Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roFundatii Articole fundatii asociatii Interviu cu Adrian Matis manager de proiect al Asociatiei Smiles
 

Interviu cu Adrian Matis, manager de proiect al Asociatiei Smiles

 

Adrian Matis, manager de proiect al Asociatiei SmilesIn continuarea seriei de interviuri cu membri ai lumii non-profit, discutam astazi cu Adrian Matis, manager de proiect al Asociatiei Smiles, asociatie care este una din primele organizatii care au beneficiat de facilitatile Imparte.ro

Pentru inceput, ne puteti spune cateva cuvinte despre istoricul organizatiei?

Asociatia Smiles a luat fiinta in 2002, dar fondatorul ei, dl. Kevin Hoy, a efectuat numeroase vizite in Romania, incepand imediat dupa deschiderea granitelor in 1990, insotind transporturi de ajutoare. A ajuns sa cunoasca mai in detaliu problemele cu care se confruntau familiile si persoanele nevoiase, astfel incat urmatorul pas a fost sa incerce rezolvarea specifica a acestora. In 2002 s-a inregistrat oficial Asociatia Smiles, iar in anii urmatori s-a obtinut acreditarea pentru 4 proiecte ce au beneficiari peste tot in judetul Bihor. La acest moment, organizatia noastra desfasoara 18 proiecte sociale si are planuri mari si pentru viitor.

Care este rolul dumneavoastra in cadrul echipei si care ar fi structura acesteia?

Eu sunt manager de proiect in cadrul asociatiei, fiind in acelasi timp si unul dintre cei care compun Echipa de Management. Aceasta functioneaza ca organism decizional, sub conducerea Presedintelui asociatiei, dl. Hoy. In cadrul echipe de management, din care fac parte de-asemenea directorul general si directorul adjunct, se decid directiile de actiune care apoi sunt implementate de catre managerii de proiecte.

Ce proiecte se afla in desfasurare in acest moment?

Daca ar fi sa explicam in detaliu cele 18 proiecte ar dura prea mult. Totusi, pe scurt pot sa va spun ca avem doua centre comunitare, in Tileagd si in Gepiu, avem o scoala si o gradinita comunitara in Tileagd, avem un centru pentru varstnici in Cihei, un adapost de urgenta pentru victimele violentei in familie, un centru de adapostire a persoanelor fara locuinta in Oradea. Pe langa acestea, programul de sprijin pentru familiile nevoiase ajuta peste 100 de familii din judetul Bihor. In perspectiva, vom deschide inca un centru pentru varstnici in Salonta si posibil, un centru pentru copiii cu dizabilitati.

Pentru sustinerea proiectelor mizati si pe voluntari?

Bineinteles. De la inceput intreaga filozofie a organizatiei noastre se bazeaza pe implicarea voluntarilor. Mai ales a celor straini – pana acum, dar din ce in ce mai mult si pe aportul romanilor. Fara acest tip de implicare este imposibil ca un proiect social sa poata continua multa vreme.

Pentru cei ce citesc acest interviu si vor sa va ajute: de ce servicii si produse aveti nevoie?

Pentru ca programele pe care noi le oferim sunt extrem de variate si grupurile tinta sunt cat se poate de diferite, la fel sunt si nevoile pe care le intampinam. In primul rand, sprijinul financiar este foarte important, iar donatiile in bani pot ajuta foarte mult. La fel de importante sunt si donatiile in bunuri, produse alimentare sau timp – apreciem foarte mult voluntariatul si dupa ce am avut experienta unor campanii cu implicare semnificativa din partea voluntarilor, putem spune ca acolo unde este inima si disponibilitate, rezultatele sunt extraordinare. Oricum, daca doriti sa aveti o contributie, asteptam cu interes sa ne contactati pentru detalii.

Stiu ca ati infiintat si o societate comerciala pentru sustinerea asociatiei? Ne puteti spune mai multe?

Intr-adevar, Sminro SRL a fost infiintata in anul 2005, dar a inceput efectiv sa aiba activitate abia in 2010. Sminro (Smiles Investment Romania) este expresia dorintei fondatorilor de a asigura venituri sustenabile inclusiv din activitati comerciale, pentru sustinerea programelor sociale. Acestea au cunoscut o evolutia foarte accelerata – politica noastra este sa actionam atunci cand observam o nevoie! – astfel incat donatiile si sprijinul benevol nu mai sunt suficiente pentru acoperirea nevoilor.

Ca urmare, am investit intr-o ferma in apropiere de Salonta, unde cultivam cereale si crestem porci pentru valorificare proprie sau comerciala. Langa ferma, am construit o sera foarte performanta unde sunt cultivate plante ornamentale si legume. Pe langa aceste activitati de productie, avem trei magazine ”Economiseste si zambeste!” prin care comercializam produse de imbracaminte noua si second-hand din Marea Britanie si Statele Unite, in Oradea, Alesd si Salonta. Desi avem sperante mari pentru viitor, deocamdata Sminro nu poate furniza decat venituri minime pentru Smiles, date fiind investitiile masive care trebuie recuperate.

Ce surse de finantare aveti? Care este ponderea acestora?

Aproape exclusiv este vorba de finantare din donatii externe. Cea mai mare parte din banii necesari sunt donati de persoane particulare, dar sunt si companii care ne sprijina. Din Romania am obtinut mai ales donatii in alimente, prin campaniile pe care le-am organizat.

Ati mizat in acest pe fondurile ce vor fi obtinute prin redirectarea impozitului pe venit sau, asa cum o numim noi, Campania 2%?

Desigur. Este o optiune foarte buna pe care statul roman o ofera contribuabililor de-a sprijini organizatii de caritate. Prin prisma nevoilor reale din programele noastre, aceste contributii pot parea nesemnificative, insa noi credem ca fiecare gest de sprijin este esential. Deci da, mizam pe contributia celor 2% din impozitul pe venit.

Asociatia Smiles - profil pe Imparte.ro

Cum apreciati prezenta pe Imparte.ro? Asociatia Smiles este unul din primele ONG-uri inscrise.

Apreciem foarte mult deschiderea si angajamentul pe care l-am vazut la voi. Cu adevarat, am fost incantati de posibilitatea de-a primi felii de paine!... Atunci cand colegul nostru Dan ne-a spus prima data despre campania cu felicitarile Imparte.ro, am fost oarecum circumspecti, insa curand ne-am convins de seriozitatea si bunavointa voastra. Va multumim pentru sprijin! Apreciem de asemenea foarte mult si incurajarile si contributiile unora din cei care au aflat despre noi de pe site-ul Imparte.ro. Credem ca aceasta initiativa a fost de mare folos nu doar Asociatiei Smiles, ci tuturor organizatiilor de binefacere care s-au inscris.

Ce v-ati propus pentru urmatorii 2-3 ani?

Din perspectiva proiectelor, pana la sfarsitul lui 2013 vom deschide centrul pentru varstnici de la Salonta. Este o investitie de peste 500.000 de euro, de care vor beneficia persoanele in varsta ce nu isi pot permite singure o ingrijire adecvata la aceasta varsta. Nu putem decat sa continuam ceea ce am facut mereu: atunci cand observam o nevoie, actionam!

Va multumim pentru amabilitate si va uram mult spor in continuare in toate lucrurile grozave pe care le faceti.

Multumim pentru incurajari si pentru sprijin!

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Interviu cu Sabina Nicolae despre Atelierul Ocupational al Samusocial

Interviu cu Maria Culescu, fondatoarea Asociatiei M.A.M.E.

Interviu cu doctor Vlad Romanescu, director medical Policlinica Sociala - Fundatia Regina Maria

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o fundatie  
Doneaza acum
Fundatii din Romania
Despre fundatii si asociatii
Declaratia 2%
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: