Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Transplantul
 

Transplantul

 

Transplantul este una dintre cele mai importante descoperiri medicale realizate vreodata, cu ajutorul careia au putut fi salvate nenumarate vieti. Desi este considerat o inovatie valoroasa in domeniul medical modern, procedura, caracterizata prin inlocuirea unui organ sau tesut compromis al unei persoane cu altul, sanatos si functional, de la un donator, in viata sau decedat, a iscat, de-a lungul timpului, numeroase controverse de factura etica sau religioasa.

Ce este transplantul?Transplant

Transplantul este o procedura medicala complexa care presupune inlocuirea unui organ bolnav, compromis morfologic si functional, care devine periculos pentru organismul gazda, cu altul, sanatos si functional, prelevat de la o persoana sanatoasa, in viata, sau decedata. Procedura de transplant implica doua persoane pentru realizarea demersului medical: donatorul si primitorul (receptorul).

Pentru realizarea transplantului, trebuie indeplinite doua conditii: donatorul trebuie sa fie o persoana in viata sau decedata (aflata in moarte cerebrala) si trebuie sa fie compatibil cu primitorul. Pana la realizarea propriu-zisa a transplantului, procedura este precedata de o serie de obligatii si reguli, atat din partea medicilor, cat si a donatorilor. Actul donator trebuie sa fie voluntar si altruist (fara beneficii materiale) si sa fie validat pe baza unui acord informat. In Romania, donarea de organe se face doar pe baza acordului informat din partea familiei persoanei aflate in moarte cerebrala.


Tipuri de transplant

Este important de retinut ca nu toate organele sau tesuturile corpului se preteaza pentru transplantare. Exista mai multe tipuri de transplant:

  • transplant de organe (inima, plamani, rinichi, ficat, pancreas, piele, intestin, celule stem);
  • transplant de tesut (tendoane, cornee, oase, vene, valve etc.);
  • transplant medular sau de celule stem (de maduva osoasa si maduva spinarii).


Transplantul din perspectiva religioasa

In timp ce majoritatea religiilor existente pledeaza in favoarea realizarii transplanturilor de organe, sub diverse conditii si circumstante, altele inca pun sub semnul intrebarii ideea de moarte cerebrala, ca moarte efectiva a vietii, si considera transplantul un act imoral.

Biserica Ortodoxa Romana accepta aceasta practica medicala, cu conditia ca prin transplant sa se inlature suferinta fizica a unei persoane si sa i se redea viata normala, fara a o lua insa pe a alteia.

sursa foto: wikipedia.org

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Transfuzia sanguina. Istoric.

Donarea de organe si listele lungi de asteptare pentru transplant, o problema in toata Europa

Decontarea serviciilor medicale efectuate in strainatate

Asistenta medicala transfrontaliera

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: