Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Donarea de organe: 6 mituri
 

Donarea de organe: 6 mituri

 

Donarea de organe reprezinta cel mai eficient, si poate singurul tratament pentru bolnavii in ultima faza cu probleme la rinichi, ficat, plamani sau inima. Transplanturile de organe au inceput in anii 50 cu primele transplanturi de rinichi si au crescut in amploare in ultimii ani. 

Conform unui studiu efectuat de Comisia Europeana, o problema serioasa in aria transplanturilor este cea a lipsei de organe. In Europa, aproape 10 persoane mor zilnic din cauza lipsei de organe pentru transplanturi. Rata mortalitatii la pacientii care asteapta sa primeasca o inima, un ficat sau un plaman este intre 15% si 30%.

Iata cu ce se confrunta in momentul actual donarea de organe: 6 mituri.

Donarea de organe: Mitul numarul 1

Daca un doctor din spital stie ca vreau sa donez organe, el nu va incerca sa imi salveze viata. Fapt: Este foarte important de stiut ca echipa de medici care incerca sa iti salveze viata este complet separata de medicii pentru transplanturi. Chirurgii pentru transplanturi sunt chemati numai in cazurile autorizate de donare de organe atunci cand pacientul nu mai are nicio sansa, sau a decedat.

Donarea de organe: Mitul numarul 2

Unii oameni se pot trezi din moarte cerebrala. Fapt: In 90% din cazuri, niciun pacient nu isi mai revine din moarte cerebrala, dar se pot trezi din coma. Cele doua notiuni sunt foarte diferite. Moartea cerebrala este ireversibila.

Donarea de organe: Mitul numarul 3

Oamenii puternici si vedetele au prioritate pe lista de asteptare a donatorilor de organe. Fapt: Pacientii care primesc organe nu sunt alesi dupa gradul de notorietate sau dupa avere. Sistemul computerizat de potrivire a donatorilor si a beneficiarilor se face dupa tipul de tesut si sange, marimea organului, urgenta medicala, durata timpului de pe lista de asteptare, si localizare geografica.

Donarea de organe: Mitul numarul 4

Persoanele de varsta a treia sunt prea batrane sa doneze organe. Organele si tesuturile pot fi donate de orice persoana indiferent de varsta, de la nou-nascuti, la persoane in varsta. Cel mai important lucru in donarea de organe este conditia fizica, nu varsta.

Donarea de organe: Mitul numarul 5

Cheltuielile unei donari de organe sunt suportate de familia membrului care a donat organe. Fapt: Familia donatorului nu este responsabila pentru cheltuielile ale donatiei de organe. Ingrijirile medicale sau asigurarea medicala a beneficiarului suporta toate cheltuielile.

Donarea de organe: Mitul numarul 6

Corpul meu va fi desfigurat daca voi dona organe. Fapt: Orice interventie chirurgicala facuta in timp extragerii unui organ sau a unui tesut este intotdeauna finalizata prin inchiderea taieturii, astel incat corpul nu va fi desfigurat.

Sursa foto: www.health.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.roCe se aude prin tara
coemntarii
E drept ca in tara noastra populatia evita sa doneze organe. Inclin sa cred ca exista o lipsa de informare, si mai ales in randul populatiei tinere. Mai exista si oameni intelepti?
Adaugat de: AlexandraM la data de 24-August-2010, 18:39
linie gri
 
Subiect tabu
coemntarii
eu cred ca e vorba mai mult de un subiect tabu, romanii sunt inca incorsetati in multe "idei fixe" de care nu vor sa scape... pana la urma e vorba de numarul de vieti pe care le poti salva...
Adaugat de: la data de 30-August-2010, 14:03
linie gri
 
Sincer
coemntarii
Si eu as dona si acum ,dar trebuie sa magandesc si la familia mea ,am un prieten care a facuto donatie de ficat,pt tatal sau si la cum a fost tratat in spital,te dezgusta aceste chesti,din cate am auzit ,trebuie sa ai un regimstrict,sa nu faci efort,cucea mai mare placere as dona ,dar este si intrebarea familia mea cine o va intretine pana ma punpe picioare eu,si pe mine ?
Adaugat de: aleck la data de 12-November-2012, 21:54
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Transfuzia sanguina. Istoric.Donarea de sange sau cum sa salvezi o viata

Cum sa donezi inteligent

6 reguli despre caritate

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: