Donarea de sange sau cum sa salvezi o viata
Adaugat la: 2010-06-21 15:14:01 | Afisari: 4311 | Comentarii: 1 | Categorie: Doneaza sange
Salveaza o viata si doneaza sange! Te-ai gandit vreodata cum ai putea sa devii un adevarat erou? Donarea de sange poate face din tine un erou social! Ajuta comunitatea in care traiesti si ofera timpul si energia ta prin donatii de sange periodice. Fii un donator de sange fidel, cu un minim de trei donari antecedente pentru acelasi pacient.
Fii donatorul de sange nr. 1!
In luna iunie, imparte.ro te scutura un pic de monotonie si te asteapta pe site sa fii donatorul de sange numarul 1, timp de o luna. Vei putea afla care sunt spitalele cu cea mai mare nevoie de sange si toate centrele de colectare din apropierea locuintei tale. Cu toate miracolele medicinei, sangele este o resursa atat de pretioasa incat nu poate fi fabricata in ciuda tehnologiilor avansate sau bunastarii materiale.
In fiecare minut este nevoie continua de sange din cauza perioadei scazute de viata a componentelor sale. Extremele sunt eritrocitele (globulele rosii ), care pot fi stocate 35 de zile si trombocitele (factori ai coagularii sangvine) care au o perioada de viata de numai 5 zile.
Donarea de sange in Europa
Conform statisticilor, in Uniunea Europeana, in medie 7% din populatie doneaza sange. Doar 1,9% dintre romani doneaza sange. In Romania, in 2008, pe fondul campaniilor media de promovare a donarii de sange, numarul donatorilor a crescut in decembrie 2008 cu 30% fata de decembrie 2007.
Donarea de sange salveaza vieti
Donarea de sange ajuta la desfasurarea optima a interventiilor chirurgicale, in tratarea pacientilor de cancer, a victimelor accidentelor, transplantul de organe, pacienti care au suferit arsuri, copii nascuti prematur sau copii bolnavi. Oamenii nascuti cu afectiuni ale presiunii sangelui ar avea nevoie de o cantitate de sange o data la trei saptamani, tratament efectuat pe toata durata vietii lor.
Stocurilor de sange se realizeaza in urma donarii de sange in cadrul:
-
Centrelor de transfuzii (un centru per judet)
-
Colectelor mobile (campanii organizate in sediile companiilor, in facultati, licee)
-
Punctelor de recoltare sangvina din spitale (doar in 3 spitale din Bucuresti – Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Fundeni si Spitalul Municipal)
-
Cea mai mare cantitate de sange este recoltata in Centrele de Transfuzii Sangvine locale
Pentru mai multe informatii vizitati pagina tuturor centrelor de colectere de pe imparte.ro.
Sursa foto: www.give2gether.com
|