Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Transplantul de celule stem sau de maduva osoasa
 

Transplantul de celule stem sau de maduva osoasa

 

Ce este maduva osoasa?

Maduva osoasa este un tesut prezent in os si un organ indispensabil pentru supravietuire, pentru ca este responsabila cu producere celulelor constitutive ale sangelui si a sistemului imun: globulele roşii, globulele albe si plachetele (vezi mai jos functiile acestora).

La nastere, maduva osoasa este prezenta in toate oasele. Ea contine celule grasoase si toate descendentele care vor da nastere celulelor sangelui circulant. Functia sa de productie se concentreaza, la varsta adulta, in interiorul oaselor rachisului, toracelui, umarului si bazinului. Maduva osoasa normala permite regenerarea celulelor sangvine datorita unei rezerve de celule-suse.

Bolile maduvei osoase sunt boli grave, care uneori necesita un transplant.

Transplatul medular sau de celule stem hematopoietice inseamna inlocuirea maduvei bolnave a pacientului cu celule medulare sanatoase ale donatorului.
Exista cazuri in care transplantul poate fi auto-transplant, cand se utilizeaza maduva osoasa proprie a pacientului pentru a efectua grefa.
In functie de situatie si de diagnostic, transplantul de celule stem poate fi un allo-transplant, cand bolnavul trebuie sa primeasca celule medulare sanatoase compatibile fie de la un frate/ sora (allo-transplant inrudit), fie de la un donator neinrudit.

Inainte ca pacientul sa primeasca celulele sanatoase ale donatorului, va face un tratament agresiv de chimioterapie si eventual radioterapie, ca maduva lui bolnava sa fie complet distrusa si sa lase loc liber celulelor sanatoase pe care le va primi de la donator. In momentul in care pacientului i se distruge maduva, el nu mai este capabil sa producă celulele sangelui si viata lui este in pericol. 

Pacientul poate sa ramana in viata doar daca primeste celule medulare sanatoase de la un donator compatibil, prin donare de celule stem.
Celulele maduvei osoase colectate de la donatorul voluntar se vor administra sub forma unei transfuzii pacientului, cat mai curand posibil.

Transplantul medular este o procedura usor de realizat din punct de vedere tehnic, insa ridica cele mai dificile probleme pe plan imunologic. Ca efect al acestei reactii imunologice, celulele medulare transplantate pot fi respinse de organismului care primeste grefa. In cadrul transplantului de maduva osoasa, introducerea in organismul primitorului a unor celule imune straine poate uneori provoca atacul impotriva celulelor organismului primitorului, complicatie denumită boala grefa contra gazda, ceea ce este si astazi obstacolul major in succesul complet al transplantului medular.

Odata ce s-a facut transplantul, refacerea starii de imunitate intra intr-un proces foarte lent. Refacerea sistemului de aparare contra infectiilor se poate observa doar dupa cateva luni sau chiar ani.
Aceasta perioadă de imunitate nerefacuta cauzeaza fragilitatea acestor bolnavi si sensibilitatea lor de a contracta infectii.

Ce inseamna sa devii un donator de celule stem sau de maduva osoasa?

Sa fii donator de maduva sau de celule stem inseamna sa iei decizie bazata pe o motivatie personala, rezultata in urma unei dorinte de a ajuta pe cineva necunoscut, care sufera de o boala grava.
Donatorul trebuie sa constientizeze ca este vorba despre un angajament asumat pe termen lung, de a dona maduva osoasa in momentul cand cineva are nevoie.

Acest angajament din partea mai multor donatori face posibila functionarea Registrului de Donatori de Celule Stem. Probabiliatea ca donatorul sa fie compatibil cu un bolnav este foarte mica. Pot trece luni sau ani pana donatorul inregistrat va fi chemat sa doneze.
Contributia fiecarui donator este foarte importanta – cu cat numarul celor inscrisi in registru este mai mare cu atat creste sansa de a gasi, pentru orice bolnav care are nevoie, un eventual donator cu un grad de compatibilitate cat mai ridicat. Cu cat compatibilitatea este mai buna cu atat creste speranta de viata a pacientului respectiv.

Cea mai mare sansa de a gasi un donator compatibil pentru un bolnav, este in cadrul grupului etnic din care face parte. In cazul acesta este important ca donatorii sa apartina unui grup etnic. De asemenea este important ca Registrul sa atraga cat mai multi donatori tineri.

Maduva osoasa are functii diferite fata de maduva spinarii

Maduva osoasa se afla situata in interiorul oaselor mari si nu in coloana vertebrala care adaposteste sistemul nervos. Astfel, riscul de a ramane paralizat in urma donarii de maduva osoasa este exclus.

Maduva osoasa este un tesut moale care se afla in oasele mari si late ale corpului si are rol de a produce celulele stem din care se fac apoi celulele sangelui:
- globulele rosii care transporta oxigenul în corp
- globulele albe care lupta impotriva infectiilor
- plachetele care opresc sangerarile.

Ce este Registrul de Donatori de Celule Stem?

Registrul este o baza de date cu toate tipizarile tisulare (antigenele HLA pe baza carora se cauta compatibilitatea) ale donatorilor voluntari. Cand un pacient are nevoie de un transplant de maduva si nu are donatori compatibili in familie, se cauta in Regsitru donatori potentiali compatibili.

A deveni donator volutar nu costa nimic si nu aduce beneficii materiale donatorilor.

Registrul respecta in totalitate confidentialiatea privind donatorii si pacientii, donatorul nu va afla identitatea pacientului caruia i-a donat maduva, si nici pacientul nu va cunoaste persoana care i-a salvat viata.

Registrul isi poate desfasura activitatea daca se gasesc voluntari dornici sa ajute pe cei care au nevoie.

Sursa foto: insidedukemedicine.org

Vino in comunitatea donatorilor imparte.rodonez
coemntarii
donez maduva contra cost!!! nr de contact 0734317745!!
Adaugat de: shadoow123 la data de 31-May-2012, 14:10
linie gri
 
elena
coemntarii
Imunoterapia: O noua metoda de tratare a bolnavilor de cancer. http://www.americanmedicalcenter.ro/ro/node/92
Adaugat de: AMC la data de 22-February-2013, 15:00
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Vreau sa donez sange – ce ar trebui sa stiu?

Sfaturi utile inainte de a dona sange

Ganduri despre donarea de sange

Doneaza sange pentru cei care au nevoie de ajutor

Donarea de sange sau cum sa salvezi o viata

Conditii sa donezi sange

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: