Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Cui donezi si de la cine primesti?
 

Cui donezi si de la cine primesti?

 

Donarea de sange este o operatiune medicala de administrare de sange in sistemul circulator al unui bolnav. Prin multiplele sale actiuni, donarea de sange este cel mai eficace dintre mijloacele majore ale reanimarii. Donarea de sange poate fi directa, adica de la donator la primitor si indirecta, cu sange conservat. Scopul transfuziei este restabilirea masei sanguine in caz de anemii acute prin hemoragie, de soc si de arsuri.

Doneaza sange in functie de grupa sanguina

Inainte de transfuzie trebuie stabilita grupa sanguina a primitorului si cunoscuta grupa sanguina a sangelui conservat. Calea de administrare obisnuita a sangelui este cea venoasa, iar nepotrivirea de grupa sanguina intre primitor si donatorul de sange determina accidente grave, chiar mortale: soc hemolitic, insuficienta renala acuta. Incompatibilitatea dintre sangele donatorului si cel al primitorului duce la aparitia socului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, varsaturi, febra, frisoane, rarirea batailor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei si, deseori, duce la moarte.

Conditii sa donezi sange

Sangele este constituit din plasma si din trei feluri de celule sangvine: leucocite (globulele albe), eritrocite (globulele rosii) si trombocite (plachete sagvine, celule cu rol in coagularea sangelui). Grupa sanguina a unei persoane depinde de antigenii (substante care stimuleaza raspunsul sistemului imunitar - adica proteine si zaharuri) prezenti la suprafata globulelor rosii. Cand o persoana primeste sange, antigenii anunta organismul ca este vorba de un corp strain. Acestia determina daca o transfuzie de sange va fi acceptata sau nu. Exista trei tipuri de antigeni (A, B si AB) care permit distingerea a patru grupe sangvine diferite. Grupa 0 se caracterizeaza prin absenta antigenilor la suprafata globulelor rosi.

De la cine primesti?

Grupa sanguina se transmite ereditar, de la o generatie la alta. Antigenii sistemului A, B, 0 sunt transmisi datorita genelor. Copilul primeste doua gene (una mostenita de la tata si una de la mama) care codeaza grupa sanguina. Se stie ca exista patru grupe sanguine: 0, A, B si AB. Dupa frecventa, repartitia pe grupe sanguine a populatiei Romaniei se prezinta astfel: 33% grupa 0; 43% grupa A, 16% grupa B si 8% grupa AB.

Cui donezi si de la cine primesti?

Pentru a preveni accidentele, transfuzia se face respectand cu strictete anumite reguli. Persoanele care au grupa de sange 0 negativ sunt denumiti „donatori universali” pentru ca pot dona sange tuturor persoanelor indiferent de grupa de sange. Globulele lor rosii nu poseda niciun antigen (nici A, nici B si nici D), de aceea a fost numita si grupa 0. In schimb, ele nu pot primi sange decat de la grupa lor de sange 0 negativ. Pe de alta parte, persoanele din grupa AB pozitiv sunt denumiti „primitori universali”. Ele pot primi sange de la orice grupa (A, B sau 0). In schimb, nu pot dona sange decat la persoanele care au grupa de sange AB pozitiv.

Vezi actiunea zilei de pe imparte.ro. Doneaza sange pentru Mihaela!

Mihaela are nevoie de sange pentru tatal ei!

Sursa foto: www.immunizationinfo.org

Vino in comunitatea donatorilor imparte.roGrupa!
coemntarii
Eu nu stiu ce grupa de sange am.Nu am donat niciodata si nici la spitale nu am ajuns!
Adaugat de: tudordoru la data de 18-February-2012, 16:24
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Transfuzia sanguina. Istoric.

Ganduri despre donarea de sange

Doneaza sange pentru cei care au nevoie de ajutor

Doneaza online: CUM si DE CE

Donarea de sange sau cum sa salvezi o viata

Conditii sa donezi sange

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: