Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Donarea de organe si listele lungi de asteptare pentru transplant o problema in toata Europa
 

Donarea de organe si listele lungi de asteptare pentru transplant, o problema in toata Europa

 

Donarea de organe si listele lungi de asteptare, o problema in toata EuropaO statistica simpla arata ca in Europa peste 67.000 de persoane cu varste intre 25 si 60 de ani se afla pe liste de asteptare pentru un transplant.

Dintre acestea, 52.000 sunt in asteptare pentru un transplant de rinichi, 7.000 pentru un transplant hepatic si 3.600 pentru un transplant de inima.

Aceste date au fost furnizate in cadrul Simpozionului Danubian de Transplant desfasurat la Viena, singura manifestare stiintifica medicala romaneasca de asemenea amploare organizata in strainatate.

Peste 130 de specialisti din domeniul transplantului de organe din Romania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovenia, Macedonia s-au reunit pe 10 decembrie la cea de-a zece editie a Simpozionului si organizat de compania Tarus Media sub auspiciile Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Evenimentul a aratat importanta colaborarii regionale pentru o mai buna organizare a activitatii de transplant, astfel incat cat mai multi dintre pacientii aflati in suferinta sa ajunga la operatie, dar si ultimele noutati stiintifice, tehnici si modalitati de prezervare a organelor pentru transplant.

Prof. dr. Mihai LucanLa acest eveniment au participat 80 de specialisti romani nefrologi, anestezisti de terapie intensiva si chirurgi. “Scopul acestui simpozion e de a disemina necesitatea de a colabora in acest domeniu atat de complex, si care salveaza anual in lume zeci de mii de oameni, pentru a gasi cai de a promova activitatea de transplant in Europa”, a spus prof. dr. Mihai Lucan (foto), directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca

In Romania 50 de spitale municipale si judetene s-ar putea implica in activitatea de transplant, insa doar 4-5 sectii de anestezie – terapie intensiva s-au implicat efectiv in activitatea de transplant.

S-a discutat si despre dezvoltarea programului de transplant “Old to old” care vizeaza transplantul pentru persoanele cu varste de peste 65 de ani de la donatori varstnici. In conditiile in care speranta de viata a crescut, dezvoltarea unui astfel de program este necesara.

Cel putin 12 pacienti pe zi din cei aflati pe listele de asteptare mor pentru ca nu au donator. In Europan cei mai multi donatori de organe sunt din Spania si Portugalia, tari cu o medie de 35 de donatori la un milion de locuitori, comparativ cu tarile din vestul Europei care au 14-15 donatori la un milion de locuitori.

Conform specialistilor pentru evitarea crizei de organe e necesara crearea unei culturi a transplantului, iar una din concluziile la care s-a ajuns in urma simpozionului este nevoia unei strategii comune pentru activitatea donarii de organe in vederea transplantului si de perfectionare a metodelor de tratament pentru reducerea riscului respingerii grefelor. S-a subliniat de asemenea nevoia de organizare a unor cursuri regionale europene pentru tinerii medici si formatorii de opinie.

Efortul de a creste rata de donare de la donatori aflati in moarte cerebrala nu a fost eficient, rata acestui tip de donare de organe crescand cu doar jumatate de punct procentual, de la 3,5% la doar 4%” a declarat prof. dr. Mihai Lucan de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca, unul dintre organizatorii simpozionului.

Presedintele Romtransplant, prof. dr. Irinel Popescu, a declarat ca “autosuficienta locala, adica asigurarea necesitatilor de organe este foarte importanta, iar asta inseamna sa rezolvi pe plan national problemele”.

Prof. dr. Walter Klepetko de la Clinica Universitara din Viena considera ca nu trebuie sa existe prea multe centre de transplant, ci doar cateva, de excelenta, care sa coordoneze activitatea de transplant.

In Romania pe listele de asteptare se afla peste 2.000 de pacienti pentru rinichi, peste 300 pentru ficat, 60-70 pentru inima si aproximativ 20-30 pentru plamani si inima, transplant ce nu se face insa in Romania.

sursa foto: agerpres.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Donarea de organe: 6 mituri

Cauzele crizei de organe din Romania si posibile solutii

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: