Transplantul
Adaugat la: 2013-10-09 11:06:49 | Afisari: 3698 | Comentarii: 0 | Categorie: Doneaza sange
Transplantul este una dintre cele mai importante descoperiri medicale realizate vreodata, cu ajutorul careia au putut fi salvate nenumarate vieti. Desi este considerat o inovatie valoroasa in domeniul medical modern, procedura, caracterizata prin inlocuirea unui organ sau tesut compromis al unei persoane cu altul, sanatos si functional, de la un donator, in viata sau decedat, a iscat, de-a lungul timpului, numeroase controverse de factura etica sau religioasa. Ce este transplantul? Transplantul este o procedura medicala complexa care presupune inlocuirea unui organ bolnav, compromis morfologic si functional, care devine periculos pentru organismul gazda, cu altul, sanatos si functional, prelevat de la o persoana sanatoasa, in viata, sau decedata. Procedura de transplant implica doua persoane pentru realizarea demersului medical: donatorul si primitorul (receptorul). Pentru realizarea transplantului, trebuie indeplinite doua conditii: donatorul trebuie sa fie o persoana in viata sau decedata (aflata in moarte cerebrala) si trebuie sa fie compatibil cu primitorul. Pana la realizarea propriu-zisa a transplantului, procedura este precedata de o serie de obligatii si reguli, atat din partea medicilor, cat si a donatorilor. Actul donator trebuie sa fie voluntar si altruist (fara beneficii materiale) si sa fie validat pe baza unui acord informat. In Romania, donarea de organe se face doar pe baza acordului informat din partea familiei persoanei aflate in moarte cerebrala.
Tipuri de transplant Este important de retinut ca nu toate organele sau tesuturile corpului se preteaza pentru transplantare. Exista mai multe tipuri de transplant:
- transplant de organe (inima, plamani, rinichi, ficat, pancreas, piele, intestin, celule stem);
- transplant de tesut (tendoane, cornee, oase, vene, valve etc.);
- transplant medular sau de celule stem (de maduva osoasa si maduva spinarii).
Transplantul din perspectiva religioasa
In timp ce majoritatea religiilor existente pledeaza in favoarea realizarii transplanturilor de organe, sub diverse conditii si circumstante, altele inca pun sub semnul intrebarii ideea de moarte cerebrala, ca moarte efectiva a vietii, si considera transplantul un act imoral. Biserica Ortodoxa Romana accepta aceasta practica medicala, cu conditia ca prin transplant sa se inlature suferinta fizica a unei persoane si sa i se redea viata normala, fara a o lua insa pe a alteia. sursa foto: wikipedia.org
|