Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Donarea de organe
 

Donarea de organe

 

Romania ocupa unul dintre ultimele locuri la nivel european cand vine vorba despre donarea de organe de la pacientii aflati in moarte clinica.

donare organeIn Romania, legea prevede posibilitatea prelevarii de organe si transplantul acestora exclusiv in scop teraputic si in mod gratuit.

Donatorul aflat in moarte clinica

Persoanele fara activitate cardiaca la care s-a constatat oprirea cardiorespiratorie iresuscitabila si ireversibila, precum si incetarea ireversibila a tuturor functiilor creierului, confirmata in spital de doi medici primari, pot fi considerate donatori de organe.

Declararea mortii cerebrale se face de catre medicii care nu fac parte din echipele de coordonare, prelevare si transplant de organe.

Prelevarea de la persoanele decedate, in lipsa acordului exprimat in timpul vietii, se face numai cu consimtamantul scris al cel putin unuia dintre membrii majori ai familiei sau al rudelor.

Calitatea de donator de organe va putea fi mentionata pe noile carduri de sanatate, pe care romanii le vor primi de la medicul de familie, in decursul acestui an.

Dupa prelevarea organelor, legea interzice divulgarea oricarei informatii in legatura cu donator, precum si beneficiar. Acest lucru este posibil doar daca familiile celor doi sunt de acord.

Parerea Bisericii despre donarea de organe

"Biserica binecuvanteaza orice practica medicala in vederea reducerii suferintei din lume, prin urmare si transplantul efectuat cu respect fata de primitor si de donator, viu sau mort. Trupul omenesc neinsufletit trebuie sa aiba parte de tot respectul nostru", se arata pe site-ul Patriarhiei.

Potrivit sursei citate, Biseica mentioneaza ca donatorul trebuie sa ia aceasta decizie din dragoste fate de aproape, dupa o informare corecta, fara nicio influenta straina de constiinta sa.

Dispozitii legale

Fiecare prelevare de organ, tesut sau celula de origine umana este anuntata imediat si inregistrata in Registrul national de transplant, conform procedurilor stabilite de Agenţia Nationala de Transplant.

Potrivit statisticilor, in Romania, 2.500 de oameni traiesc datorita transplantului, insa sunt mult mai multi cei care se afla pe lista de asteptare.

sursa foto: http://nogovernment.wordpress.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Refacerea organelor cu celule stem

Donarea de sange: Conditii de excludere permanenta si temporara

Donarea de organe: 6 mituri

Primele donatii de organe si tesuturi realizate in lume

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: