Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Primele donatii de organe si tesuturi realizate in lume
 

Primele donatii de organe si tesuturi realizate in lume

 

Donatiile de organe si transplanturile acestora au facut obiectul dezbaterilor cu caracter etic din ultimele decenii. Exista o multime de controverse privind consimtamantul informat, acordul donatorilor si al familiei sau constatarea legala a momentului mortii.

Insasi legislatia referitoare la donatiile de organe si tesuturi este una deficitara si, pe alocuri, contradictorie. Din textele documentelor internationale se desprinde ideea ca trupul omenesc este sacru si trebuie respectat, atat in timpul vietii, cat si dupa moarte si el nu poate face obiectul niciunui act de comert.

Cand s-au facut primele donatii de organe sau tesuturi?

Cercetatorii au abordat problema inlocuirii tesuturilor/ organelor compromise morfologic si functional cu altele similare (dovedite ca fiind sanatoase) inca din secolul al 18-lea. Procesul era unul rudimentar, fiind experimentat transplantul cu organe animale in locul celor umane.

In ultimii 50 de ani, transplanturile de organe si tesuturi au inceput sa capate un avant deosebit, iar cererea a devenit mai mare decat oferta.

Ca o curiozitate, putem aminti ca primul transplant de inima finalizat cu o reusita a fost efectuat in 1967, dupa ce se realizasera anterior si alte transplanturi de succes - transplant de plamani (1963), transplant de rinichi (1962) sau transplant de cornee (1905).

In Romania, primele incercari de transplant dateaza de la inceputul secolului trecut si li se datoreaza doctorului Florescu. In schimb, primul transplant de piele a fost realizat in 1958, de catre profesorul Agrippa Ionescu.

De unde provin donatiile de organe si tesuturi?

In tara noastra s-a stabilit prin legislatie ca exista posibilitatea prelevarii de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic si in mod gratuit, fara foloase materiale. Nerespectarea acestor prevederi este sanctionata cu inchisoarea de la 3 la 5 ani.

Prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana se poate face de la un donator in viata sau de la un donator decedat.

Pentru a fi posibila prelevarea de organe, tesuturi sau celule vii de la donatorul viu este nevoie de un aviz din partea comisiei de avizare a donarii, constituita in cadrul spitalului in care se efectueaza transplantul.

Comisia are in componenta un medic cu pregatire bioetica, un psiholog sau un medic psihiatru si un medic primar, neimplicat in echipa de transplant.

Sursa foto: ctvstexas.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Donarea de organe si listele lungi de asteptare pentru transplant, o problema in toata Europa

Cauzele crizei de organe din Romania si posibile solutii

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: