Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Refacerea organelor cu celule stem
 

Refacerea organelor cu celule stem

 

Medicina moderna foloseste tehnici din ce in ce mai avansate pentru a veni in sprijinul persoanelor bolnave. Celelule stem, celule incipiente ale organismului uman, pot revolutiona lumea medical prin infinitatea de aplicatii in care pot fi folosite. Principala calitate a acestor celule este faptul ca pot ajuta la regenerarea si dezvoltarea unor organe noi.

Ce sunt celulele stem
 
Celulele stem sunt entitati care inca nu s-au transformat in anumite celule specifice. Sunt celulele primordiale ale organismului uman, care pot fi apoi transformate in celule specifice anumitor organe si tesuturi. Celulele stem sunt celule unice. Nicio alta celula a organismului uman nu are abilitatea de a genera tipuri noi de celule.

Celule stem servesc ca sistem de regenerare a organismului uman. Au numeroase abilitati, printre care si proprietatea de a se diferentia in alte celule sau de a se autoregenera. Aceste celule pot revolutiona medicina moderna, datorita capacitatilor lor de a reface organele ranite sau bolnave. Celulele stem au un rol important si in dezoltarea si refacerea tesuturilor distruse de cancer.

Celulele stem se gasesc in celulele embrionare (in embrionul uman de 4 - 5 zile), in celulele adulte (care se gasesc in maduva osoasa, placenta si cordonul ombilical), in zonele embrionare destinate a fi organe sexuale si in lichidul amniotic. 
 
Proprietatile celulelor stem
 
Celulele stem sunt diferite fata de restul celulor organismul uman. Chiar daca nu pot fi recoltate de oriunde, toate celulele stem au aceleasi proprietati. Celulele stem reprezinta de fapt sistemul de regenerare al corpului uman. Aceste celule se pot diferentia in diverse tipuri de celule pentru a regenera si repara celulele specifice ale organismului uman.

Celeule stem au trei proprietati unice care le diferentiaza de restul celulelor umane:
 
- sunt celule nespecializate
- sunt capabile de regenerare si diviziune pentru o lunga perioada de timp
- se pot diferentia in celule specializate, precum un nerv sau o celula a inimii
 
Tipuri de celule stem
 
Celule stem sunt de doua feluri: celule stem embrionare si celule stem adulte. Amandoua tipurile de celule stem au capacitatea de a se diferentia in celule specifice corpului uman.

Celulele stem embrionare sunt obtinute din embrionul uman cu o varsta de 4 - 5 zile. De cele mai multe ori aceste celule sunt extrase din embrionul creat prin fertilizare in vitro, inainte de a fi implantat in uter. Datorita versatilitatii lor, celulele stem embrionare pot fi folosite pentru a regenera sau repara organe si tesuturi bolanve ale corpului uman.

Celulele stem adulte exista in organismul uman dupa dezvoltarea embrionara si se gasesc in diferite tipuri de tesuturi umane. Aceste celule se gasesc in tesuturi precum creierul, maduva osoara, sange, piele, ficat sau vase de sange. Aceste celule se gasesc in tesuturile umane mature intr-o stare incipienta. Sunt activate doar atunci cand anumite tesuturi sau organe umane sunt ranite sau bolnave.

Celulele stem adulte se pot divide si regenera la infinit. In acest fel pot genera o serie de celule ale organului sau tesutului bolnav. In unele cazuri, un intreg organ poate fi refacut cu ajutorul celulelor stem. 
 
Beneficiile celulelor stem
 
In prezent, celulele stem sunt folosite pentru a trata afectiuni precum cancerul sau leucemia. Cercetatorii sunt insa incantati de multitudinea de afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul celulor stem. Astfel, celulele stem pot trata diverse afectiuni cardiace, boala Parkinson, Alzheimer, diabet, afectiuni ale retinei sau ale coloanei vertebrale.

Cercetatorii sunt de parere ca in timp, celulele stem vor fi folosite la generarea de organe noi, eliminand astfel riscurile transplantului de organe. Celulele stem ar putea fi folosite si pentru a corecta anumite deficiente ale fatului, aflat in faza de dezvoltare. Celulele stem pot fi folosite si pentru a testa anumite medicamente.
 
Riscurile celulelor stem
 
Folosirea celulelor stem nu este fara riscuri. In timpul procedurilor de implantare a noi celule in organismul uman pot aparea complicatii, unele dintre ele fatale. Printre complicatiile care pot aparea in urma unui transplant cu celele stem se numara:
- incapacitatea celulelor stem de a se adapta noului organism
- respingerea celulelor stem de catre tesutul sau organul bolnav
- distrugerea organului
- aparitia unor cancere secundare
- decesul.

Efectele secundare ale transplantului de celulele stem pot aparea imediat sau chiar dupa cateva luni. Printre reactiile adverse se numara iritatii ale pielii, dureri abdominale, diaree, ameteala sau voma.
 
Regenerarea organelor cu celule stem
 
Regenerarea tesuturilor si organelor umane este cea mai importanta aplicatie a celulelor stem. In prezent, organele trebuie donate si apoi supuse transplantului, care are numeroase riscuri.

De asemenea, cererea de organe este mult mai mare decat oferta. Celulele stem pot fi folosite pentru dezvoltarea unui tesut sau organ specific. De exemplu, celulele stem care se afla in piele au fost folosite pentru a dezvolta tesuturi de piele noi care pot fi folosite pentru persoanele care au suferit arsuri.
 
Boli tratate cu ajutorul celulelor stem
 
Terapia cu celule stem, cunoscuta si ca medicina regenerativa, reprezinta inlocuirea celulelor bolnave, disfunctionale sau ranite cu derivatele lor realizate cu ajutorul celulelor stem.

Aceasta procedura este asemanatoare cu transplantul de organe, insa, in locul organelor, sunt folosite celulele umane in stare incipienta. Celulele stem sunt manipulate in asa fel incat sa formeze celule specializate, specifice unui anumit tesut sau organ. Aceste celule sunt apoi implantate in organul afectat.

De exemplu, daca o persoana sufera de diverse afectiuni ale inimii, celulele stem pot fi injectate in muschiul inimii. Celulele sanatoase contribuie apoi la repararea tesuturilor afectate.

Celulele stem au fost folosite in transplanturi inca din anii 1960. Atunci, acest tip de transplant era cunoscut ca transplant de maduva osoara. Aceasta maduva contine celule stem adulte. Celulele stem adulte sunt testate si pentru alte afectiuni precum cele cardiace. De asemenea, celulele stem recolatate din cordonul ombilical au fost folosite cu succes pentru a trata cancerul sau afectiuni ale sangelului.
 
Controverse ale folosirii celulelor stem
 
Celule stem embrionare sunt obtinute in stadiul incipient al unui embrion uman. Recolatatea acestor celule din embrionul uman naste numeroase controverse de ordin moral si religios.

Deoarece embrionul este distrus dupa recoltarea celulelor stem, oponentii acestei proceduri spun ca recoltarea celulelor stem in faza embrionara este echivalenta cu uciderea unei potentiale fiinte umane.

In prezent, cercetatorii lucreaza la o tehnica avandata prin care celulele stem sa fie recoltate fara a distruge embrionul.

Sursa articol: Sanatate.Acasa.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Transplantul de celule stem sau de maduva osoasa

Donarea de organe: 6 mituri

Donarea de organe si listele lungi de asteptare pentru transplant, o problema in toata Europa

Cauzele crizei de organe din Romania si posibile solutii

Bancile de celule stem

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: