinate ONG-urilor, precum: târg 2% - Petrom, BRD – Groupe Société Générale, Citi Bank, DB Schenker, United Way, ONG Fest, Street Delivery, Forumul ONG-urilor de sănătate mintală.

Care sunt rezultatele cu care va mandriti?

Pentru primele trei luni ale anului, rezultatele obţinute în cadrul Atelierului Ocupaţional sunt importante:
- au fost selectate pentru includerea în program un număr de 32 de persoane adulte fără adăpost
- dintre acestea 15 adulţi ai străzii au participat la orele de lucru din Atelierul Ocupaţional
- s-au petrecut 43 de ore de lucru în Atelierul Ocupaţional
- din cei 32 de beneficiari selectaţi, 9 au fost sprijiniţi să îşi obţină acte de identitate
- au fost făcute 136 de  acompanieri  la locul de muncă
- pentru 16  dintre beneficiari s-a obţinut câte un loc de muncă
- pentru aceştia au fost efectuate 27 de monitorizări post reinserţie
- pentru cele 32 de persoane au fost oferite: 117 consilieri psihologice ocupaţionale şi 54 consultaţii medicale

Cu beneficiarii selectaţi în proiect au fost realizate obiecte de tip handmade, folosind diverse materiale prime precum lemn, hârtie, ipsos, materiale textile, astfel încât au fost create felicitări artizanale, magneţi şi brose din lut, sacoşe textile pictate manual, figurine din lut, rame foto, suporţi de pahare şi altele.

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Samusocial si cosmarul unei femei

Samusocial din Romania

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o fundatie  
Doneaza acum
Fundatii din Romania
Despre fundatii si asociatii
Declaratia 2%
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: